hogere straf minder criminaliteit
Saved Read later
Deel dit bericht

Zorgt een hogere straf voor minder criminaliteit?

Er wordt vaak geroepen dat de straffen te mild zijn. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Zorgt een hogere straf voor minder criminaliteit? Zouden er dan minder mensen de fout in gaan? Of is het meer iets wat we voor ons eigen gevoel willen? Wij hebben het uitgezocht, en de uitkomst hiervan vonden we vrij bijzonder.

Zorgt een hogere straf voor minder criminaliteit?

Om een lang verhaal kort te maken: een hogere straf zorgt nauwelijks voor minder criminaliteit. Voor het onderzoek hebben we de omstandigheden in de Verenigde Staten gebruikt gezien daar veel gevangenissen zijn en dus ook veel criminelen.

Er is gebleken dat hogere straffen eigenlijk bijna geen effect hebben op de mate van criminaliteit. Het verschil is miniem. Een hogere straf zou de criminaliteit met slechts 5% verminderen. Waar ligt dat dan precies aan? En wat moet er gedaan worden om de criminaliteit wel te laten dalen?

Bekijk ook:
In deze landen bestaat de doodstraf nog

Waarom niet?

We pakken er even een voorbeeld bij waar we allemaal wel een beeld bij kunnen hebben. Stel, je hebt ontzettend veel trek in een stukje fruit. Je bent in de winkel, en kijkt een beetje om je heen. Er is niemand in de buurt, en de enige medewerkers die op dit moment aanwezig zijn, staan bij de kassa. Waar denk je dan aan? Denk je aan de consequenties die volgen, of aan hoe groot de kans is dat je betrapt wordt? De meeste mensen zullen alleen denken aan hoe groot de kans is dat iemand hen betrapt. Je hebt het eenmaal doordacht, en gaat er niet vanuit dat iemand zal weten dat jij dat stuk fruit gestolen hebt.

Diezelfde gedachtegang zie je ook terug bij grotere dingen zoals mishandeling, drugshandel en zelfs verkrachting of moord. Er wordt gedacht dat de personen die mishandeld, verkracht of vermoord worden niets kunnen of zullen zeggen, en er is niemand in de buurt die jou het heeft zien doen. De kans is dus klein dat jij opgepakt zult worden. Bij drugshandel is het meer een vertrouwensprincipe omdat zij elkaar nodig hebben. Er is dan ook volgens de daders geen reden om het niet te doen. Zij vinden het rechtvaardig en zien niets wat hen tegen kan houden, dus pakken zij hun kans.

Wat werkt dan wel?

We nemen nog een keer datzelfde voorbeeld van het stukje fruit in de winkel. Zou je dat stukje fruit nog steeds meenemen zonder te betalen als je camera's om je heen zou zien? Of als er andere klanten of medewerkers in de buurt zouden zijn die kunnen zien wat er gebeurt? Grote kans dat dit niet zo is. En ook dit werkt weer hetzelfde bij de grotere dingen.

Als er op camera vastgelegd is dat jij diegene bent die iemand vermoord heeft, dan zit je. Je kunt geen kant op. In deze situatie wil je dan ook niet terecht komen. Ook wil je niet dat er ooggetuigen zijn die jou kunnen herkennen. De kans op een strafbaar feit wordt dus minder zodra je weet dat je betrapt kan worden. Zo zijn er een hoop mensen die bijvoorbeeld veel te hard rijden op de snelweg, maar zich netjes aan de snelheidslimiet houden wanneer zij weten dat er een flitser staat. Je wilt immers niet betrapt worden, want dan weet je dat je moet betalen omdat je betrapt bent.

Hoe dit zich precies kan ontwikkelen zonder een politiestaat te worden is natuurlijk een onmogelijke puzzel, maar de psychologie erachter is altijd interessant.

 

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.