krijgen jongeren voorrang op de ic

Krijgen jongeren voorrang op de IC?

0 Shares

Vorig jaar was er ophef ontstaan omdat ziekenhuizen jongeren voorrang zouden geven op de IC als er een tekort aan bedden was. Maar krijgen jongeren inderdaad voorrang op de IC? Het kabinet zegt in ieder geval dat dit niet moet kunnen. Zij zijn nu dan ook bezig met een spoedwet die ziekenhuizen verbiedt om op basis van leeftijd te bepalen wie een plek krijgt.

Krijgen jongeren voorrang op de IC?

Er is al langere tijd een discussie over het draaiboek wat artsenorganisaties opgesteld hadden voor het ‘zwartste scenario’. Volgens het protocol zou er eerst naar iemands levensverwachting, medische status en waarschijnlijke behandelduur gekeken worden. Mensen die naar verwachting kort op de IC zouden liggen zouden dan voorrang krijgen op bijvoorbeeld coronapatiënten die relatief lang een bed bezet houden. Ook onmisbare zorgmedewerkers zouden eerder in aanmerking komen voor een plek. Als er daarna nog steeds een tekort aan bedden zou zijn dan zou er gekeken worden naar leeftijdsgroep. Jongeren zouden dan voorrang krijgen op de IC krijgen.

Jongeren geen voorrang

Volgens de politiek is dit leeftijdsdiscriminatie en is elk leven gelijkwaardig. Er mag dan ook geen voorrang gegeven worden op basis hiervan. Als het echt tot het uiterste scenario zou komen dan zou er gekozen moeten worden door een loting. Tot nu toe is er nog geen sprake van het draaiboek gebruiken, maar moet alles op alles gezet worden om dit te voorkomen.

Massale toestroom

Ook in het Catshuis wordt besproken hoe er omgegaan moet worden met deze crisis. In April verdedigde IC-voorzitter Diederik Gommers de leeftijdscriteria. Er werd toen gezegd dat ‘we dat al zo vaak doen. De politiek gaat daar niet over’. Mark Rutte was hier toen niet over te spreken en heeft de specialisten terug naar huis gestuurd met huiswerk. Toch blijven zij bij hun standpunt waardoor er nu ingegrepen wordt met een spoedwet. Hoewel de besmettingscijfers lijken te dalen, zijn er nog steeds ontzettend veel patiënten die op de IC terechtkomen. In totaal zijn er op dit moment 980 ic-plekken bezet, inclusief mensen zonder corona. Het hoogste niveau van de crisisfase ligt vermoedelijk rond de 2400 ic-bedden. Het leek er even op alsof we dit aantal afgelopen maart zouden aantikken, maar er was op dat moment nog geen protocol.

 

Bekijk ook:

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

48
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
TOPLIJSTJES

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.