Wat zijn de Pandora Papers en welke namen staan erin
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat zijn de Pandora Papers en welke namen staan erin?

Afgelopen week was Wopke Hoekstra in het nieuws, omdat zijn naam opgedoken was in de Pandora Papers. Wat zijn de Pandora Papers en waar komt de naam eigenlijk vandaan? Waren de afgesloten contracten nu wel of niet legaal? En welke namen staan in de Pandora Papers?

Waar komt de naam Pandora Papers vandaan?

Een van de bekendste verhalen in de Griekse mythologie is dat van Prometheus. De goden hadden besloten dat de mens niet de beschikking zou krijgen over het vuur. Prometheus besefte dat mensen zich dan niet verder zouden kunnen ontwikkelen. Hij stal het vuur van de goden en leerde de mens ermee omgaan. De goden waren furieus en Prometheus werd streng gestraft. Ook de mensen ontkwamen niet aan wraak. Een vrouw werd naar de mensheid gestuurd, haar naam was Pandora. Ze had een kistje bij haar met geschenken van de goden. Hoewel de titanen waarschuwden om het doosje niet te openen, deden de mensen dat toch. Uit de doos kwamen zaken als honger, oorlog en ziekte. Tot dusverre kende de mens deze kwellingen niet. Een van de goden had blijkbaar medelijden gekregen met de mens, want het enige goede geschenk dat werd geboden was de hoop.

Wat zijn de Pandora Papers?

Wat zijn de Pandora Papers? In de afgelopen jaren zijn er een enorme aantal documenten gelekt. De meest opvallende waren wellicht de Panama Papers. Het totaal aan gegevens uit diverse bronnen wordt de Pandora Papers genoemd omdat er een doos openging die voor veel mensen die in de overeenkomsten worden genoemd slechte gevolgen zal hebben. De documenten zijn in het algemeen contracten die via belastingparadijzen zijn afgesloten. Het gaat dan bijvoorbeeld om Panama, maar ook de Kaaimaneilanden en Bermuda.

Bedrijven die daar zijn gevestigd (meestal via een brievenbusfirma) betalen geen of minimaal belasting. Indien een dergelijk bedrijf de winst van een ander bedrijf kan overhevelen naar het belastingparadijs is ook deze winst belastingvrij. In de Pandora Papers staan de namen van ongeveer 3.000 kopstukken uit de politiek en het bedrijfsleven. Onlangs werd bekend dat ook onze demissionaire minister van financiën Wopke Hoekstra van het CDA in verband kan worden gebracht met een belegging via een belastingparadijs.

Heeft Wopke Hoekstra iets illegaals gedaan?

Een aantal jaren geleden heeft Hoekstra belegd in een safari-bedrijf in Afrika. De financiering liep via een belastingparadijs waardoor een flink bedrag aan belasting werd bespaard. Volgens Hoekstra was hij niet op de hoogte van deze constructie. Hoekstra kende een lid van het management uit de tijd dat hij in Leiden studeerde, dat was de reden om deze belegging te nemen.

Bekijk ook:
Met je 30ste met pensioen? Bij FIRE kan het

Volgens Hoekstra heeft hij de deelneming ieder jaar bij de belastingdienst opgegeven en is alles compleet legaal verlopen. Toen Hoekstra werd gevraagd minister van financiën te worden, heeft hij Mark Rutte op de hoogte gesteld en vervolgens de belegging verkocht. De winst daarop is aan goede doelen overgemaakt. Het is een beetje verbazend dat dit gebeurde omdat alles immers legaal was geregeld? Het is ook pijnlijk dat voordat Hoekstra minister werd  hij in een vakgroep zat om de regering te adviseren. Daarbij ging het onder meer om de bestrijding van dergelijke transacties via belastingparadijzen. Want hoewel het legaal is, worden dergelijke transactie toch als ongewenst gezien. Dat heeft er ook mee te maken dat deze overeenkomsten slechts beschikbaar zijn voor een kleine groep insiders.

De namen in de Pandora Papers

Welke namen vind je in de Pandora Papers? Wopke Hoekstra is maar een kleine vis. In de Pandora Papers komen ook veel grotere namen voor. Het gaat daarbij in het algemeen niet om illegale acties. Het maakt echter wel duidelijk dat de machtigen en rijken op deze aarde ook op belastinggebied hun eigen regels stellen. Daarbij komt ook soms onverwachte rijkdom aan het licht. Want wie zou verwachten dat Poetin via een offshore bedrijf flink wat onroerend goed bezit in Monaco? Ook de vroegere premier van Engeland Tony Blair werd gevonden in de Pandora Papers. Hij en zijn vrouw noemden zichzelf altijd goede socialisten. Toch kozen ze voor een offshore route bij de aankoop van panden in Frankrijk. Daarmee bespaarden ze ongeveer € 400.000 aan belastingen. De hoeveelheid informatie is zo groot dat er beslist nog meer pikante overeenkomsten zullen opduiken.

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.