chip in identiteitskaart
jarretera/123rf.com
Saved Read later
Deel dit bericht

Nieuwe identiteitskaarten met chip kunnen automatisch inloggen op DigiD

Identiteitskaarten die vanaf maandag aangevraagd kunnen worden bevatten een chip waarmee je automatisch kunt inloggen via DigiD. Door een chip  in de nieuwe identiteitskaarten te plaatsen zouden de gegevens van mensen zo goed mogelijk beschermd moeten zijn. 

Chip in identiteitskaart

Met de chip in de vernieuwde identiteitskaart kun je inloggen bij websites van de Nederlandse overheid, het onderwijs, de zorg of een pensioenfonds via DigiD. Eerder werd het inloggen extra beveiligd door middel van een sms. Dat wordt nu dus een stapje verder genomen door de chip te vereisen. Hoewel de identiteitskaarten nu al gemaakt worden is het pas vanaf 11 januari mogelijk om hiermee in te loggen.

Inloggen met identiteitskaart

Om de chip in de identiteitskaart te gebruiken moet je eerst de functie activeren. Na het ophalen van de identiteitskaart krijg je binnen 5 werkdagen een brief van DigiD met een pincode. Middels deze pincode kun je de inlogfunctie activeren. Dit is een tijdelijke pincode, deze moet je later nog veranderen in een persoonlijke pincode. De DigiD app gebruikt de NFC-lezer van jouw smartphone om jouw identiteitskaart met chip te lezen. Op een computer is dit ook mogelijk zolang er een NFC-kaartlezer gekoppeld is. Het is nog steeds mogelijk om iemand te machtigen om jouw zaken te regelen. Hiervoor hebben zij niet jouw identiteitskaart nodig.

Bekijk ook:
Apple overtroeft Samsung: Een vergelijking van prijs en prestaties

Pincode identiteitskaart vergeten

Er zit echter nog één foutje in de lopende band: een vergeten pincode kan op dit moment niet hersteld worden. Dit betekent dus dat je de pincode goed moet herinneren of ergens moet opschrijven. Ze zijn op dit moment wel bezig om dit in de toekomst mogelijk te maken. Als je per se met jouw identiteitskaart wilt inloggen en de pincode bent vergeten dan zal je tot die tijd een nieuwe identiteitskaart moeten aanvragen, en we weten natuurlijk allemaal dat dit niet zomaar kosteloos kan. De originele brief wordt maar één keer verstuurd wegens veiligheidsredenen. Als de identiteitskaart nog niet geactiveerd is en je de brief kwijt bent zul je dus ook een nieuwe kaart moeten aanvragen. Als je helemaal geen brief hebt ontvangen kun je wel contact opnemen.

 

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.