Peiling: VVD verliest kiezers, Pieter Omtzigt immens populair 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Peiling: VVD verliest kiezers, Pieter Omtzigt immens populair

De Tweede Kamerverkiezingen zijn net geweest, maar mensen zouden nu al totaal anders stemmen. Uit een nieuwe peiling van Maurice de Hond blijkt dat de VVD veel kiezers zou verliezen. Daarnaast zou Pieter Omtzigt met een nieuwe partij op maar liefst 27 zetels kunnen rekenen. 

VVD en Mark Rutte minder populair

Het was een hectische week voor Mark Rutte en de VVD. De minister-president kwam onder vuur te liggen vanwege de gelekte notities waarin stond “Pieter Omtzigt, functie elders”. Op het begin stelde Rutte niet over Omtzigt gesproken te hebben met de verkenners, maar later bleek uit een gespreksverslag dat dit wel was gebeurd. Veel mensen denken dat Rutte gelogen heeft, terwijl hij zelf beweerde dat hij het was vergeten. Het voorval leidde bijna tot het vertrek van Rutte.

In de meest recente peiling van Maurice de Hond is nu ook te zien dat de kiezers niet blij zijn met het optreden van Rutte. De VVD zou nu op slechts 28 zetels kunnen rekenen. Dat zijn er zes minder dan de partij nu in de Kamer heeft.

Dat de VVD Mark Rutte beter niet kan laten vallen blijkt uit een andere peiling van Maurice de Hond. De opiniepeiler vroeg mensen ook naar hun stemvoorkeuren met Tamara van Ark als lijsttrekker. In deze voorgestelde situatie zou de VVD op slechts 20 zetels kunnen rekenen. D66 zou dan de grootste partij worden met 27 zetels.

Bekijk ook:
Dilemma: Op welke partij zou je stemmen als er maar twee keuzes zijn?

Pieter Omtzigt is immens populair, maar wel zonder het CDA

Uit de peiling blijkt ook dat Pieter Omtzigt immens populair is onder de kiezers. De Hond onderzocht namelijk of kiezers anders zouden stemmen als Omtzigt een eigen partij zou beginnen. En dat is zeker het geval. Lijst Pieter Omtzigt zou volgens de peiling maar liefst 27 zetels veroveren in de Tweede Kamer. Dit zou vooral ten koste gaan van de VVD, het CDA en de PVV. De peiling onderstreept nog maar eens de populariteit van Omtzigt.

Opvallend genoeg kan Omtzigt op minder stemmen rekenen als hij lijsttrekker van het CDA wordt. In deze situatie zou het CDA namelijk op slechts 20 zetels kunnen rekenen. Dat zijn weliswaar vijf zetels meer dan het CDA nu in de Kamer heeft, maar ook weer zeven zetels minder dan Omtzigt zou hebben met een eigen partij. Kiezers zijn duidelijk meer fan van Omtzigt, en minder weg van het CDA.

Zetelverdeling peiling 04-04-2021

De VVD zou onlangs het verlies nog steeds de grootste partij van Nederland worden. De partij van Rutte staat nu op 28 zetels (-6 verlies) in de laatste peiling. D66 is nog steeds de tweede partij van Nederland, met maar liefst 25 zetels (+ winst). En de PVV blijft de derde partij, met 16 zetels (-verlies) in de peiling. Het CDA volgt met 15 zetels (geen verschil).

Achter de vier grote partijen volgen maar liefst 13 partijen met minder dan tien zetels. Zowel de SP, de PvdA en Forum voor Democratie staan nu op 9 zetels in de peiling. Voor de SP en de PvdA is dat hetzelfde resultaat als ze nu in de Kamer hebben, Forum wint een zetel. GroenLinks volgt daarachter met 8 zetels (geen verschil). Daarna komt de PvdD met 7 zetels (+1 winst).

JA21 profiteert het meeste van de zetelverschuivingen. De partij van Eerdmans wint in de laatste peiling maar liefst 2 zetels en zou nu uitkomen op 5 zetels totaal. Daarachter komen de ChristenUnie met 5 zetels (geen verschil) en Volt met 4 zetels (+1 winst). DENK en de SGP zouden nu allebei wederom 3 zetels (geen verschil) halen. BBB stijgt naar 2 zetels (+ winst). En zowel 50Plus als BIJ1 van Sylvana Simons mogen allebei weer rekenen op 1 zetel (geen verschil).

Bekijk hieronder het totale overzicht van de meest recente peiling van Maurice de Hond:

Zou jij nu anders stemmen? Laat hieronder een reactie achter!

Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.