Trump versus TikTok 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Trump versus TikTok

President Trump van de Verenigde Staten heeft gedreigd dat TikTok in Amerika verboden gaat worden als het niet snel in Amerikaanse handen overgaat. Hij ziet het als een bedreiging voor de binnenlandse veiligheid. Dat is een behoorlijke uitspraak over een app die vooral voor jonge tieners is bedoeld.

TikTok is een soort Instagram voor jongeren waarop ze berichtjes, foto’s en video delen. Ook hier zijn er toppers met een enorme aanhang en de regels voor het plaatsen van betichten etc zijn streng. Seks is verboden maar ook van kritiek op de Chinese overheid is de eigenaar van TikTok niet gediend. De site heeft dan ook een Chinese thuisbasis en wereldwijd bijna 800 miljoen gebruikers, ook in de westerse wereld.

Spioneert TikTok voor de Chinese overheid?

Heel erg bedreigend voor de binnenlandse veiligheid lijkt TikTok niet bepaald. De gebruikers zijn immers meestal erg jong en gaan over op andere social media als ze ouder worden. Toch is de zorg over spionage misschien niet helemaal onterecht. Het is bekend dat vrijwel alle landen ter wereld gebruik maken van technologie voor economische en militaire spionage.

Bekijk ook:
Apple overtroeft Samsung: Een vergelijking van prijs en prestaties

De verhoudingen tussen de Supermachten China en de VS is momenteel alles behalve optimaal. Het is gewoon een feit dat beide gebruik maken van alle methoden om elkaar de loef af te steken. Ook is duidelijk dat de app TikTok iedere 30 seconden verbinding maakt met een router van het bedrijf. Iedere app doet zoiets maar veel minder frequent dan TikTok. Het is niet precies bekend welke informatie de app doorstuurt, maar het lijkt begrijpelijk dat de overheid in de VS geen app in het land wil met tientallen miljoenen gebruikers van een mogelijke vijand.

Trump versus TikTok 15

Het voorbeeld Huawei

Er zijn ook andere Chinese bedrijven die duidelijk onder vuur liggen in de VS. De maker van mobiele telefoons Huawei heeft het daar en in Europa behoorlijk verbruid. Zonder dat er harde bewijzen op tafel zijn gelegd, lijkt het erop dat het bedrijf ook gebruikt wordt om informatie te verzamelen voor de Chinese overheid.

Een lid van de directie en voormalige bestuurder van de Binnenlandse Veiligheidsdienst deed hier ook niet moeilijk over. Hij verklaarde dat een onderneming ook verplicht was zich in te zetten voor het staatsbelang en dat hiervoor alle middelen geoorloofd waren, Huawei is inmiddels om die reden in het westen uitgesloten bij het ontwikkelen van nieuwe 5G netwerken.

Bekijk ook:
Dit bedrag kost een tbs-behandeling per jaar

Een persoonlijke wraakneming

In de VS wordt ook gefluisterd dat TikTok wellicht is gekozen om een meer persoonlijke reden. President Trump hield een verkiezingstoespraak in Michigan. De opkomst zou volgens de aanmeldingen overweldigend worden en een bevestiging zijn van de populariteit van de zittende president.

De werkelijkheid was anders, maatregelen voor de massale opkomst waren overbodig. Er kwam maar een fractie van de aangemelde bezoekers opdagen. Het bleek een grap te zijn van tieners die via TikTok fake aanmeldingen hadden gedaan. Trump was niet geamuseerd door deze grap. Dat gold echter ook voor experts. Dit was wellicht een onschuldige grap, maar wat kan er nog meer worden georganiseerd via TikTok en was het echt alleen maar een grap?

Lees ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.