Dit zijn de koningen en koninginnen van Europa 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit zijn de koningen en koninginnen van Europa

In Nederland hebben we koning Willem-Alexander, maar welke koningen en koninginnen zijn er nog meer in Europa? In dit artikel geven we een overzicht!

Koning Willem-Alexander – Nederland

We beginnen natuurlijk met de koning van Nederland, en dat is koning Willem-Alexander. Hij is het oudste kind van Prinses Beatrix en Prins Claus, en sinds 30 april 2013 is hij koning van Nederland. In 2002 trouwde Willem-Alexander met Máxima. Samen hebben ze drie kinderen: kroonprinses Catharina-Amalia, prinses Alexia en prinses Ariane.

Koning Filip – België

Onze zuiderburen hebben ook een koning, dat is namelijk Filip van België. Hij is – net zoals Willem Alexander – sinds 2013 koning van zijn land. Hij is de oudste zoon van koning Albert en koningin Paola en is de zevende koning van België. Filip trouwde in 1999 met jonkvrouw Mathilde d'Udekem d'Acoz, en samen kregen ze vier kinderen: kroonprinses Elisabeth, prins Gabriël, prins Emmanuel en prinses Eléonore.

Koningin Margrethe II – Denemarken

Sinds 1972 is Margrethe II de koningin van Denemarken. Ze is de vijfde monarch van het huis Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, dat sinds 1863 in Denemarken regeert. Ze is de dochter van Frederik IX van Denemarken en Ingrid van Zweden. In 1967 trouwde ze met Henri de Laborde de Monpezat. Samen kregen ze twee zoons; kroonprins Frederik en prins Joachim.

Koning Harald V – Noorwegen

Harald V is de koning van Noorwegen. Hij is de zoon van Olaf V en prinses Märtha en is sinds 1991 koning van zijn land. In 1969 trouwde hij met Sonja Haraldsen, wat destijds voor wat commotie zorgde aangezien ze van burgelijke komaf was. Samen kregen ze twee kinderen: kroonprinses Märtha Louise en prins Haakon Magnus.

Koning Felipe VI – Spanje

Felipe VI is een van de nieuwste gezichten onder de Europese koningen en koninginnen. Hij is namelijk sinds 2014 de koning van Spanje. Hij is het derde kind van Juan Carlos I en Sofia, maar in Spanje krijgt een man altijd voorrang boven vrouwelijke troonopvolgers. In 2004 trouwde hij met Letizia Ortiz Rocasolano, een Spaans burgermeisje, en samen kregen ze twee dochters: kroonprinses Leonor en prinses Sofia. Zo ziet het er naar uit dat Spanje in de toekomst toch een koningin gaat krijgen.

Koning Carl Gustav XVI – Zweden

De koning van Zweden is Carl Gustav XVI. Hij is het vijfde kind en tevens de enige zoon van Gustaaf Adolf van Zweden en Sibylla van Saksen-Coburg en Gotha. Ook in Zweden kregen de mannelijke erfgenamen voorrang op de troon, en daardoor werd Carl Gustav – en niet zijn oudste zus – in 1973 koning van Zweden. In 1976 trouwde hij met Silvia Sommerlath, samen kregen ze drie kinderen: kroonprinses Victoria, hertog Carl Philip en hertogin Madeleine. In Zweden is de wet in 1980 veranderd, waardoor nu het oudste kind automatisch de troonopvolger is.

Koningin Elizabeth II – Het Verenigd Koninkrijk & andere Commonwealth realms

De bekendste koningin van Europa – en ongetwijfeld ook van de wereld – is natuurlijk niemand minder dan Queen Elizabeth. In 1952 werd Elizabeth op 25-jarige leeftijd koningin en vandaag de dag is ze de langs regerende monarch en langstzittende staatshoofd ter wereld.

In 1947 trouwde koningin Elizabeth met Philip Mountbatten, samen kregen ze vier kinderen: kroonprins Charles, prinses Anne, prins Andrew en prins Edward. Deze maand moest ze afscheid nemen van haar echtgenoot, op 9 april overleed prins Philip op 99-jarige leeftijd.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.