Mysterieuze monolieten, een grap of toch meer
Saved Read later
Deel dit bericht

Mysterieuze monolieten: een grap of toch meer?

Misschien herken je de volgende scène uit de film van Stanley Kubrick, gebaseerd op het boek van Arthur C. Clarke: 2001, A space-odyssey. Een groep mensapen heeft het moeilijk in de prehistorie, roofdieren beschouwen hen als prooi en grotere groepen apen verjagen hen van drinkplaatsen en voedsel. Op een ochtend als ze wakker worden, staat er een vreemde monoliet naast hun slaapplaats.

Zwarte steen zo te zien, maar met strakke lijnen en niet passend bij de andere rotsen. De groep onderzoekt de steen voorzichtig en raakt die aan. Daarna ziet de leider van de groep een oud bot liggen, waarschijnlijk van een gras-eter die ten prooi is gevallen aan een roofdier. Hij pakt het bot op en beseft ineens dat het gebruikt kan worden als gereedschap maar nog belangrijker: ook als wapen. De mensheid is geboren. Vele eeuwen later komt de mens op de maan. Daar staat weer een nieuwe monoliet, de les gaat verder…

Utah 2020

Over een gebied dat zo onherbergzaam is dat er zelden mensen komen, vliegt een helikopter met onderzoekers van de overheid. Een van hen ziet een opvallende flits op de grond en er wordt besloten om te gaan kijken waardoor dit veroorzaakt wordt. Tot hun verbazing zien ze in dit woeste gebied een glanzende monoliet staan, die veel weg heeft van de beelden in de film. Een van de onderzoekers die de film heeft gezien, besluit het vreemde object aan te raken. Hij maakt vooraf een grapje, maar is ook beslist nerveus.

Bekijk ook:
Ontdek de top eigenschappen die Iedereen aantrekkelijk vindt in een partner

Er gebeurt niets en de spanning neemt af. Ze maken foto’s van het object en melden het voorval als ze weer in de bewoonde wereld zijn. De overheid van Utah besluit de coördinaten van de vondst geheim te houden om te voorkomen dat dagjesmensen onvoorbereid deze wildernis ingaan. Toch weten een paar avonturiers de monoliet te bereiken en maken foto’s om dit te bewijzen. Niet lang daarna is het object verdwenen, even mysterieus als het verscheen.

Copycats elders

Inmiddels zijn er ook vergelijkbare objecten gezien in Roemenië, Californië en zelfs Friesland. Deze zijn duidelijk gemaakt met mensenhanden en de na-apers hebben vaak ook maar weinig gedaan om dat te verbergen. Ook deze monolieten worden vaak weer na korte tijd verwijderd.

Het eerste exemplaar heeft een korte periode gezorgd voor veel speculaties, zeker na de verdwijning. Maar daar bleek achteraf niets mysterieus aan. De zuil werd opgehaald door 4 mannen die niets buitenaards hadden. Een fotograaf die bezig was om de monoliet te fotograferen was daarbij aanwezig. De reden om die te plaatsen en wie de mannen in kwestie waren, is nog niet bekend. Het lijkt echter te gaan om ‘kunst in de wildernis’ welke vaker wordt geplaatst in woestijngebieden.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

En toch?

Nog steeds verbazen zich wetenschappers over de bouwwerken van vroege beschavingen en de inspanning die hiervoor nodig moet zijn geweest. Zijn er dan toch buitenaardse leermeesters geweest voor de piramides in Egypte en Zuid-Amerika? En zal het raadsel van Stonehenge ook ooit worden opgelost. Misschien is het tijd voor een volgende les?

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.