in

Vrouwvriendelijk toilet ruimtestation ISS kost 20 miljoen euro

Poepen en plassen kan nu tegelijk in ruimtestation ISS

Vrouwvriendelijk toilet ruimtestation ISS
© NASA

Het internationaal ruimtestation ISS vervangt de wc voor een vrouwvriendelijk toilet. De vervanging heeft maar liefst 20 miljoen euro gekost. De laatste keer dat de wc in het internationaal ruimtestation ISS is vervangen was in de jaren 90.

Vrouwvriendelijk toilet ruimtestation ISS

Vannacht werd het ruimteschip met het nieuwe toilet de ruimte in gestuurd. Je kunt het toilet vergelijken met dat in een mobilhome. De nieuwe variant staat ietwat gekanteld zodat je er ook makkelijk op kunt zitten. Ook zijn de trechters aangepast. Eerder moesten vrouwen kiezen tussen het plassen of poepen, maar dat kan nu allebei tegelijk. Er wordt gebruik gemaakt van luchtafzuiging zodat de grote boodschap niet wegdrijft door de gewichtloosheid. Urine wordt gerecycled zodat hier water van gemaakt kan worden om te drinken en te koken.

Testen

Het nieuwe toilet zal eerst een paar maanden uitgetest worden om te kijken of de verbetering inderdaad prettig is. Indien dit het geval is zal deze aan boord blijven en ook geïnstalleerd worden in de Orioncapsules. Deze zullen de astronauten over enkele jaren opnieuw naar de maan moeten brengen. Een extra wc is overigens geen overbodige luxe aangezien de populatie in het ruimtestation in de toekomst zal uitbreiden. Eind deze maand gaan er weer vier nieuwe astronauten naar het ISS. Hiermee komen ze op een aantal van zeven astronauten in het ISS. Het is de bedoeling dat er volgend jaar ook ruimtetoeristen naartoe kunnen.

Bekijk ook:
Albert Heijn roept meerdere soorten vlees terug

 

Bekijk ook:

Is dit opmerkelijk, boeiend of trending?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.