bewoners verpleeghuis minder vaak gewassen
Saved Read later
Deel dit bericht

Bewoners verpleeghuis minder vaak gewassen als personeelstekort blijft

In de veiligheidsregio's Twente en Groningen is er een extreem tekort aan personeel voor verpleeghuizen. De veiligheidsregio's hebben de hulp van het leger al gevraagd wegens het personeelstekort. Mocht die hulp niet komen dan dreigt het zwartste scenario. Een van de gevolgen hiervan is dat bewoners in de toekomst minder vaak gewassen kunnen worden.

Bewoners verpleeghuis minder vaak gewassen

Zowel de verpleeghuizen als de verzorgingsinstellingen en thuiszorgaanbieders kunnen nauwelijks nog het hoofd boven water houden wat personeel betreft. Vooral door de corona is een groot gedeelte van het personeel thuis komen te zitten. Medewerkers gaan ziek naar huis, mogen niet werken als zij een kuchje hebben of hebben zelf het virus opgelopen.

De basiszorg is op dit moment nog op orde, maar de kans is zeer reëel dat bewoners van verpleeghuizen minder vaak gewassen gaan worden in de toekomst. Er vallen gaten in de roosters en het aantal besmettingen neemt ook toe. Als dit zo doorzet kan de garantie van minimale zorg wegvallen.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Zwartste scenario zorg

Wanneer er geen hulp komt dreigt het ‘zwartste scenario'. De minimale zorg kan dan niet meer gegarandeerd worden volgens de autoriteiten. De hulp die de bewoners krijgen, zoals het wassen en de steunkousen aandoen, kan dan ineens wegvallen. Daarnaast is er dan misschien ook geen capaciteit meer om medicijnen toe te dienen of de gezondheid van de bewoners te controleren. Lang verhaal kort kan er dus niet uitgevoerd worden waar de bewoners juist voor zijn gekomen. Gisteren is er een brandbrief geschreven aan verschillende ministeries om militaire bijstand aan te vragen voor de veiligheidsregio's Twente en Groningen.

Militaire steun tijdens coronapandemie

Als die militaire steun zou komen zou het niet de eerste keer zijn dat het leger zijn steentje bijdraagt tijdens de coronapandemie. Eerder hebben militairen ook ondersteuning gegeven bij XL-teststraten tot 21 december. Daarnaast zijn er 160 militairen ingezet voor de covidafdeling en de ic bij het UMC Utrecht als artsen, verpleegkundigen en ondersteunend personeel. Ook helpen er militaire verpleegkundigen en verzorgenden in een verpleeghuis in Ede. Op dit moment ondersteunen twee militairen het RIVM bij de vaccinaties, maar defensie heeft 1000 militairen klaar staan om te assisteren bij teststraten en vaccineren.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

 

Bekijk ook:

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.