in

Steeds minder geboortes in Nederland

En dit is waarom

minder geboortes nederland

Uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er steeds minder kinderen geboren worden. In eerste instantie werd de schuld altijd bij de economie gelegd als er minder geboortes waren, maar er zijn nu ook andere verklaringen. Het kinderaantal zou ook dalen omdat vrouwen steeds langer studeren en meer zijn gaan flexwerken.

Gemiddeld aantal kinderen per vrouw

In 2010 werden er 184.000 kinderen geboren, terwijl dat in 2018 nog maar 169.000 waren. Door het afnemen van de geboortes zien we ook dat het aantal kinderen per vrouw afneemt: in 2010 was dit nog 1,8 maar in 2018 nog maar 1,59. Volgens het CBS is dat het laagste aantal sinds 1997. De reden hiervoor is volgens het CBS goed uit te leggen.

Invloed van studie op geboortes

Normaal gesproken wordt de schuld altijd gelegd bij de economische situatie, maar dat kan in dit geval niet. In 2018 stond de Nederlandse economie er veel beter voor dan in 2010, dus waarom dan toch deze daling?

Bekijk ook:
Help, de polen verschuiven!

Volgens het CBS heeft het alles te maken met studie en flexwerk. Een onderzoek die zij gedaan hebben wijst uit dat er veel meer twintigers zijn dus een hbo- of universitaire opleiding volgen, en dus ook langer op school zitten. Mensen die onderwijs volgen zijn minder vaak bezig met een kind omdat zij een afgeronde opleiding zien als vereiste om voor een kindje te proberen. Reden hiervan is natuurlijk omdat de kosten van een kind flink oplopen.

Invloed van flexwerk op geboortes

Ook flexwerk wordt gezien als een reden voor de daling in de cijfers. In 2010 hadden slechts 25,9 van de vrouwen in loondienst een flexibel contract. In 2018 was dit cijfer opgelopen tot maar liefst 32,3 procent. Deze stijging is vooral te zien bij vrouwen onder de 30 jaar. De verklaring hiervoor is dat flexwerkers vaak een lager inkomen hebben en een zekere mate van onzekerheid.

Minder geboortes in Nederland

Het CBS laat wel weten dat het effect van flexwerk en studeren slechts een klein effect heeft op de vruchtbaarheid in Nederland. We zien vooral dat de daling aanwezig is bij vrouwen onder de 33 jaar, wat erop zou kunnen wijzen dat zij het krijgen van kinderen uitstellen tot zij alles op een ritje hebben. Tevens kan de toename van flexwerk onder de mannen ook invloed hebben op de cijfers.

Bekijk ook:
Dit zijn de gemeenten met de hoogste woonlasten

 

Bekijk ook:

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Poll: Ben je voorstander van nieuwe corona-maatregelen?


Warning: Attempt to read property "ID" on int in /home/trending/domains/trending.nl/public_html/wp-content/themes/bimber/includes/post.php on line 1023

Warning: Attempt to read property "ID" on int in /home/trending/domains/trending.nl/public_html/wp-content/themes/bimber/includes/plugins/media-ace.php on line 128

K3-liedje gekopieerd door Maltese zangeres?