Poll: Ben je voorstander van een vuurwerkverbod? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Poll: Ben je voorstander van een vuurwerkverbod?

Ook dit jaar is er opnieuw een landelijk vuurwerkverbod rond de jaarwisseling. Het verbod leek er in eerste instantie niet te komen, maar na aandringen van verschillende partijen gaat het kabinet het verbod nu toch weer invoeren. Wat vind jij van het vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling? Ben je een voorstander van dit plan? Of ben je hier fel op tegen? Deel je stem in de onderstaande poll of laat een reactie achter!

Eerder deze week leek het er nog op dat we dit jaar geen landelijk vuurwerkverbod zouden krijgen, maar daar was niet iedereen het mee eens. In de politiek pleitte GroenLinks en de Partij voor de Dieren voor een vuurwerkverbod. En ook burgemeesters van grote Nederlandse gemeentes en artsen wilden graag een verbod rond de jaarwisseling. Het kabinet lijkt nu ook overstag te gaan en daarmee lijkt een nieuw vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling nog maar een kwestie van tijd.

Waarom een vuurwerkverbod?

Voorstanders van het vuurwerkverbod stellen dat dit nodig is om de zorg tijdens de coronacrisis te ontlasten. Momenteel heeft de zorg het namelijk erg druk met de behandeling van alle coronapatiënten en daarom hebben ze bijna geen tijd over voor nieuwe patiënten. Door een vuurwerkverbod blijft het op de zorg een stuk rustiger, omdat er dan weinig tot geen slachtoffers vallen door vuurwerk.

Dat een vuurwerkverbod goed helpt om de zorg te ontlasten is vorig jaar wel gebleken. Uit een onderzoek is gebleken dat het aantal ongelukken met vuurwerk tijdens de vorige jaarwisseling veel lager uitviel ten opzichte van de voorgaande jaren. Zo zou het aantal vuurwerkslachtoffers met maar liefst 70 procent zijn gedaald.

Andere redenen voor een vuurwerkverbod

Een vuurwerkverbod kan de zorg dus ontlasten en heel wat mensen een nare jaarwisseling besparen. Voorstanders van een verbod stellen echter dat hier nog veel meer voordelen bij komen kijken:

 • Een vuurwerkverbod zorgt voor minder geluidsoverlast.
 • Een vuurwerkverbod zorgt voor minder schade. Zo zullen er minder auto's, bushokjes, lantaarnpalen, prullenbakken en huizen beschadigd worden door vuurwerk.
 • Een vuurwerkverbod ontlast niet alleen de druk op de zorg, maar ook de druk op de politie en brandweer.
 • Een vuurwerkverbod is ook beter voor het milieu. Zo geeft vuurwerk onder meer luchtvervuiling en is het restafval ook schadelijk voor de natuur.
 • Een vuurwerkverbod is ook beter voor onze huisdieren. Veel van onze beestjes zijn namelijk niet bepaald fan van deze harde knallen.
Bekijk ook:
Quiz: Van welke films ken je deze engerds?

Waarom geen vuurwerkverbod?

Er zijn dus heel wat goede argumenten te noemen voor een vuurwerkverbod, maar niet iedereen is een fan van het idee. Zo is het afsteken van vuurwerk een belangrijke traditie voor veel Nederlanders en zo voelt het toch alsof er weer iets van ons wordt afgepakt.

Tegenstanders van een vuurwerkverbod geven daarbij ook vaak de volgende argumenten:

 • Een vuurwerkverbod zorgt ervoor dat mensen als alternatief opzoek gaan naar illegaal vuurwerk. Dat is niet best, omdat dit vuurwerk doorgaans gevaarlijker is en nog meer risico's oplevert.
 • Een vuurwerkverbod is een klap voor de vuurwerksector, zeker nu dit zo laat nog wordt doorgevoerd.
 • Het aantal vuurwerkslachtoffers is in de afgelopen jaren al flink gedaald en dus is een verbod steeds minder nodig.
 • De schade aan het milieu kan beperkt worden als iedereen de vuurwerkresten goed opruimt.
 • Vuurwerk slachtoffers vallen vooral door onverantwoordelijk gedrag en het is niet eerlijk om iedereen te benadelen voor de fouten van een paar enkelingen.

Wat vind jij?

De grote vraag is nu wat jij van een vuurwerkverbod voor deze jaarwisseling vindt! Ben je een voorstander van een vuurwerkverbod, of vind je dit een beetje overkill? Laat het weten door te stemmen in de onderstaande poll of laat een reactie achter!

Bekijk ook:
De Grote 2021 Quiz

 • Question of

  Ben jij een voorstander van een vuurwerkverbod voor deze jaarwisseling?

  • Ja, ik ben voor een vuurwerkverbod!
  • Nee, ik ben tegen een vuurwerkverbod!
 • Question of

  Moet vuurwerk voortaan altijd verboden worden tijdens de jaarwisseling?

  • Ja, vuurwerk mag permanent verboden worden!
  • Nee, vuurwerk mag niet permanent verboden worden!
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

30 Comments

 1. Martijn Reply

  Zo ontzettend flauw dat ze zelfs dit lolletje ons af willen nemen. De brave burger die om twaalf uur braaf zijn pakketje afsteekt moet weer gepakt worden.

 2. minni cohen Reply

  vuurwerk wel verbieden!
  Het is een enorme luchtvervuiling,en voor huisdieren is het een ramp.
  Het geknal begint al vroeg in de avond en gaat door tot een uur of vier s’nachts.
  Enorm lawaai en stank en nog steeds die hele zware bommen,dat noem ik geen vuurwerk,alleen maar overlast!

  1. minni cohen Reply

   Ik bedoelde niet helemaal verbieden,maar alles wat illigaal is luchtvuurwerk vindt ik heel mooi!
   Kan de gemeente dat niet doen?
   In andere grote hoofdsteden in europa is er geen sprake van individueel vuurwerk.

 3. Simon Ceulemans Reply

  Het is zo jammer dat vuurwerk een slecht imago krijgt veroorzaakt door mensen die het niet kunnen laten al maanden voor de jaarwisseling zwaar en illegaal vuurwerk af te steken. De vader die samen met zijn kinderen tijdens die acht uurtjes vuurwerk wil afsteken is daarvan de dupe. Vuurwerk hoort bij de jaarwisseling. Zonder vuurwerk zou de jaarwisseling een zoveelste avond zijn gevuld met slechte televisie. Ik moet er daarbij niet aan denken om tijdens de jaarwisseling met jonge kinderen de deur uit te gaan (met alle risico’s) om naar een centrale show te gaan. Liever voor de deur samen met vrienden, familie en buren.

 4. Anoniem Reply

  Wat is moet is blijven traditie is tradatie!!!!!! Klaar met al dat verbod gedoe met zo als dat kinder feest laat het gewoon met rust man klaar zwartepiet is nu 1 maal zwart en vuurwerk is vuurwerk!!!!!!!!

 5. Samanthav Reply

  Wat een klote zooi zeg.. alles wordt verboden… !
  Geen sinterklaas traditie meer zoals het moet, oud en nieuw, onze lekkernijen en straks mag kerst niet meer omdat de kerstman te dik is ofzo? Zonde zonde zonde

 6. cindy tromper Reply

  het is een traditioneel iets dat moet je in stand houden .ik ben dan ook echt TEGEN EEN VUURWERK VERBOD

 7. Sjorske Reply

  Hou toch op man, mensen willen oud en nieuw vieren met vuurwerk. Lees : legaal vuurwerk en je normaal gedragen dan is het feest.

 8. Danny Reply

  Alles word de Nederlanders afgenomen vuurwerk verbod betekent meer illegaal vuurwerk en waarschijnlijk ook meer slachtoffers. Laat ons onze tradities gewoon behouden iedereen die (veilig en legaal) vuurwerk heeft gewoon om 0.00 uur op 31-12-2021 knallen laat ons onze traditie voortleven zoals voor deze klote Corona periode

 9. Curvers M.j Reply

  Mensen zeiken de laatste 15 jaar over alles kan je naar gaan hoe slecht het gaat met het volk en honde bezitters leer eens normaal met jullie hond om te gaan maak ze niet extra bang maar scheinbaar snappen veel honden bezitters dat niet en ja hier ook honden bezitter

 10. Rutger Reply

  Omdat als je illegaal vuurwerk niet kan handhaven je de mensen die met goedgekeurd vuurwerk oud en nieuw wil vieren niet lastig moet vallen. Een verbod lost niks op, helemaal niet als je niet kan handhaven.

 11. Anoniem Reply

  Vuurwerk is niet zomaar iets aansteken , daar zit veel meer achter ,zoals, personen herdenken die niet meer onder ons zijn en laten zien dat we ze niet vergeten zijn , het nieuwe jaar inluiden op hoop op een veilig en gezond nieuwjaar en het oude weer af te sluiten , het gaat om het gevoel dat er bij zit ,wat velle niet zullen bergrijpen wat dit voor velle betekent

 12. Jens Wolfert Reply

  Het is voor mij een traditie..
  Elk jaar met oud en nieuw steek ik zo mooi als mogelijk vuurwerk af die zo hoog gaan in de hoop dat mijn biologische moeder en overleden tweeling broertje het kunnen zien zodat ze weten dat ik aan hun denk..
  Waarom moet vuurwerk verboden worden als vuurwerk niet het probleem is maar achohol en drugs …

 13. Danny van den dam Reply

  Ik ben tegen het vuurwerkverbod omdat oud en nieuw gewoon een traditie is met vuurwerk.
  En qls ze vuurwerk in Nederland gaan verbieden dan ga je heel veel vuurwerk uit het buitenland krijgen

 14. Paledo Reply

  Laten we de traditie eer houden en gooi die grenzen dicht zodat het grootste illegaal vuurwerk buiten blijft alhoewel het heel mooi kan zijn😅 laat dienst verleners hun werk doen, verpest dit niet. Waarom alles verbieden wat leuk is.

 15. Grissen Gemma Reply

  Altijd hetzelfde gezeik in Nederland de laatste jaren .laat de mensen toch gewoon 1x per jaar gaan .juist als je het verbied word het erger..waarom? Stiekem is altijd leuker toch 😏

 16. ENGELLIEN Scholten Reply

  ik ben hier behoorlijk pissig over dit slappe kabinet laat weer eens n de oren hangen naar z,on stelletje zeikerds en nerds in witte jassen schande

  1. Anoniem Reply

   Wat ben jij een dom mens!
   Hopelijk kom jij nooit in een ziekenhuis,waar die “witte jassen” je gaan helpen.
   Sla je hun hulp dan ook af?Ik denk het niet.
   Denk eens na voordat je onzin uitkraamt!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.