loslopende kat boete
Saved Read later
Deel dit bericht

Wordt het los laten lopen van katten strafbaar?

Jaarlijks gaan er miljoenen euro's naar de bescherming van vogelsoorten, maar volgens ecoloog Chris Smit en jurist Arie Trouwborst is dit dweilen met de kraan open. Volgens hen zouden katten niet los mogen lopen in natuurgebieden. Zij pleiten dan ook voor een proefproces om het los laten lopen van katten strafbaar te maken.

Bekijk ook:
Poll: Mogen katten los over straat lopen, of moeten we dat verbieden?

Loslopende katten strafbaar

Volgens Chris Smit is de natuurbeschermingswet heel duidelijk: katten mogen niet zomaar loslopen buiten. Katten zijn jagers, en mensen die hun kat naar buiten laten gaan doen dat bewust waardoor zij strafbaar zijn, aldus Smit.

Katten horen niet in de natuur

Chris Smit zegt ook dat katten niet in de natuur horen omdat het bekend is dat dat katten enorm schadelijk zijn voor de natuur. Toch denkt hij dat het binnenhouden niet de enige oplossing is. Eigenaren kunnen bijvoorbeeld ook een halsband met een belletje omdoen. Op die manier horen de vogels dat er gevaar aankomt en zullen zij wegvliegen. Smit vindt dat eigenaren zich bewust moeten worden van het feit dat hun kat ‘s nachts gaat jagen.

Boete voor loslopende katten

Hoewel katteneigenaren vaak niet in de buurt van hun kat lopen, denken de jurist en ecoloog wel dat het mogelijk is om de eigenaren een boete te sturen. Zo willen zij bijvoorbeeld de chip gebruiken om de eigenaar te achterhalen. De precieze uitwerking moeten zij nog over nadenken, zij willen eerst dat er überhaupt gehandhaafd kan worden op loslopende katten.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

3 Comments

  1. D Huisman Reply

    Ben blij met de katten die loslopen, hun helpen tegen overlast van muizen en ratten. Hier wordt alleen gedacht aan de schade die de katten veroorzaken maar vergeten dat ze ook heel veel goed doen. Gewoon zorgen dat alle katten gecastreerd / stereliseerd worden en gechipt. Dan verdwijnt eventueel ook de overlast. Ik heb al 45 jaar katten en ze vangen zeer zelden een vogel, of het moet er een zijn die uit het nest is gevallen of wat mankeert. Hopelijk bekijkt iedereen alle mogelijkheden!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.