minder geboortes nederland
Saved Read later
Deel dit bericht

Steeds minder geboortes in Nederland

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er steeds minder kinderen geboren worden. In eerste instantie werd de schuld altijd bij de economie gelegd als er minder geboortes waren, maar er zijn nu ook andere verklaringen. Het kinderaantal zou ook dalen omdat vrouwen steeds langer studeren en meer zijn gaan flexwerken.

Gemiddeld aantal kinderen per vrouw

In 2010 werden er 184.000 kinderen geboren, terwijl dat in 2018 nog maar 169.000 waren. Door het afnemen van de geboortes zien we ook dat het aantal kinderen per vrouw afneemt: in 2010 was dit nog 1,8 maar in 2018 nog maar 1,59. Volgens het CBS is dat het laagste aantal sinds 1997. De reden hiervoor is volgens het CBS goed uit te leggen.

Bekijk ook:
De beste kinderwagens; onze top 5!

Invloed van studie op geboortes

Normaal gesproken wordt de schuld altijd gelegd bij de economische situatie, maar dat kan in dit geval niet. In 2018 stond de Nederlandse economie er veel beter voor dan in 2010, dus waarom dan toch deze daling?

Volgens het CBS heeft het alles te maken met studie en flexwerk. Een onderzoek die zij gedaan hebben wijst uit dat er veel meer twintigers zijn dus een hbo- of universitaire opleiding volgen, en dus ook langer op school zitten. Mensen die onderwijs volgen zijn minder vaak bezig met een kind omdat zij een afgeronde opleiding zien als vereiste om voor een kindje te proberen. Reden hiervan is natuurlijk omdat de kosten van een kind flink oplopen.

Invloed van flexwerk op geboortes

Ook flexwerk wordt gezien als een reden voor de daling in de cijfers. In 2010 hadden slechts 25,9 van de vrouwen in loondienst een flexibel contract. In 2018 was dit cijfer opgelopen tot maar liefst 32,3 procent. Deze stijging is vooral te zien bij vrouwen onder de 30 jaar. De verklaring hiervoor is dat flexwerkers vaak een lager inkomen hebben en een zekere mate van onzekerheid.

Bekijk ook:
De beste babyfoons met camera; een top 5!

Minder geboortes in Nederland

Het CBS laat wel weten dat het effect van flexwerk en studeren slechts een klein effect heeft op de vruchtbaarheid in Nederland. We zien vooral dat de daling aanwezig is bij vrouwen onder de 33 jaar, wat erop zou kunnen wijzen dat zij het krijgen van kinderen uitstellen tot zij alles op een ritje hebben. Tevens kan de toename van flexwerk onder de mannen ook invloed hebben op de cijfers.

 

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.