Een bijzondere gebeurtenis in Texas, de Verenigde Staten: een dierentuin heeft een przewalskipaard weten te klonen uit genetisch materiaal dat veertig jaar geleden ingevroren werd. Dit diersoort wordt bedreigd, en wetenschappers zeggen nu dat dit een belangrijke innovatie kan zijn in fokprogramma's.
Paard gekloond
In 1980 werd er genetisch materiaal afgenomen bij een soortgenoot en dat werd nu in een donoreicel gestopt. Vervolgens werd dit bij een gewone merrie ingebracht, en daaruit is dit veulentje ontstaan. Het is de eerste keer dat een przewalskipaard gekloond is. Tevens is het ook pas het tweede bedreigde diersoort waarbij dit gebeurd is. Het eerste diersoort was de banteng, een wild rund in 2003.
Veulentje
Het veulentje heeft de naam Kurt gekregen, de naam van een van de oprichters van de Frozen Zoo in San Diego. De bevroren dierentuin heeft 10.000 genetische monsters van duizend verschillende diersoorten opgeslagen. Hier bewaren zij niet alleen bedreigde diersoorten zoals przewalksi's, reuzenpanda's, en het jachtluipaard, maar ook uitgestorven vogelsoorten zoals de po'ouli.
Przewalski bijna uitgestorven
Bijna hadden we geen prezwalskipaarden meer op de wereld. In de jaren 60 stierven deze dieren in het wild uit, en in de dierentuinen waren er op een gegeven moment nog maar 12 in leven. Een Nederlandse stichting heeft toen een succesvol fokprogramma opgestart met verschillende dierentuinen. Ondertussen zijn er in China en Mongolië weer een paar wilde kuddes. Toch blijft het een kwetsbaar diersoort aangezien er minder dan 2000 exemplaren wereldwijd zijn.
Plaats een reactie