Vreemde wetten Nederland
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

14 vreemde wetten in Nederland

In Australië is het verboden om een dier dat je gaat slachten een naam te geven en in Frankrijk mag je niet zoenen in de trein. Als je aan rare wetten denkt, dan denk je meestal niet aan ons eigen kleine kikkerlandje. Toch zijn er in Nederland ook vreemde regels en wetten waar we ons aan dienen te houden. Wij hebben 14 van die vreemde wetten en regels voor je op een rijtje gezet.

Cannabisbeleid

Het is nog steeds illegaal om cannabis te bezitten, te produceren of te verkopen in Nederland. Echter, het ‘gedoogbeleid' maakt dat kleine hoeveelheden voor persoonlijk gebruik meestal worden getolereerd.

Zondagswet

Hoewel zelden gehandhaafd, bestaat er een Zondagswet die het maken van lawaai op zondagochtend verbiedt om kerkdiensten niet te verstoren.

Vloeken verboden, maar toch niet

Niet geheel verrassend is het vloekverbod dat in veertien christelijke gemeente, waaronder Barneveld, Nunspeet, Putten en Urk, geldt. Plaatselijke regelgeving zegt dat “Het is verboden in het openbaar de naam van God vloekende te gebruiken”. Er bestaat echter ook een Artikel 7 in de Grondwet, die de vrijheid van meningsuiting regelt. En dat artikel gaat boven de plaatselijke regels, die zo dus weinig waarde hebben.

Bespieden

“Het is verboden zich in de nabijheid van een persoon dan wel een gebouw, woonwagen of woonschip op te houden met de kennelijke bedoeling deze persoon dan wel een zich in dit gebouw, deze woonwagen of dit woonschip bevindende persoon, te bespieden. Het is verboden door middel van een verrekijker of enig ander optisch instrument een zich in een gebouw, een woonwagen of woonschip bevindende persoon te bespieden.’’

Kortom, in Meppel geldt een ‘gluurverbod’, het is verboden om in het voorbijgaan even stiekem naar binnen te kijken.

Blaffende honden

In Rotterdam is sinds 2013 een blafverbod voor honden van toepassing. Uiteraard is dit niet van toepassing op iedere “woef” of “waf”, maar is het bedoeld voor de echte overlastgevers. Krijg je je hond niet stil en blijft deze aanhouden blaffen of janken, dan maak je kans op een boete die kan oplopen tot maximaal 2.250 euro. Omdat in Nederland het veroorzaken van onredelijke geluidsoverlast sowieso verboden is, lijkt het Rotterdamse verbod wat dubbelop.

Verboden te sprokkelen

Stroperij is voor de meesten van ons het illegaal omleggen van een dier om het mee te nemen als trofee of gewoon om op te eten. Maar zelfs het meenemen van een tak uit het bos wordt als zodanig aangemerkt. Iedereen die dus in deze periode lekker in het bos gaat wandelen en daar allerlei zaken meeneemt om samen met de kinderen een ‘herfsttafel’ te maken is gewoon in overtreding. In artikel 314 van het Wetboek van Strafrecht staat een hele lijst van zaken die je niet zomaar mee mag nemen. Dat varieert van bagger (je moet het maar willen), mos, wier, puin, ongeplukte boomvruchten en afgevallen bladeren. Je verwacht het niet, maar wie wordt betrapt met een paar emmers bagger uit het bos kan mogelijk maximaal een maand celstraf tegemoet zien.

Niet stoepkrijten

Waarschijnlijk heeft iedere Nederlander het wel eens gedaan: met stoepkrijt aan de slag om minimaal een hinkelbaantje uit te zetten. Het blijkt ook weer niet te mogen. Veel gemeenten hebben de verordening dat het is verboden om zonder toestemming “met kalk, krijt, teer of een kleur- of verfstof een afbeelding, letter, cijfer of teken aan te brengen of te doen aanbrengen”. Zolang kinderen zich echter niet gaan toeleggen op het neerkalken van reclameteksten is de kans echter minimaal dat hier ooit een kleine kunstenaar voor wordt opgepakt.

Stroopwafelwetten

In sommige steden is er een limiet aan het aantal straatverkopers dat stroopwafels mag verkopen, om zo de lokale economie te beschermen.

Telkens hetzelfde liedje..

Straatmuzikanten in Groningen kunnen beboet worden als ze langer dan een half uur op dezelfde plek spelen. Deze regel is ingegaan nadat mensen hadden geklaagd over eentonige muziek onder hun raam.

Verstop je fooi!

De fooi die je krijgt na een dagje bikkelen mag je eigenlijk niet zomaar in je zak steken. Fooi wordt gezien als inkomsten en is dus belastbaar en moet daarom worden opgegeven bij de belastingdienst. Leuker kunnen ze het niet maken, wel makkelijker.

Je komt nooit meer van je schoonmoeder af!

Het ‘aanverwantschap’ dat ontstaat met je schoonfamilie als je gaat trouwen blijft ook bestaan als je gaat scheiden. Voor de Nederlandse wet blijven je schoonouders dus altijd je schoonouders.

Niet naar bommen zoeken!

Op veel plekken is het verboden een metaaldetector bij je te dragen. Op die plekken liggen veel materialen uit de Tweede Wereldoorlog. De gemeente wil voorkomen dat mensen gevaarlijke oude explosieven vinden of dat waardevolle archeologische vondsten in de handen komen van burgers.

Gelieve hier geen fietsen te plaatsen

In onder andere Oldenzaal mag je niet zomaar je fiets zomaar overal neerzetten. Als je fiets tegen een raam, kozijn of deur staat van iemand die daar geen toestemming voor heeft gegeven kan je een boete krijgen.

Omgekeerde wereld?

Mocht er ooit onverhoopt een inbreker je huis binnen komen dan mag je hem niet opsluiten in de wc. Dit valt onder beroving van de vrijheid en dat is niet toegestaan volgens de wet.

Van het bespiedingsverbod in Meppel tot de stroopwafelwetten in diverse steden, Nederland heeft zeker zijn eigenaardigheden als het op wetgeving aankomt. Of je nu verrast bent door de Zondagswet of juist de regels rondom blaffende honden in Rotterdam, één ding is zeker: vreemde wetten in Nederland zijn er in overvloed. En hoewel we misschien niet zo exotisch zijn als Australië of Frankrijk met hun unieke regels, toont dit artikel wel aan dat ook Nederland zijn portie vreemde wetten heeft.

Heeft jouw gemeente ook een aantal opmerkelijke, vreemde of rare wetten? Laat het weten in de comments.

Ben je benieuwd naar de hoogte van verschillende verkeersboetes in Nederland?

Doe de quiz!

Poll Moeten Nederlandse wetten meer gericht zijn op preventie dan op bestraffing?

Ja72.2%
Nee27.8%
📊 Bekijk resultaten
3.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.