vrouw moet 7000 euro terugbetalen

Vrouw moet 7000 euro aan uitkering terugbetalen omdat moeder boodschappen deed

0 Shares

Een vrouw uit de gemeente Wijdemeren moet ruim 7000 euro aan bijstandsuitkering terugbetalen omdat haar moeder haar hielp met de boodschappen. De vrouw kreeg sinds 2015 een bijstandsuitkering maar had te maken met hoge vaste lasten. Haar moeder wou haar hier graag bij helpen door één keer per week boodschappen te doen.

Vrouw moet uitkering terugbetalen nadat moeder boodschappen haalt

Het inlichtingenbureau gaf een signaal aan de gemeente waardoor er een onderzoek ingesteld werd. De taak van het inlichtingenbureau is om te onderzoeken of mensen die een uitkering ontvangen hier ook daadwerkelijk recht op hebben. Volgens de gemeente heeft de vrouw haar inlichtingenplicht geschonden door niet te melden dat zij boodschappen van haar moeder kreeg. Op basis van de Nibudnorm voor dagelijkse boodschappen, die ligt op €6,41 per dag, is berekend dat zij over bijna drie jaar €7039,65 moet terugbetalen.

Argument van de vrouw

De vrouw is vergeefs bij de gemeente in beroep gegaan en stapte daarna naar de rechtbank. Hier vertelde zij hoe haar moeder elke week €50 aan boodschappen doet waarvan ongeveer €20 voor de vrouw in kwestie bestemd is. In dit boodschappenpakket zitten 2 broden, 3 zakken sla, een doos met 8 stukjes vlees, 2 dozen eieren, wc-papier, koffie en verzorgingsproducten. Volgens haar is de Nibudnorm niet van toepassing omdat zij afhankelijk is van de bijstandsuitkering. Het feit dat zij enkele keren boodschappen heeft gekregen van haar moeder zou niet betekenen dat zij niet bijstand behoevend is.

Bekijk ook:
Fraude met vaccinatiebewijs: zonder prik weglopen

Argument rechtbank

De rechtbank denkt hier echter anders over. Volgens de rechter had de vrouw wel degelijk moeten melden dat zij boodschappen kreeg van haar moeder. De kosten hiervoor zijn meegenomen in het uitkeringsbedrag waardoor zij nu een financieel voordeel zou hebben. Als zij dit wel gemeld had dan was het bedrag wat haar moeder wekelijks aan haar heeft besteed ingehouden op de uitkering en was er geen probleem geweest. De rechter is het dan ook eens met de gemeente en de vrouw moet de €7039,65 volledig terugbetalen. Daarnaast wordt er waarschijnlijk ook een boete opgelegd van 50% van het teruggevorderde bedrag. In totaal moet de vrouw dus ruim €10.000 terugbetalen omdat haar moeder drie jaar lang boodschappen voor haar deed.

Hoger beroep

Omdat de nadelen van de terugvordering onevenredig groot zijn voor de vrouw in verhouding tot het doel ervan, is er een kans dat dit in strijd is met de Algemene wet bestuursrecht (3:4 lid 2 Awb). Het is nog niet bekend of de vrouw in hoger beroep is gegaan.

Bekijk ook:
Doorbraak in de formatie; krijgen we straks weer een coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie?

 

Bekijk ook:

One Comment

  1. Hendrik Reply

    Ambtenaren die zich tegen burgers keren moet alles afgepakt en vervolgd worden, want daar is hier sprake van. Deze lieden op het pluche hebben geen enkele feeling met de maatschappij en al helemaal niets met de onderste laag. Socialiseren die lui en dat is zelf naar de voedselbank. En dan is dit ook nog een dingetje, waarom staan die ambtenaren niet bij de voedselbank te posten, daar krijgen mensen voedsel van bedrijven en ook particulieren, dat is precies het zelfde. Nou het antwoord is simpel, anders komen deze mensen bij het Gemeentelijk loket. Vul maar aan.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vandaag
Wat vind jij?
Quizzen
Toplijstjes

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.