Schadevergoeding nadat papegaaien zich doodschrokken van heteluchtballon 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Schadevergoeding nadat papegaaien zich doodschrokken van heteluchtballon

Een ballonvaarder die in maart van dit jaar deelnam aan een ballonvaartwedstrijd heeft een dure herinnering aan zijn deelname overgehouden. Nadat hij met zijn heteluchtballon betrekkelijk dicht langs de kooi van drie zeldzame papegaaien van een papegaaienverzamelaar uit Zundert vloog, schrokken de vogels zich letterlijk dood. De schadevergoeding bedraagt 65.000 euro.

Eerder tussenvonnis

Al eerder stede de rechtbank Oost-Brabant vast dat de dieren waren komen te overlijden door de stress die de voorbijkomende luchtballen veroorzaakte. Omdat er meerdere luchtballonnen in de lucht waren was echter niet direct aan te wijzen om welke luchtballon het precies ging. Dit werd pas duidelijk toen de scoorder (degene die bij de wedstrijd de punten uitdeelt) de hoogte- en afstandsgegevens van de luchtballonnen van die dag had aangeleverd.

Te dichtbij gepasseerd

Uit de gegevens bleek dat de veroorzaker van het leed, een heteluchtballon van een heteluchtballonbedrijf uit Schijndel, te dichtbij, en in het zicht van, de dieren was gekomen. Hoewel andere heteluchtballon op een afstand van enige honderden meters bleven kwam de betrokken heteluchtballon op een afstand van 50 meter en een hoogte van 15 meter voorbij drijven. Om de ballon in de lucht te houden had de ballonvaarder de hoofdbrander gebruikt. Dit geluid leidde ertoe dat de papegaaien zich letterlijk doodschrokken.

Bekijk ook:
Vaarwel vieze kattenbak: Ontdek de Zedar K900, de ultieme oplossing voor een schone kattenbak

Papegaaien van tienduizenden euro’s

Naast de waarde van de overleden papegaaien, een koppel hyacintara's ter waarde van 40.000 euro en een geelnekamazone ter waarde van 1.250 euro, moet de ballonvaarder ook nog opdraaien voor de gevolgschade die de dood van de dieren heeft veroorzaakt. Deze bestaat uit het niet kunnen verkopen van eventuele jongen van de hyancintara’s. Ook de rente ne de proceskosten waren voor de ballonvaarder, wat de totale schade op zo’n 65.000 euro bracht.

Deel dit bericht
Read later
Marco

Hallo, mijn naam is Marco en sinds 2019 schrijf ik over verschillende onderwerpen en zaken die mij interesseren. Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon inmiddels al meer dan 30 jaar in Zoetermeer. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten (m.n. Honkbal en Basketbal) en schrijf hier bij gelegenheid ook graag over.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.