SpaceX Dragon landing
Saved Read later
Deel dit bericht

SpaceX Dragon maakt vanavond ‘splashdown’ op aarde met astronauten

Het is alweer een tijdje geleden, maar we zijn ze zeker niet vergeten: de astronauten van SpaceX Dragon. Bob Behnken en Doug Hurley zullen naar verwachting rond 20:48 in zee landen na de historische reis met de SpaceX Dragon. De astronauten zijn even na 01:30 vanochtend losgekoppeld van het internationale ruimtestation ISS.

SpaceX Dragon weer op aarde

Al sinds 30 mei kijken we uit naar het moment waarop de astronauten weer op aarde terugkeren. Het is lang geleden dat astronauten in zee landden, de laatste keer gebeurde dit op 24 juli 1975. Er waren zeven mogelijke splashdown-locaties aangewezen. Hierbij moest er rekening gehouden worden met de orkaan Isaias. Er is nu gekozen om de capsule te laten landen op het water voor Pensacola, een kustplaats aan de Golf van Mexico.

Landing SpaceX Dragon

Wanneer de Dragon weer in de dampkring terugkeert gebeurt dit met 28.000 kilometer per uur. Door de wrijving met de atmosfeer loopt de temperatuur van het hitteschild op tot wel bijna 2000 graden. Tevens word de capsule ook enigszins geremd door de wrijving met de atmosfeer. Parachutes moeten de capsule verder afremmen. Door de landing in het water koelt de capsule sneller af en zal de landing een stuk zachter zijn.

Bekijk ook:
Dit bedrag kost een tbs-behandeling per jaar

Nadelen zeelanding

Toch zitten er ook nadelen vast aan deze landing. Zo kunnen de astronauten bijvoorbeeld snel zeeziek worden als het onstuimig weer is, aangezien zij na een lange ruimtereis al verzwakt zijn. Ook kan de capsule in het water kantelen. Vroeger hadden capsules ballonnen en opblaasbare kragen zodat dit niet kon gebeuren. Ook haaien zijn natuurlijk een dingetje, maar hier zullen deze astronauten geen last van hebben aangezien zij met capsule en al het dek van een bergingsschip opgetakeld zullen worden. Het luik gaat pas open zodra zij aan boord van het schip zijn.

Wil je de landing volgen? Deze kun je nu al live volgen via NASA TV.

 

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.