in

Vrouw moet 7000 euro aan uitkering terugbetalen omdat moeder boodschappen deed

Uiteindelijk moet de vrouw waarschijnlijk 10.000 euro terugbetalen

vrouw moet 7000 euro terugbetalen

Een vrouw uit de gemeente Wijdemeren moet ruim 7000 euro aan bijstandsuitkering terugbetalen omdat haar moeder haar hielp met de boodschappen. De vrouw kreeg sinds 2015 een bijstandsuitkering maar had te maken met hoge vaste lasten. Haar moeder wou haar hier graag bij helpen door één keer per week boodschappen te doen.

Vrouw moet uitkering terugbetalen nadat moeder boodschappen haalt

Het inlichtingenbureau gaf een signaal aan de gemeente waardoor er een onderzoek ingesteld werd. De taak van het inlichtingenbureau is om te onderzoeken of mensen die een uitkering ontvangen hier ook daadwerkelijk recht op hebben. Volgens de gemeente heeft de vrouw haar inlichtingenplicht geschonden door niet te melden dat zij boodschappen van haar moeder kreeg. Op basis van de Nibudnorm voor dagelijkse boodschappen, die ligt op €6,41 per dag, is berekend dat zij over bijna drie jaar €7039,65 moet terugbetalen.

Argument van de vrouw

De vrouw is vergeefs bij de gemeente in beroep gegaan en stapte daarna naar de rechtbank. Hier vertelde zij hoe haar moeder elke week €50 aan boodschappen doet waarvan ongeveer €20 voor de vrouw in kwestie bestemd is. In dit boodschappenpakket zitten 2 broden, 3 zakken sla, een doos met 8 stukjes vlees, 2 dozen eieren, wc-papier, koffie en verzorgingsproducten. Volgens haar is de Nibudnorm niet van toepassing omdat zij afhankelijk is van de bijstandsuitkering. Het feit dat zij enkele keren boodschappen heeft gekregen van haar moeder zou niet betekenen dat zij niet bijstand behoevend is.

Bekijk ook:
Minder verkeersdoden in 2020

Argument rechtbank

De rechtbank denkt hier echter anders over. Volgens de rechter had de vrouw wel degelijk moeten melden dat zij boodschappen kreeg van haar moeder. De kosten hiervoor zijn meegenomen in het uitkeringsbedrag waardoor zij nu een financieel voordeel zou hebben. Als zij dit wel gemeld had dan was het bedrag wat haar moeder wekelijks aan haar heeft besteed ingehouden op de uitkering en was er geen probleem geweest. De rechter is het dan ook eens met de gemeente en de vrouw moet de €7039,65 volledig terugbetalen. Daarnaast wordt er waarschijnlijk ook een boete opgelegd van 50% van het teruggevorderde bedrag. In totaal moet de vrouw dus ruim €10.000 terugbetalen omdat haar moeder drie jaar lang boodschappen voor haar deed.

Hoger beroep

Omdat de nadelen van de terugvordering onevenredig groot zijn voor de vrouw in verhouding tot het doel ervan, is er een kans dat dit in strijd is met de Algemene wet bestuursrecht (3:4 lid 2 Awb). Het is nog niet bekend of de vrouw in hoger beroep is gegaan.

Bekijk ook:
Peiling: FVD verliest veel kiezers na breuk, weerstand tegen Mark Rutte als nieuwe premier neemt af

 

Bekijk ook:

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Een Reactie

Plaats een reactie
  1. Ambtenaren die zich tegen burgers keren moet alles afgepakt en vervolgd worden, want daar is hier sprake van. Deze lieden op het pluche hebben geen enkele feeling met de maatschappij en al helemaal niets met de onderste laag. Socialiseren die lui en dat is zelf naar de voedselbank. En dan is dit ook nog een dingetje, waarom staan die ambtenaren niet bij de voedselbank te posten, daar krijgen mensen voedsel van bedrijven en ook particulieren, dat is precies het zelfde. Nou het antwoord is simpel, anders komen deze mensen bij het Gemeentelijk loket. Vul maar aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

bewoners verpleeghuis minder vaak gewassen

Bewoners verpleeghuis minder vaak gewassen als personeelstekort blijft

regels avondklok

Wat zijn de regels van een avondklok?