in ,

Bedreigd diersoort przewalskipaard succesvol gekloond

Er werd bevroren DNA uit 1980 gebruikt

przewalski paard gekloond

Een bijzondere gebeurtenis in Texas, de Verenigde Staten: een dierentuin heeft een przewalskipaard weten te klonen uit genetisch materiaal dat veertig jaar geleden ingevroren werd. Dit diersoort wordt bedreigd, en wetenschappers zeggen nu dat dit een belangrijke innovatie kan zijn in fokprogramma’s.

Paard gekloond

In 1980 werd er genetisch materiaal afgenomen bij een soortgenoot en dat werd nu in een donoreicel gestopt. Vervolgens werd dit bij een gewone merrie ingebracht, en daaruit is dit veulentje ontstaan. Het is de eerste keer dat een przewalskipaard gekloond is. Tevens is het ook pas het tweede bedreigde diersoort waarbij dit gebeurd is. Het eerste diersoort was de banteng, een wild rund in 2003.

Veulentje

Het veulentje heeft de naam Kurt gekregen, de naam van een van de oprichters van de Frozen Zoo in San Diego. De bevroren dierentuin heeft 10.000 genetische monsters van duizend verschillende diersoorten opgeslagen. Hier bewaren zij niet alleen bedreigde diersoorten zoals przewalksi’s, reuzenpanda’s, en het jachtluipaard, maar ook uitgestorven vogelsoorten zoals de po’ouli.

Bekijk ook:
Corruptie in Nederlandse politiek?

Przewalski bijna uitgestorven

Bijna hadden we geen prezwalskipaarden meer op de wereld. In de jaren 60 stierven deze dieren in het wild uit, en in de dierentuinen waren er op een gegeven moment nog maar 12 in leven. Een Nederlandse stichting heeft toen een succesvol fokprogramma opgestart met verschillende dierentuinen. Ondertussen zijn er in China en Mongolië weer een paar wilde kuddes. Toch blijft het een kwetsbaar diersoort aangezien er minder dan 2000 exemplaren wereldwijd zijn.

Contributor

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   chuck norris erectiepillen

   Chuck Norris klaagt erectiepillenbedrijf aan voor advertentie met zijn foto

   loslopende kat boete

   Wordt het los laten lopen van katten strafbaar?