olympisch gouden medaille beschadigd
Saved Read later
Deel dit bericht

Olympisch gouden medaille na vier weken al beschadigd?

De Olympische spelen zijn al vier weken voorbij, maar toch is er nu nog bijzonder nieuws naar buiten gekomen. Zhu Xueying, de Olympisch atleet die voor China goud wist te winnen op de trampoline, leek even aan de kwaliteit van het medaille te twijfelen. Op het Chinese social media platform Sina Weibo uitte de atleet haar zorgen.

Olympisch medaille begint af te bladderen

Op de foto is een donkere plek te zien wat volgens Xueying de plek is waar het medaille aan het afbladderen is. In eerste instantie dacht zij dat het om een vieze plek ging, maar toen zij dit ging schoonmaken werd het alleen maar groter. Ze vroeg zich dan ook af of dit wel de bedoeling was na slechts vier weken.

Zhu Xueying

Tijdens de Olympische Spelen van dit jaar in Tokyo wist de 23-jarige Zhu Xueying de gouden medaille te winnen met een score van 56.635 tijdens het trampoline evenement. Liu Lingling en Bryony Page wonnen respectievelijk zilver en brons. Dit is overigens niet de eerste keer dat Xueying een gouden medaille wint. Tijdens het WK Trampoline Gymnastiek 2017 had zij goud te pakken in twee evenementen, en in 2018 tijdens het team evenement. Dit is wel het eerste Olympische medaille wat zij op haar naam heeft staan.

Bekijk ook:
Deze celstraffen staan er op het maken van synthetische drugs

Waarom bladdert het medaille?

olympisch goud beschadigd

Bron: Zhu Xueying via Sina Weibo

Xueying heeft de foto op social media geplaatst omdat zij benieuwd was of andere atleten ditzelfde probleem hadden, maar de post is inmiddels viraal gegaan met bijna 20,000 reacties.

Het Internationale Olympisch Comité heeft dan ook gauw ingegrepen en opheldering gegeven over de kwaliteit van de medailles. Hetgeen wat afbladdert bij Zhu Xueying is een beschermend laagje, niet het goud van de medaille zelf. Dit laagje zorgt ervoor dat er geen krassen of lelijke plekken op het medaille komen. Het comité zegt dat het verwijderen van dit laagje geen effect heeft op de kwaliteit van de medaille.

De kans bestaat wel dat er een onderzoek gestart wordt naar het afbladeren van het beschermend laagje, want dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Wat als een Olympisch medaille beschadigd raakt?

Alle medailles worden heelhuids aan de atleten uitgereikt, maar wat als zo'n Olympisch medaille toch beschadiging oploopt? Het comité bewaart gietvormen van elke medaille die ooit gemaakt zijn. Als er een medaille beschadigd raakt, dan maken zij gratis een nieuw medaille.

Bekijk ook:
Zoveel geld heeft Hamas jaarlijks beschikbaar voor de strijd tegen Israël

Zijn Olympisch medailles gemaakt van echt goud?

Olympisch medailles zijn niet honderd procent van echt goud gemaakt. De meeste worden gemaakt van zilver waarna er zes gram puur goud gebruikt wordt om de buitenkant te bedekken. Hierdoor is het gewicht van een gouden medaille ongeveer 556 gram. Zilveren medailles worden wel volledig van zilver gemaakt.

De medailles hadden dit jaar echter een kleine verandering ten opzichte van de voorgaande jaren. Dit jaar werden de medailles gemaakt van gerecycled metaal van elektronische apparaten die gedoneerd zijn door Japanse burgers. Dat maakt het natuurlijk niet minder indrukwekkend om zo'n gouden plak om je nek te hebben hangen! Hieronder staat een filmpje wat het proces van het maken van een medaille met gerecycled materiaal laat zien.

Hoeveel is een Olympisch gouden medaille waard?

Zo'n Olympisch medaille is veel minder waard dan je zou denken. Natuurlijk zijn ze onbetaalbaar voor de mensen die ze verdiend hebben, maar economisch gezien zijn gouden medailles slechts $820 waard afhankelijk van de inflatie van goud en zilver op dat moment. In 2010 was zo'n medaille slechts $494 waard, en een brons medaille een beteuterde drie dollar.

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

957

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.