in

Paardenbloed kan het coronavirus bedwingen

Er zijn partijen die hun vraagtekens zetten bij deze methode

Deense onderzoekers willen het coronavirus bedwingen met gestold paardenbloed. Deze methode is ruim 100 jaar geleden ontwikkelt door artsen die toendertijd te maken hadden met een hoog sterftecijfer onder kinderen door de ziekte difterie. Het bleek een succes, nu willen de betreffende onderzoekers dezelfde methode gebruiken in de strijd tegen het coronavirus. Ze weten het zeker; paardenbloed kan het coronavirus bedwingen.

Difterie

In de 20ste eeuw greep een epidemische kinderziekte, difterie genaamd, genadeloos om zich heen. Vooral kinderen waren slachtoffer en kregen last van ademhalingsmoeilijkheden en taaie vliezen in de keel. Artsen overal ter wereld waren naarstig op zoek naar een geneesmiddel voor deze ziekte.

Immuniteitsserum

Franse artsen hadden eerder een serum ontwikkelt dat werd gewonnen uit bloedplasma. Deze vloeistof zit vol met antistoffen die door bloedlichaampjes worden uitgescheiden als het bloed stolt. Dit serum werd door de Franse artsen ingespoten bij patiënten met difterie, met een positief effect tot gevolg. De patiënten herstelden allemaal.

Paardenbloed

De artsen wonnen het serum bij paarden. Deze paarden hadden difterie overleefd en hadden een antistof ontwikkelt waarmee het revolutionaire immuniteitsserum kon worden gemaakt. Deense onderzoekers willen deze methode nu gebruiken om het coronavirus af te remmen.

Passieve immunisatie

De methode om iemand te injecteren met een immuniteitsserum wordt passieve immunisatie genoemd. Deens onderzoeker Lars Ostergaard is belast met dit onderzoek. Hij kan nog niet zeggen wanneer het serum klaar is en getest kan worden, maar hij is ervan overtuigt dan deze oude methode opnieuw effectief kan worden toegepast.

Omstreden

Er zijn partijen die hun vraagtekens zetten bij deze methode. Er is echter bewijs dat deze methode effectieve gevolgen heeft gehad in de strijd tegen difterie, dus zou het ook kunnen helpen in de strijd tegen het coronavirus. Ostergaard is ervan overtuigt dat deze oude methode hét wapen is tegen deze pandemie.

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.