corona vaccin getest op apen
Saved Read later
Deel dit bericht

Onderzoek naar vaccin covid-19: alle test apen sterven uiteindelijk

Wereldwijd zijn we op zoek naar een corona vaccin, maar hoe wordt deze precies gemaakt? Het apentestcentrum in Rijswijk speelt hierbij een grote rol. De apen zijn cruciaal om een werkend vaccin te krijgen. Helaas is het wel zo dat alle apen uiteindelijk moeten sterven. 

Corona vaccin getest op dieren

Normaal gesproken staan er tientallen demonstranten voor de poorten van het Biomedical Primate Research Centre (BPRC), maar het is er de laatste tijd erg stil. Het lijkt haast alsof mensen nu het testen op dieren ineens wel goedkeuren. Eerder dit jaar toonde het BPRC al aan hoeveel schade covid-19 kan aanrichten in apenlongen. Nu worden de vaccins ook op deze apen getest. Ook worden er verschillende proeven gedaan voor een aantal studies naar een coronamedicijn. De adjunct-directeur Jan Langermans laat weten dat het vertrouwelijk is aan welke onderzoeken zij precies meewerken.

Biomedical Primate Research Centre

Het BPRC heeft een gesloten imago door alle geheimzinnigheid en wilt dit ook graag zo houden. Wanneer iemand buiten het centrum iets te horen krijgt over het apencentrum is dit vaak niet positief. Apenonderzoek is dan ook niet iets waar je de populariteitsprijs mee wint. Vaak is er pas aandacht voor het centrum wanneer er een filmpje naar buiten komt. Een paar jaar terug is dit al een keer gebeurt. Er was toen in een filmpje te zien hoe de apen het tijdens proeven zichtbaar niet naar hun zin hadden.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Apenkolonie

Een apenkolonie is enorm duur om te onderhouden. Het BPRC laat dan ook weten dat het dom zou zijn als ze deze werkzaamheden deden als commercieel bedrijf. Zij zijn echt puur bezig op wetenschappelijk vlak. Deskundigen hebben ook bevestigd dat proefdieren in Nederland relatief goed af zijn vergeleken met andere landen.

De reactie die nu teweeg is gebracht – weinig tot geen demonstranten voor de poort – is ook goed te verklaren volgens Frans Stafleu, dierethicus aan de Universiteit Utrecht. In tijden van crisis trekken wij mensen ons al gauw terug in onze eigen groep. Eigen volk eerst. Dat is dan ook wat er nu gebeurt.

Testapen corona

Alle apen die ingezet worden bij het onderzoek naar covid-19 zullen uiteindelijk sterven. Aan het einde van een onderzoek willen ze een sectie doen. Ze willen in de dieren kunnen kijken om te zien hoe het lichaam gereageerd heeft op het virus. Wellicht dat ze door deze sectie dingen ontdekken die normaal gesproken niet gezien worden. Het is wettelijk verplicht om eerst testen uit te voeren op de apen. Er zijn maar twee keuzes als het om testen gaat op dit moment: eerst testen op apen, of gelijk toediening aan de mensen. Apen hebben een afweersysteem wat vergelijkbaar is met de mens, evenals de longen. Toch worden apen niet vaak ingezet voor onderzoek. In 2018 werden er in Nederland bijna 450.000 proefdieren gebruikt. Slechts 204 apen uit het BPRC werden dat jaar gebruikt.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

 

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.