in

SpaceX Dragon maakt vanavond ‘splashdown’ op aarde met astronauten

Rond 20:48 zal de capsule de landing maken

SpaceX Dragon landing

Het is alweer een tijdje geleden, maar we zijn ze zeker niet vergeten: de astronauten van SpaceX Dragon. Bob Behnken en Doug Hurley zullen naar verwachting rond 20:48 in zee landen na de historische reis met de SpaceX Dragon. De astronauten zijn even na 01:30 vanochtend losgekoppeld van het internationale ruimtestation ISS.

SpaceX Dragon weer op aarde

Al sinds 30 mei kijken we uit naar het moment waarop de astronauten weer op aarde terugkeren. Het is lang geleden dat astronauten in zee landden, de laatste keer gebeurde dit op 24 juli 1975. Er waren zeven mogelijke splashdown-locaties aangewezen. Hierbij moest er rekening gehouden worden met de orkaan Isaias. Er is nu gekozen om de capsule te laten landen op het water voor Pensacola, een kustplaats aan de Golf van Mexico.

Landing SpaceX Dragon

Wanneer de Dragon weer in de dampkring terugkeert gebeurt dit met 28.000 kilometer per uur. Door de wrijving met de atmosfeer loopt de temperatuur van het hitteschild op tot wel bijna 2000 graden. Tevens word de capsule ook enigszins geremd door de wrijving met de atmosfeer. Parachutes moeten de capsule verder afremmen. Door de landing in het water koelt de capsule sneller af en zal de landing een stuk zachter zijn.

Bekijk ook:
Jongeren leren beleggers op Wall Street een lesje

Nadelen zeelanding

Toch zitten er ook nadelen vast aan deze landing. Zo kunnen de astronauten bijvoorbeeld snel zeeziek worden als het onstuimig weer is, aangezien zij na een lange ruimtereis al verzwakt zijn. Ook kan de capsule in het water kantelen. Vroeger hadden capsules ballonnen en opblaasbare kragen zodat dit niet kon gebeuren. Ook haaien zijn natuurlijk een dingetje, maar hier zullen deze astronauten geen last van hebben aangezien zij met capsule en al het dek van een bergingsschip opgetakeld zullen worden. Het luik gaat pas open zodra zij aan boord van het schip zijn.

Wil je de landing volgen? Deze kun je nu al live volgen via NASA TV.

 

Bekijk ook:

Contributor

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

      Top 10 meest populaire websites en apps in Nederland

      vrouw achtergelaten 900 km van huis

      Stel krijgt ruzie onderweg naar vakantie – man laat vrouw achter en rijdt 900 km naar huis