Het demissionaire kabinet is voorbereidingen aan het treffen om mensen alleen nog een coronatoegangsbewijs te geven als ze volledig gevaccineerd zijn of onlangs corona hebben gehad. Dit zogenaamde 2G-systeem moet een nieuw middel zijn in de strijd tegen het hoge aantal besmettingen. Het is maar de vraag of deze maatregel er gaat komen, want in de Tweede Kamer heerst er vooralsnog veel weerstand. Daar zijn veel voorstanders van een 1G of 3G systeem. Welk systeem heeft jouw voorkeur? Laat je stem horen in de onderstaande poll, of laat een reactie achter!
Als je kijkt naar de huidige cijfers dan kan je wel stellen dat het momenteel niet goed gaat met de coronastrijd in Nederland. Bij het RIVM worden nu dagelijks meer dan 20 duizend nieuwe besmettingen gemeld en de laatste tijd worden er steeds maar nieuwe records verbroken. Ondertussen wordt het ook drukker bij de ziekenhuizen.
Er liggen nu meer dan 2 duizend mensen met corona in het ziekenhuis, waarvan er meer dan 400 op de IC liggen. Daarnaast lijkt het aantal doden nu ook stijgen. Zo stierven er afgelopen week gemiddeld 27 mensen per dag aan corona. Terwijl dit vorige week nog rond de 23 doden per dag lag. Kortom, het gaat niet goed.
Het demissionaire kabinet wil daarom nog meer maatregelen invoeren om het aantal besmettingen terug te brengen. Hierbij staan de 1G, 2G en 3G maatregelen voor het coronatoegangsbewijs centraal. Waarbij het de vraag is; wie nog een bewijs krijgt. Alleen is er nog weinig consensus over welke maatregel het beste zou zijn.
Wat is de 3G-maatregel?
De 3G-maatregel is momenteel van kracht in Nederland. Hierbij kan je een coronatoegangsbewijs krijgen op drie verschillende manieren:
- Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je gevaccineerd bent.
- Of, je krijgt een coronatoegangsbewijs als je onlangs (bewezen) corona hebt gehad.
- Of, je krijgt een coronatoegangsbewijs (voor korte periode) als je een coronatest hebt gedaan.
Het demissionaire kabinet wil van deze 3G-maatregel af, omdat deze nog steeds zo leiden tot teveel besmettingen. Zo zouden veel ongevaccineerden mensen met een toegangsbewijs op de evenementen makkelijk besmet raken.
Wat is de 2G-maatregel?
Het demissionaire kabinet overweegt daarom een 2G-maatregel. Hierbij kan je alleen nog maar een coronatoegangsbewijs – voor bepaalde plekken – krijgen op twee verschillende manieren:
- Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je gevaccineerd bent.
- Of, je krijgt een coronatoegangsbewijs als je onlangs (bewezen) corona hebt gehad.
Het is alleen nog wel onduidelijk waar de 2G-maatregel dan moet gelden. Het kabinet wil dit onder meer invoeren bij de horeca en evenementen, maar wellicht ook op de werkvloer. Daarnaast zouden de ondernemers zelf mogen bepalen of ze 2G of 3G willen invoeren.
Veel weerstand tegen 2G
Een ding is wel zeker, met een 2G-maatregel wordt de bewegingsvrijheid van ongevaccineerden mensen flink ingeperkt. Dat kan het aantal besmettingen vast tegen gaan. Maar, het probleem van deze maatregel is echter dat een grote groep mensen wordt uitgesloten. Veel tegenstanders vinden dit regelrechte discriminatie en daardoor is er ook aardig wat weerstand tegen deze 2G-maatregel.
In de Tweede Kamer zien veel partijen deze 2G-maatregel daarom niet zitten, en ook in het kabinet is niet iedereen overtuigd. De VVD en D66 zouden echte voorstanders zijn van deze maatregel, het CDA lijkt te twijfelen en de ChristenUnie is tegen. De oppositie lijkt dit plan ook niet te steunen, waardoor het onzeker is of dit plan er doorheen komt. De ChristenUnie heeft in dat geval wel een alternatief.
Wat is de 1G-maatregel?
De ChristenUnie wil namelijk een 1G-maatregel invoeren. In dit geval moet iedereen zich laten testen om een toegangsbewijs te krijgen. Het maakt dus niet uit of je wel of niet gevaccineerd bent, en daarmee wordt er dus geen onderscheid gemaakt tussen deze groepen.
Het is wel de vraag of dit praktisch mogelijk is, want dan moet er dus heel veel getest worden. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge – van Volksgezondheid – zijn er dan zo'n 800 duizend testen per dag nodig en dat zal dus de nodige problemen opleveren. Daarnaast is het ook de vraag of gevaccineerde mensen zich hieraan willen houden, omdat zij veel minder risico lopen.
1g, 2g of 3g, wat vind jij?
De grote vraag is nu welke maatregel jouw voorkeur heeft. Ben je een voorstander van de 3G-maatregel, waarbij je een toegangsbewijs krijgt als je gevaccineerd bent, onlangs besmet was, of je hebt laten testen. Of zie je liever een 2G-maatregel, waarbij testen voor toegang in sommige gevallen niet meer mogelijk is, of moet iedereen zich voortaan laten testen met de 1G-maatregel. Of moet het hele coronatoegangsbewijs worden afgeschaft?
Laat je stem horen in de onderstaande poll, of laat een reactie achter!
Wil jij een 1G, 2G of 3G maatregel in Nederland?
- 3G
- 2G voor alles
- 2G, maar alleen voor de horeca en drukbezochte evenementen/gebieden
- 1G voor alles
- 1G, maar alleen voor horeca en drukbezochte evenementen/gebieden
- Het coronatoegangsbewijs moet worden afgeschaft
grappig het is volgens deze poll overduidelijk dat de NOS poll totaal kant nog wal slaat.
klopt ook wel want NOS doet aan framing op het hoogste niveau. je laat 5000 man een poll invullen en je laat de resultaten weg die je niet wilt en meldt dan 51% staat er achter op 2200 antwoorden. en ja 5000 mensen vertegenwoordigen namelijk een volledige bevolking van 17,4 miljoen mensen dat is minder dan 0.03% dus….
Het corona toegangsbewijs moet worden afgeschaft. Het is niet onderbouwd en het werkt gewoon niet. Toont niks aan en ik ga het zeker niet gebruiken. Mijn gegevens zijn privé en die gaan niet op een app staan.
Ik verkoop mijn smartphone en ga lekker oldskool bellen en smsen.