Paardenbloed kan het coronavirus bedwingen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Paardenbloed kan het coronavirus bedwingen

Deense onderzoekers willen het coronavirus bedwingen met gestold paardenbloed. Deze methode is ruim 100 jaar geleden ontwikkelt door artsen die toendertijd te maken hadden met een hoog sterftecijfer onder kinderen door de ziekte difterie. Het bleek een succes, nu willen de betreffende onderzoekers dezelfde methode gebruiken in de strijd tegen het coronavirus. Ze weten het zeker; paardenbloed kan het coronavirus bedwingen.

Difterie

In de 20ste eeuw greep een epidemische kinderziekte, difterie genaamd, genadeloos om zich heen. Vooral kinderen waren slachtoffer en kregen last van ademhalingsmoeilijkheden en taaie vliezen in de keel. Artsen overal ter wereld waren naarstig op zoek naar een geneesmiddel voor deze ziekte.

Immuniteitsserum

Franse artsen hadden eerder een serum ontwikkelt dat werd gewonnen uit bloedplasma. Deze vloeistof zit vol met antistoffen die door bloedlichaampjes worden uitgescheiden als het bloed stolt. Dit serum werd door de Franse artsen ingespoten bij patiënten met difterie, met een positief effect tot gevolg. De patiënten herstelden allemaal.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over ons brein

Paardenbloed

De artsen wonnen het serum bij paarden. Deze paarden hadden difterie overleefd en hadden een antistof ontwikkelt waarmee het revolutionaire immuniteitsserum kon worden gemaakt. Deense onderzoekers willen deze methode nu gebruiken om het coronavirus af te remmen.

Passieve immunisatie

Paardenbloed kan het coronavirus bedwingen 14

De methode om iemand te injecteren met een immuniteitsserum wordt passieve immunisatie genoemd. Deens onderzoeker Lars Ostergaard is belast met dit onderzoek. Hij kan nog niet zeggen wanneer het serum klaar is en getest kan worden, maar hij is ervan overtuigt dan deze oude methode opnieuw effectief kan worden toegepast.

Omstreden

Er zijn partijen die hun vraagtekens zetten bij deze methode. Er is echter bewijs dat deze methode effectieve gevolgen heeft gehad in de strijd tegen difterie, dus zou het ook kunnen helpen in de strijd tegen het coronavirus. Ostergaard is ervan overtuigt dat deze oude methode hét wapen is tegen deze pandemie.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.