Wetenschappers ontdekken radiosignaal van ander sterrenstelsel 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Wetenschappers ontdekken radiosignaal van ander sterrenstelsel

Wetenschappers hebben een radiosignaal ontdekt welke de aarde bereikt met een interval van precies 16 dagen. Het is het eerste zogenoemde “fast radio burst” signaal wat met een vast ritme de aarde bereikt vanuit een ander sterrenstelsel. Het signaal is ontdekt in combinatie met een ander signaal wat zichzelf telkens herhaald.

Het radiosignaal is afkomstig van een sterrenstelsel welke 500 miljoen lichtjaar bij ons vandaan is. Het pulseert consistent met een interval van 16 dagen. Volgens een nieuwe studie is het de eerste keer dat een dergelijk signaal is gevonden bestaande uit fast radio burst welke zo periodiek is. Het zou belangrijk kunnen blijken in de zoektocht naar de bron van het signaal.

Fast Radio Bursts

Fast radio bursts hebben wetenschappers in de laatste jaren geregeld versteld doen staan. Voor het eerst opgevangen in 2007 zijn de signalen erg bijzonder. Hoewel ze afkomstig zijn van energetische bronnen zijn wetenschappers er nog niet uit waaruit ze precies bestaan. Soms worden ze opgevangen als enkel een uitbarsting maar soms ook als meerdere uitbarstingen.

Bekijk ook:
Zo herken je nepnieuws

De herhalende uitbarstingen zijn vaak onwillekeurig in hun timing, zelfs na jaren observeren. De recente fast radio burst blijkt nu wel een vast ritme te hebben en op vaste tijden herhaald te worden (16 dagen cyclus). Het Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment Fast Radio Burst Project heeft de fast radio burst opgevangen en de naam: FRB 180916.J0158+65 gegeven.

Het Canadian Hydrogen Intensity Mapping Experiment Fast Radio Burst Project richt zich op het in de gaten houden van fast radio bursts welke zich herhalen. Tussen september 2018 en oktober 2019 zijn de signalen opgevangen. Telkens was er een herhaalde uitbarsting in een periode van vier dagen waarna het signaal voor 12 dagen verdween, een 16-daagse cyclus.

De ontdekking van het radiosignaal met een exacte cyclus van 16,35 dagen is een belangrijke ontdekking in de zoektocht naar de bron van de signalen. Van alle fast radio burst signalen welke tot op heden zijn ontdekt bevind FRB 180916.J0158+65 zich het dichtste bij de aarde op slechts 500 miljoen lichtjaar van ons vandaan. (500 miljoen lichtjaar houd in dat als je met de snelheid van het licht zou reizen de reis 500 miljoen jaar zal duren)

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Bekijk ook:

Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.