Wie is Herman Tjeenk Willink
Saved Read later
Deel dit bericht

Wie is Herman Tjeenk-Willink?

Na al het politiek gekrakeel van vorige week hebben de partijen zich in het lange paasweekend bezonnen. Al duidelijk was dat er na de twee mislukte verkenningen niet een nieuwe poging zou worden gedaan met insiders vanuit de twee grootste politieke partijen. De roep uit de Kamer was om een buitenstaander met gezag. Inmiddels is er een naam genoemd voor een nieuwe informateur: Herman Tjeenk-Willink. Wie is hij en wat kunnen de politieke partijen van hem verwachten?

Wie is Tjeenk-Willink en welke functies bekleedde hij?

In de eerste plaats heeft Tjeenk-Willink zijn sporen al wel verdiend in de politiek en is hij zeker geen nieuwkomer. Als 79-jarige is hij al een tijdje gepensioneerd en staat om die reden verder van het huidige politiek toneel. Oorspronkelijk is Tjeenk-Willink van PvdA huize en dat komt wellicht goed van pas, omdat die partij niet een van de gedoodverfde kandidaten is om mee te doen aan een nieuwe regering.

Bekijk ook:
Corruptie in Nederlandse politiek?

Herman Tjeenk-Willink werd in 1987 lid van de Eerste Kamer voor de PvdA. Later zou hij voorzitter worden van dit orgaan. Hij kreeg grotere bekendheid toen hij werd benoemd tot vicevoorzitter van de Raad van State. Deze functie hield tevens in dat hij de belangrijkste adviseur van de toenmalige koningin Beatrix was. In 1994 speelde hij een rol bij de totstandkoming van het kabinet Kok. Dit was de eerste keer dat er een zogenaamde paarse coalitie ontstond waarin zowel PvdA als VVD zitting hadden. Naast zijn rol in de Raad van State bekleedde hij diverse bestuursfunctie zoals bij NOVIB en Humanitas. Rond de eeuwwisseling was Tjeenk-Willink een van de meest invloedrijke personen in Haagse Kringen.

Wat kunnen de partijen verwachten van de voorgedragen informateur?

Tjeenk-Willink heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij een andere visie heeft op de politiek dan zoals die momenteel wordt gevoerd. Hij is een tegenstander van machtspolitiek waarbij eerst wordt gekeken naar de wensen van de grote partijen. De eerste verkenning richtte zich vrijwel meteen op een voorzetting van de vorige coalitie met daarin de winnaars VVD en D66. Hierbij zouden de verliezer CDA en de CU zich moeten aansluiten.

Bekijk ook:
Top 5 Nederlandse politieke partijen met de meeste leden

De formatie die Tjeenk-Willink voor ogen heeft

Door het probleem met het lijstje van aandachtspunten met het beruchte: ‘positie Omtzigt, functie elders’ mislukten zowel de eerste als de tweede verkenning. Tjeenk-Willink zal zich nu eerder richten op de problemen die er liggen. Met corona en de economische nasleep daarvan alsmede de milieuproblematiek liggen er grote vraagstukken. De nieuwe informateur zal waarschijnlijk gaan zoeken naar partijen met standpunten die dicht genoeg bij elkaar liggen op deze terreinen. Dat hierbij de VVD en D66 nodig zijn voor een meerderheid lijkt vanzelfsprekend. Dan zal moeten blijken in hoeverre het CDA en een vierde partij hierbij willen aansluiten. Een combinatie over rechts of links is bijna onmogelijk.

Zal Tjeenk-Willink echt worden benoemd als informateur?

Zowel Wilders als Baudet hebben al aangegeven dat ze tegen zullen stemmen als Tjeenk-Willink wordt voorgedragen. Bij Wilders speelt het idee dat hij liever nieuwe verkiezingen ziet. Daarvoor is echter op dit moment beslist geen meerderheid beschikbaar. Tenslotte is er nog nauwelijks een poging gedaan om tot een coalitie te komen. Er lijkt derhalve ook geen echte aanleiding te zijn om opnieuw de kiezers te gaan raadplegen omdat een politicus, hoe belangrijk zijn positie ook is, de fout in is gegaan. Bij de overige partijen lijkt geen bezwaar te zijn tegen deze informateur. Tjeenk-Willink geniet nog steeds veel aanzien bij zowel links als het midden. Alleen zijn vergevorderde leeftijd zou een punt van aandacht kunnen zijn. Willen de kiezers nu echt dat iemand die bijna 80 is de taak opgedragen krijgt? Hoe denk jij hierover? Laat hieronder een reactie achter!

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.