przewalski paard gekloond
Saved Read later
Deel dit bericht

Bedreigd diersoort przewalskipaard succesvol gekloond

Een bijzondere gebeurtenis in Texas, de Verenigde Staten: een dierentuin heeft een przewalskipaard weten te klonen uit genetisch materiaal dat veertig jaar geleden ingevroren werd. Dit diersoort wordt bedreigd, en wetenschappers zeggen nu dat dit een belangrijke innovatie kan zijn in fokprogramma's.

Paard gekloond

In 1980 werd er genetisch materiaal afgenomen bij een soortgenoot en dat werd nu in een donoreicel gestopt. Vervolgens werd dit bij een gewone merrie ingebracht, en daaruit is dit veulentje ontstaan. Het is de eerste keer dat een przewalskipaard gekloond is. Tevens is het ook pas het tweede bedreigde diersoort waarbij dit gebeurd is. Het eerste diersoort was de banteng, een wild rund in 2003.

Veulentje

Het veulentje heeft de naam Kurt gekregen, de naam van een van de oprichters van de Frozen Zoo in San Diego. De bevroren dierentuin heeft 10.000 genetische monsters van duizend verschillende diersoorten opgeslagen. Hier bewaren zij niet alleen bedreigde diersoorten zoals przewalksi's, reuzenpanda's, en het jachtluipaard, maar ook uitgestorven vogelsoorten zoals de po'ouli.

Bekijk ook:
Vaarwel vieze kattenbak: Ontdek de Zedar K900, de ultieme oplossing voor een schone kattenbak

Przewalski bijna uitgestorven

Bijna hadden we geen prezwalskipaarden meer op de wereld. In de jaren 60 stierven deze dieren in het wild uit, en in de dierentuinen waren er op een gegeven moment nog maar 12 in leven. Een Nederlandse stichting heeft toen een succesvol fokprogramma opgestart met verschillende dierentuinen. Ondertussen zijn er in China en Mongolië weer een paar wilde kuddes. Toch blijft het een kwetsbaar diersoort aangezien er minder dan 2000 exemplaren wereldwijd zijn.

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.