Purple lean, het nieuwe lachgas
Saved Read later
Deel dit bericht

Purple lean, het nieuwe lachgas?

Inmiddels is er meer bekend over de risico’s van het gebruik van lachgas, maar nu is er alweer een nieuwe rage komen overwaaien uit de VS, het zijn vooral pubers die het nieuwe mixdrankje purple lean, ook wel purp of anders genaamd drinken.

Het ziet er grappig uit met een licht paarse kleur en er zitten geen gevaarlijke bestanddelen is, denken de gebruikers. Purple lean is een wat vreemde combinatie van een specifieke hoestdrank aangevuld met een frisdrank, meestal Sprite. In de VS is de hoestdrank overal vrij te koop, in ons land echter niet.

Wat doet purple lean met je?

Het effect is bij iedereen verschillend en ook de dosis waarbij het drankje effect heeft, is niet voor iedereen gelijk. Je wordt er echter vooral een beetje sloom en ook ontspannen van. Het lijkt derhalve wel een beetje op dronken worden of in ieder geval merk je dat je stemming anders wordt. Het zal duidelijk zijn dat jongeren – net als ouderen – dat gevoel van ontspanning graag willen opwekken en als er verder geen risico’s aan verbonden zouden zijn, lijkt het wellicht onschuldiger dan alcohol of drugs. Maar purple lean is niet onschuldig en kan de dood veroorzaken, iets wat in de VS al meerdere malen is gebeurd.

Bekijk ook:
Nul alcohol, volle smaak: een dubbele ervaring met Heineken en Liefmans 0.0.

Waar berust het effect van purple lean op?

Het is wel duidelijk dat niet de frisdrank maar de hoestdrank de werkzame bestanddelen bevat. Dit vrij in de VS verkrijgbare geneesmiddel heeft als werkzame stoffen promethazine en codeïne. Promethazine is een zogenaamde anti-histamine en heeft een versuffende bijwerking. Codeïne is een opiaat. Het werkt pijnstillend en verdovend.

Codeïne staat er ook om bekend dat het een verslavende werking heeft en wordt als geneesmiddel dan ook slechts voor een kortere periode voorgeschreven. De codeïne kan bij een verkeerde dosis of foutief gebruik de ademhaling vertragen of zelfs volledig tot stilstand brengen. De versuffende werking van promethazine versterkt dat effect. Als er daarnaast ook nog alcohol of drugs zouden worden gebruikt is het risico van een dodelijke afloop relatief groot. In de VS is het aantal doden onder pubers mede door gebruik van purple lean behoorlijk opgelopen.

Purple lean, het nieuwe lachgas? 15

Hoe is de situatie in Nederland?

In ons land is de betreffende hoestdrank niet vrij verkrijgbaar en ook de invoer ervan middels aankoop bij een webwinkel is derhalve illegaal en vaak niet mogelijk. Maar zowel promethazine als codeïne is relatief eenvoudig in ons land te verkrijgen. Het zal duidelijk zijn dat we hier niet zullen aangeven op welke wijze dat mogelijk is. Juist door toepassing van de afzonderlijke middelen bestaat er een groter risico dat het mixje veel gevaarlijker is dan wordt gedacht.

Bekijk ook:
Goedkoper boodschappen doen: deze 5 sites helpen besparen

Inmiddels denken de instanties die zich bezighouden met verslavingen alcohol en drugs dat het gebruik van purp in ons land snel toeneemt. Als jij zelf een gebruiker bent van het drankje, denk dan heel goed na over de risico’s van purple lean. Ben je op een feestje waar deze mix wordt gedronken, wees dan extra alert indien je ziet dat iemand ademhalingsproblemen heeft. Je zou zomaar een leven kunnen redden.

Bekijk ook: 

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.