Poll: Moet het kabinet aftreden vanwege de toeslagenaffaire? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Poll: Moet het kabinet aftreden vanwege de toeslagenaffaire?

Wat is de toekomst van kabinet Rutte III? Moet het kabinet aftreden vanwege de toeslagenaffaire? Zijn er slechts een of enkele bewindslieden die vroegtijdig naar huis gaan? Of heeft de toeslagenaffaire geen politieke gevolgen van de regering? De tijd zal het leren, maar wat vind jij ervan? Laat het ons weten in de onderstaande poll of laat een comment achter!

Vorige week presenteerde de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag haar eindrapport. In het rapport, dat Ongekend Onrecht heet, constateert de commissie dat bij de uitvoering van de kinderopvangtoeslag grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden. Veel ouders zijn door de affaire in (geld)problemen gekomen doordat zijn ten onrechte als fraudeur werden bestempeld en hierdoor toeslagen moesten terugbetalen. De schuld hiervan ligt volgens de commissie niet alleen bij de uitvoerende tak (Belastingdienst/Toeslagen), maar ook bij de wetgever en de rechtspraak.

Welke conclusies verbindt het kabinet aan het rapport ?

Het is nu de vraag welke conclusies het kabinet, en met name minister-president Mark Rutte, verbindt aan het rapport. Vandaag wordt er in het Catshuis speciaal overleg gevoerd over de gevolgen van het rapport. Op de vergadering staan meerdere onderwerpen op tafel, maar de meest prangende vraag is wat de toekomst van het kabinet en haar bewindsleden zal zijn.

In het verleden zijn kabinetten om minder zwaardere redenen vertrokken. De verwachting in politiek Den Haag is echter niet dat het hele kabinet Rutte III gaat opstappen. Misschien dat een enkel bewindslied vroegtijdig moet vertrekken, dat zou dan minister van Economische Zaken en Klimaat Eric Wiebes zijn.

Bekijk ook:
Poll: Hoop je dat Mark Rutte na de verkiezingen weer minister-president van Nederland wordt?

Renske Leijten eist vertrek van Rutte, Asscher en Hoekstra

SP-kamerlid Renske Leijten vindt dat het hele kabinet moet opstappen. Zij eist dat het kabinet de politieke verantwoordelijkheid neemt. Daarnaast gaat ze nog verder, en stelt ze dat betrokkenen Mark Rutte, Lodewijk Asscher en Wopke Hoekstra van de VVD, PvdA en het CDA ook hun lijsttrekkerschap moeten opgeven. Volgens Leijten gaan de mensen die de problemen hebben veroorzaakt niet voor de oplossingen zorgen.

Dromen mag altijd, maar het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat – zeker het CDA en de VVD – zo kort voor de verkiezingen afscheid zullen nemen van hun boegbeelden.

Lodewijk Asscher onder vuur binnen de PvdA

De toeslagenaffaire brengt niet alleen het kabinet in gevaar. Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher ligt onder vuur. Asscher was tussen 2012 en 2017 minister van Sociale Zaken en vicepremier in het kabinet Rutte II. Hij was dus verantwoordelijk voor het bettreffende beleid. Binnen de PvdA wordt daarom momenteel een discussie gevoerd over de positieve van Asscher. Er zijn PvdA-leden die stellen dat Asscher door de affaire geen lijsttrekker meer kan zijn van de partij. Is dit het einde van Asschers lijsttrekkerschap?

Bekijk ook:
Poll: Moet het coronavaccin worden verplicht?

Poll: Moet het kabinet aftreden vanwege de toeslagenaffaire? 14

Wat vind jij?

Wat vind jij van deze situatie? Moet het hele kabinet Rutte III aftreden vanwege de toeslagenaffaire? Of is het opstappen van een of enkele verantwoordelijke bewindsleden genoeg? En wat moet Lodewijk Asscher doen? Laat het weten in de onderstaande polls of / en laat een comment achter!

Bekijk ook:
Poll: Op wie zou jij stemmen als er nu verkiezingen zouden zijn?

Meer politiek

Wil je meer over politiek lezen? Dan hebben we de volgende aanraders voor je:

 • Question of

  Moet het kabinet aftreden vanwege de toeslagenaffaire?

  • Ja, het hele kabinet moet aftreden
  • Nee, het kabinet hoeft niet af te treden
 • Question of

  Moet Lodewijk Asscher opstappen als lijsttrekker van de PvdA?

  • Ja, hij moet zijn lijsttrekkerschap opgeven
  • Nee, hij moet lijsttrekker blijven
Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

78 Comments

 1. Avatar fotoDavid Bleize Reply

  Ik vraag me af wat er nog besproken zou moeten worden?

  We weten toch ondertussen allemaal dat; de manier hoe we de dingen op deze wereld ‘handelen’, alleen voor nog meer armoede, ongelijkheid, vervuiling, hongersnood, ziektes, mensenhandel, stropen, criminaliteit, slaverij, geweld/oorlogen, onrust, spanning/stress, opwarming van de aarde etc, etc zorgt?! Toch?…

  Als Einstein toch zo inteligent was, waarom luisteren we dan niet op n goed raad?..

  ‘Je kunt problemen niet oplossen met hetzelfde soort denken dat je deed toen je de problemen veroorzaakte’.
  -A.Einstein- (of van iemand anders, maakt ook niet uit).

  Is het dan tijd voor een nieuw kabinet? Of is het misschien tijd voor n andere wereld?

 2. Avatar fotoMaarten Reply

  In een normale situatie misschien hadden ze misschien moeten aftreden. Maar in het land hebben we momenteel een groter probleem wat de hele bevolking beslaat ipv alleen de relatief selecte groep van de toeslagen affaire.

  Laat het kabinet aanblijven om de coronaproblematiek te regelen en dan kan iedereen over een paar weken zijn stem laten horen bij de landelijke verkiezingen.

 3. Avatar fotocharlotte Reply

  hiii wat een top opmerking linda , het is walgelijk ingewikkeld gemaakt , dat is hun tool ………zo verdienen ze al dat geldt , rutte heeft ook nog eens bij mijn ex-zwager op school gezeten in Denhaag!…………ik ken dit soort mensen in denhaag en de innercircel……….nu, ik ze al jaren niet meer ………….ook mijn ouders niet en mijn drieling zusjes …..)…………ik ben 1 van een drieling….. dussssss………………………………rutte 3 houdt van de god van Baal…….en zelfs de president van Hongarije zei: it’s all about this man , rutte, mark rutte…………he is the cause off where we are in now!………………..o ja rutte vond mijn neefje ook wel leuk van 13 jaar………mijn neefje komt vaak bij de Haagse Sauna ……ja ja …………

 4. Avatar fotoCor Reply

  Alle verantwoordelijken en uitvoerenden per omgaande oneervol ontslaan en voordragen voor een ” onafhankelijke” rechter.

 5. Avatar fotoLore Reply

  Rutte en zijn gedoog coalitiepartijen moeten plaats maken voor hun asociale politiek. Rutte VVD heeft met zijn coalitiepartijen alle pijlers onder de Nederlanders maatschappij kapot bezuinigt. Er is niets meer van over gebleven. Gezondheidzorg, onderwijs, politie,defentie, de rechtelijke macht enz. Ons land, cultuur , schatkist, huizen totaal weggegeven . Nu is het laatste aan de beurt, de sociale maat, de Kindergeld Affaire . Roddel en achterklep, discriminatie en intimidatie. Het lijkt wel een dictatuur aan het worden onder Rutte VVD en de coalitiepartijen. Aftreden, verantwoordelijkheid nemen en naar huis!!Nederland is het beu!!

 6. Avatar fotoChristien Cooijmans Reply

  Allemaal oprotten zakken vullers voor zich zelf zijn het en dan komen ze met een vergoeding van 30.000€ terwijl er mensen zijn die er hun huis ervoor hebben moeten verkopen en ook dan nog eens in de schuldsanering terecht zijn gekomen nee aftreden met dat kabinet😡

 7. Avatar fotoHarry Fontaine Reply

  De regering moet een afspiegeling zijn van zijn bevolking. Dat is al jaren niet meer.
  Ze moeten niet alleen aftreden omwille van de toeslag affaire maar voor alles wat er mis is gegaan in de afgelopen jaren Rutte 1 ,2 en 3.
  Hoeveel affaires moeten er nog voorbij komen voordat het licht daar aan gaat??
  Sowieso zou het verboden moeten zijn om meer dan 2 termijnen te kunnen regeren!!!
  Beroepspolitici zouden verboden moeten worden.
  De gewone kan alleen maar vertegenwoordigd worden door de gewone man.
  Niet door politici die zich verheven voelen en denken boven de bevolking te kunnen staan.

 8. Avatar fotoTAZZNL Reply

  Het is al jarenlang zo dat politici en ambtelijke top zich organiseren als criminelen. Vooral de VVD steekt er elk jaar weer bovenuit. En dan toch zijn er mensen die deze criminele organisatie blijven steunen. Of? Is er toch sprake van verkiezingsfraude? Kan het me indenken bij deze frauderende criminele VVD.

 9. Avatar fotoMadelon Hermus Reply

  Zoveel mensen en kinderen die in de financiele zijn gestort. Laten diegene die dat hebben veroorzaakt het leed van die mensen/kinderen ook maar eens aan den lijve meemaken! Dus opstappen en geen jarenlange dure opstapregelingen. Laten die verantwoordelijken maar ander werk gaan zoeken.

  1. Avatar fotoKitty Reply

   Het is niet eens de financiële ellende. Scheiding en gedwongen verkoop huis, bedrijf failliet, geen huurwoning omdat je ‘fraude’ gepleegd hebt. Ga zo maar door.

 10. Avatar fotomichel van Holstein Reply

  Deze mensen moeten strafrechtelijk vervolgt worden voor dood door schuld zij hebben dit moedwillig op hun geweten, dat wij moeten zeggen dat ze op moeten stappen zegt al genoeg over hen die dit al uit zichzelf zouden moeten doen.
  Ze hebben geen enkele zelf reflectie en zijn zich niet bewust van de enorme schade die zij hebben aan gebracht een ouders ,kinderen ,opa s en oma s er is maar een woord voor dergelijke misselijke mensen.machtmisbruikers
  Dat maakt hen daarom ongeschikt voor het besturen van dit land.

 11. Avatar fotoJohn Reply

  Ze hebben het te lang onder de pet proberen te houden. Nu kan het niet meer goedgemaakt worden door één persoon weg te sturen.

 12. Avatar fotoCarla Reply

  Vroeger had een regering en diens leiders en kamerleden nog het fatsoen, om het boetekleed aan te trekken en uit zichzelf op te stappen. Dat fatsoen is bij deze huidige regering ver te zoeken, die hebben geen bord maar pantserstaal voor hun kop! Ik vermoedt dat er een revolutie voor nodig is deze regering te laten aftreden. Het ego en de eigenbelangen en dunk staan voor het volksbelang. En een revolutie zie. Ik in Nederland niet zo snel gebeuren, te mak te tam te goed en helaas veel te volgzame mensen hier in nederland.

 13. Avatar fotoIngrid Reply

  Laat ze allemaal opdonderen zo snel mogelijk. Door alles gaat Nederland finaal naar de klote. Mensen vallen elkaar aan ook op sociale media omdat de een deel alles geloofd ,een ander deel de helft en weer een ander deel er niets van geloofd.
  Er wordt ook niks prijs gegeven over wat er in het vaccin zit ,ook de cijfers wordt mee gegoocheld. Dus weg met dat zooitje

 14. Avatar fotoRiek Reply

  Met afgrijzen heb ik de toeslagen affaire gevolgd.
  Sindsdien en iook mede door de situatie van waar we nu zitten vanwege Corona, mijn vertrouwen in de politiek kwijt.

  Als ik me bedenk wat het mij doet ( ben niet gedupeerde) probeer ik me voor te stellen wat het jou en alle andere mensen die hier slachtoffer van zijn geworden willens en wetens doet.
  Al jaren lang in een hoek gezet, waar je geen kant uit kan.
  VRESELIJK. En beschamend
  Veel sterkte

 15. Avatar fotoAlex Reply

  Mijn fucking reactie ban k 10 m lang ineens foetsie hoe ken da nou? Oja internet zit vol met mense vande overheid te speuren naar wakkere mensen en die facebook terrorisere je hoogstwaarschijnlijk beschrijvind maken oeioei daar is er nog 1 die bloed wil laten vloeien

 16. Avatar fotoJauqueline Koorn Reply

  Mis de vraag of Rutte op moet rotten.
  Hij is al 2x in een kabinet geweest, eerst met Assher, nu met de CDA. Maar hij moet zeker zijn verantwoording nemen.
  Ik ben zelf de dupe met.bijna 60000,- euro.
  En wat het me allemaal.niet gekost heeft….

  1. Avatar fotoRiek Reply

   Met afgrijzen heb ik de toeslagen affaire gevolgd.
   Sindsdien en iook mede door de situatie van waar we nu zitten vanwege Corona, mijn vertrouwen in de politiek kwijt.

   Als ik me bedenk wat het mij doet ( ben niet gedupeerde) probeer ik me voor te stellen wat het jou en alle andere mensen die hier slachtoffer van zijn geworden willens en wetens doet.
   Al jaren lang in een hoek gezet, waar je geen kant uit kan.
   VRESELIJK. En beschamend
   Veel sterkte

  1. Avatar fotoLev Reply

   Corrupte apen ze weten dat er strafbare feiten zijn gepleegd. Moet jij is doen, ze gaan eraan joh,. Als Trump in een van deze weken zijn plan doorzet. Worden alle schapen eindelijk is wakker gemaakt voordat ze zelf naar de slachtbank gaan waarvan shoarma van ze gemaakt gaat worden met hun vaccin.

 17. Avatar fotoBjörn Reply

  Niet alleen aftreden, vastzetten en al hun financiën inleveren. En hun gezinnen, helaas pindakaas, mogen ook gestraft worden. Alsof hun niet wisten wat er speelde. Live op televisie moeten ze toegeven wat ze het volk hebben aangedaan.

 18. Avatar fotoHendrik Reply

  Naar mijn mening lost het niks op als een kabinet van welke signatuur dan ook opstapt, dat is een rare politieke oplossing om verantwoordelijkheid nemen.De echt verantwoordelijke zijn ambtenaren, die veel te veel macht hebben en een veel te hoog salaris. Die meestal ook nog eens na grove fouten met een vette handdruk tijdelijk verdwijnen om daarna op een ander plek in de overheids carroussel opnieuw te gaan blunderen. En ja politieke figuren die mede verantwoordelijk zijn zoals Asscher bij de belasting affaire dienen het politieke toneel voor altijd te verlaten.

 19. Avatar fotoRacey Reply

  Iemand moet verantwoordelijkheid nemen. Ik vind dat Rutte dat moet doen, dus hij moet zelf aftreden. Die vraag zit er niet bij, daarom had ik beter beide vragen ja kunnen beantwoorden.

 20. Avatar fotoLinda Landstra Reply

  Onbegrijpelijk voor mij waar zij allemaal mee wegkomen
  Hoe ingewikkeld kun je systemen maken zodat een ieder zich altijd kan verschuilen

 21. Avatar fotoJoost Reply

  Wanneer gaat Asscher ook esns werk maken van de reparatieregeling Dagloonbesluit, ten tijde van dat zelfde kabinet.
  Doordat UWV claimt dat zij dit enkel telefonisch mogen behandelen, worden geen betalingen verricht. Hierdoor is in mijn geval een jaarinkomen o.b.v. slechts 4 maanden loon (over 43 weken werk bij hetzelfde bedrijf) berekend, waardoor ruim 75% inkomensverlies optrad. Op verzoek van Asscher werd ook vast een nieuwe wet doorgevoerd. Hierdoor kon ik, vanwege betaald vakantiegeld bij vertrek, de eerste 2 maanden daarvan leven i.p.v. direct on de WW belanden.
  Het verhaal eerst aangekaart bij pvda-ombudsburau, welke niks wilde doen. Later ook 2x bij de nationale ombudsman die dan, na een vakantie gelijktijdig met de klachtenambassadeur van UWV, liet weten het dossier te sluiten vanwege te weinkg parate kennis over het onderwerp.
  Deze melding was op advies van de politie welke geen aangiften vanwege fraude tegen UWV mocht opnemen. In mindere mate gold dit ook voor de Belastingdienst, maar in geval dit bij UWV had gekund dan zou de politie, volgens de agent van dienst, geen tijd vokr de reguliere taken overhouden. De man had zelf een vergelijkbaar voorval tegen de Belastingdienst lopen en kende de machteloosheid tegen een instantie die boven de wet staat zelf dus ook.

  Bedankt vokr deze donkere tijd meneer Asscher! Weet u al wanneer u de € 18.000 waar het bij om gaat tussen 12 augustus 2016 en 15 mei 2017 kan worden verwacht? Misschien dat u dan ook de € 1.200 die u heeft laten korten van de € 700 over de 1e 14 dagen in mei 2017 direct kunt rechttrekken, die onder uw beleid kon worden gevorderd dkkr maanden later eenzijdig de ingangsdatum van mijn contract met 2 weken te vervroegen.

  Feitelijk is deze toeslagenaffaire nog maar het topje van de ijsberg van de aanvallen op de werknemer onder bewind van L.A.

  1. Avatar fotoAnoniem Reply

   Heb jij toevallig ook nog een lijst met alle mishandelingen die Rutte heeft gedaan , ik heb hem wel gezien maar vergeten op te slaan ,
   Ron

 22. Avatar fotoAnouk Reply

  Pek en veren. Aftreden en onderzoek instellen. Er moet een spoor zijn in hun emails etc dat ze instructies volgen van de UN.

 23. Avatar fotoTineke Kempen Reply

  Voor de toeslagen affaire zeg ik aftreden!
  Voor de Corona affaire: voor een tribunaal!
  Uiteraard geen wachtgeld!

 24. Avatar fotoPiet D Reply

  Tevens de frauderende (top)ambtenaren die deze fraude hebben georganiseerd en uitgevoerd strafrechtelijk aanpakken. Het ambtenarenreglement dient zo te worden aangepast dat in deze gevallen ontslag op staande voet mogelijk wordt.

 25. Avatar fotoAve Reply

  GEEN reden tot aftreden hele regering.

  Eerst was het allemaal te soft, nu is het allemaal te streng.

  Enkel de directe (dus ECHT direct) betrokkenen weg (nee, dus niet Rutte), en vervolgens een betere procedure mbt afhandeling om dit te voorkomen.

  Wat denkt iedereen nu? dat als we deze regering op laten stappen de volgende het magisch ineens wel correct zou doen??

  Puur links zou dat dan worden… hou toch op.

  1. Avatar fotoGuenael Reply

   Dus je vind dat een regering die openlijk liegt. En strafbare feiten pleegt gewoon aan moet blijven. En alles onder stoelen en banken steekt nog betrouwbaar is, En aan moet blijven. Ik hoop dat je gewoon onzinnig zonder je erin te verdiepen reageerd… beter zeg je dan niets…. harteloos.. jammer… erg jammer…

 26. Avatar fotoCor Visser Reply

  En als er meineed is gepleegd zoals het er nu uitziet moeten ze niet alleen aftreden maar ook vervolgd worden!!!

 27. Avatar fotoPaola Reply

  Rechtstaat schenden en continue draaien/liegen/verzwijgen/’vergeten’ kan maar tot één conclusie leiden….. aftreden

 28. Avatar fotoEliza Reply

  Ja ze moeten aftreden. En geen wachtgelden ontvangen. Per direct. Het kan toch niet zo zijn dat ze er wéér mee wegkomen!!! Sorry zeggen is niet meer genoeg. Ze hebben teveel mensen jarenlang in diepe ellende laten zitten, met alle gevolgen vandien ( zelfmoord, huwelijken kapot, huizen verkoop enz enz )door het door hun uitgedachte belasting-stelsel..

 29. Avatar fotoPerer van Zuijlekom Reply

  Dit kabinet heeft alle kansen niet gegetenen om te staan voor onze bevolking. Het heeft gezorgd voor het failliet van onze democratie, zorg en recht.

 30. Avatar fotoErik Adriaensen Reply

  Er is nu een regeling dus nu denken ze dat ze het goed hebben gemaakt en verdere actie is in hun ogen niet meer nodig…

 31. Avatar fotoAndjoe Reply

  Belachelijk! Dat dit anno 2020 heeft kunnen gebeuren. Veel ouders onterecht gedupeerd. Leven naar de kl… En het kabinet gaat gewoon lekker verder. Aftreden!! En de bezem er doorheen. Wordt tijd!

 32. Avatar fotoBob van Dijk Reply

  Ontslag indienen, voor de rechter(tenminste iemand die niet corrupt is), geen wachtgeld(verdeel dat maar onder de slachtoffers) ,en een levenslang verbod om deel te nemen aan enige vorm dan ook wat politiek aangaat.

 33. Avatar fotoJohanBr Reply

  Wat zijn de reacties weer doordacht hier! Toen Bulgaarse oplichters miljoenen Nederlands belastinggeld opstreken was Nederland ook in rep en roer. De regels waren veel te soft. Nu werd er te streng beoordeeld mede om die eerdere fraude en werden mensen ten onrechte als fraudeur bestempeld, als ze foutjes maakten. Het is ook nooit goed, maar ook de ruimhartige vergoedingen die nu volgen, worden betaald van belastinggeld.

  Laat ze maar blijven zitten, de verkiezingen komen snel genoeg en dan verandert er weer niks…

 34. Avatar fotoHarry Reply

  Dit hele verrotte en corrupte kabinet moet direct aftreden. Op basis van valse gegevens (pcr test) is een Noodwet DOOR ALLE ZITTENDE PARTIJEN doorgedrukt. Democratie is een lachertje geworden en Nazi censuur viert hoogtij. Alles voor hun zieke agenda The Great Reset.

 35. Avatar fotoMario Goos Reply

  Ze moeten zelf hun conclusie trekken na het leed wat ze de mensen hebben aangedaan meineed hebben gedaan en geprobeerd het weg te moffelen. Een rechter zou er zich over moeten buigen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.