Poll: Ben je voorstander van een vuurwerkverbod?

0 Shares

Ook dit jaar is er opnieuw een landelijk vuurwerkverbod rond de jaarwisseling. Het verbod leek er in eerste instantie niet te komen, maar na aandringen van verschillende partijen gaat het kabinet het verbod nu toch weer invoeren. Wat vind jij van het vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling? Ben je een voorstander van dit plan? Of ben je hier fel op tegen? Deel je stem in de onderstaande poll of laat een reactie achter!

Eerder deze week leek het er nog op dat we dit jaar geen landelijk vuurwerkverbod zouden krijgen, maar daar was niet iedereen het mee eens. In de politiek pleitte GroenLinks en de Partij voor de Dieren voor een vuurwerkverbod. En ook burgemeesters van grote Nederlandse gemeentes en artsen wilden graag een verbod rond de jaarwisseling. Het kabinet lijkt nu ook overstag te gaan en daarmee lijkt een nieuw vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling nog maar een kwestie van tijd.

Waarom een vuurwerkverbod?

Voorstanders van het vuurwerkverbod stellen dat dit nodig is om de zorg tijdens de coronacrisis te ontlasten. Momenteel heeft de zorg het namelijk erg druk met de behandeling van alle coronapatiënten en daarom hebben ze bijna geen tijd over voor nieuwe patiënten. Door een vuurwerkverbod blijft het op de zorg een stuk rustiger, omdat er dan weinig tot geen slachtoffers vallen door vuurwerk.

Dat een vuurwerkverbod goed helpt om de zorg te ontlasten is vorig jaar wel gebleken. Uit een onderzoek is gebleken dat het aantal ongelukken met vuurwerk tijdens de vorige jaarwisseling veel lager uitviel ten opzichte van de voorgaande jaren. Zo zou het aantal vuurwerkslachtoffers met maar liefst 70 procent zijn gedaald.

Andere redenen voor een vuurwerkverbod

Een vuurwerkverbod kan de zorg dus ontlasten en heel wat mensen een nare jaarwisseling besparen. Voorstanders van een verbod stellen echter dat hier nog veel meer voordelen bij komen kijken:

 • Een vuurwerkverbod zorgt voor minder geluidsoverlast.
 • Een vuurwerkverbod zorgt voor minder schade. Zo zullen er minder auto’s, bushokjes, lantaarnpalen, prullenbakken en huizen beschadigd worden door vuurwerk.
 • Een vuurwerkverbod ontlast niet alleen de druk op de zorg, maar ook de druk op de politie en brandweer.
 • Een vuurwerkverbod is ook beter voor het milieu. Zo geeft vuurwerk onder meer luchtvervuiling en is het restafval ook schadelijk voor de natuur.
 • Een vuurwerkverbod is ook beter voor onze huisdieren. Veel van onze beestjes zijn namelijk niet bepaald fan van deze harde knallen.
Bekijk ook:
Quiz: Van welke films ken je deze engerds?

Waarom geen vuurwerkverbod?

Er zijn dus heel wat goede argumenten te noemen voor een vuurwerkverbod, maar niet iedereen is een fan van het idee. Zo is het afsteken van vuurwerk een belangrijke traditie voor veel Nederlanders en zo voelt het toch alsof er weer iets van ons wordt afgepakt.

Tegenstanders van een vuurwerkverbod geven daarbij ook vaak de volgende argumenten:

 • Een vuurwerkverbod zorgt ervoor dat mensen als alternatief opzoek gaan naar illegaal vuurwerk. Dat is niet best, omdat dit vuurwerk doorgaans gevaarlijker is en nog meer risico’s oplevert.
 • Een vuurwerkverbod is een klap voor de vuurwerksector, zeker nu dit zo laat nog wordt doorgevoerd.
 • Het aantal vuurwerkslachtoffers is in de afgelopen jaren al flink gedaald en dus is een verbod steeds minder nodig.
 • De schade aan het milieu kan beperkt worden als iedereen de vuurwerkresten goed opruimt.
 • Vuurwerk slachtoffers vallen vooral door onverantwoordelijk gedrag en het is niet eerlijk om iedereen te benadelen voor de fouten van een paar enkelingen.

Wat vind jij?

De grote vraag is nu wat jij van een vuurwerkverbod voor deze jaarwisseling vindt! Ben je een voorstander van een vuurwerkverbod, of vind je dit een beetje overkill? Laat het weten door te stemmen in de onderstaande poll of laat een reactie achter!

Bekijk ook:
(WINACTIE) Cadeau tip voor Sinterklaas: geef een Cheqi

 • Vraag van

  Ben jij een voorstander van een vuurwerkverbod voor deze jaarwisseling?

  • Ja, ik ben voor een vuurwerkverbod!
  • Nee, ik ben tegen een vuurwerkverbod!
 • Vraag van

  Moet vuurwerk voortaan altijd verboden worden tijdens de jaarwisseling?

  • Ja, vuurwerk mag permanent verboden worden!
  • Nee, vuurwerk mag niet permanent verboden worden!

4 Comments

 1. Danny van den dam Reply

  Ik ben tegen het vuurwerkverbod omdat oud en nieuw gewoon een traditie is met vuurwerk.
  En qls ze vuurwerk in Nederland gaan verbieden dan ga je heel veel vuurwerk uit het buitenland krijgen

 2. Paledo Reply

  Laten we de traditie eer houden en gooi die grenzen dicht zodat het grootste illegaal vuurwerk buiten blijft alhoewel het heel mooi kan zijn😅 laat dienst verleners hun werk doen, verpest dit niet. Waarom alles verbieden wat leuk is.

 3. Grissen Gemma Reply

  Altijd hetzelfde gezeik in Nederland de laatste jaren .laat de mensen toch gewoon 1x per jaar gaan .juist als je het verbied word het erger..waarom? Stiekem is altijd leuker toch 😏

 4. ENGELLIEN Scholten Reply

  ik ben hier behoorlijk pissig over dit slappe kabinet laat weer eens n de oren hangen naar z,on stelletje zeikerds en nerds in witte jassen schande

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

61
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
TOPLIJSTJES

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.