in

Werkloosheid cijfers hoger dan ooit gemeten

Vooral jongeren zijn de dupe

werkloosheid cijfers

De werkloosheid cijfers zijn schrikbarend gestegen. In april zijn er 74.000 nieuwe werkloosheidsuitkeringen aangevraagd. Ten opzichte van vorige maand zijn dat er twee keer zo veel. Het totaal aantal werklozen is gestegen naar 314.000, dat is de grootste stijging die we gezien hebben sinds de maandmetingen begonnen zijn in 2003.

Werkloosheid cijfers vooral uit de schoonmaakbranche

De grootste werkloosheid stijging zagen we in april in de schoonmaakbranche. Hier steeg de werkloosheid met 91%. Verder is er een stijging bij uitzendbedrijven (87%), de detailhandel (69%), en de cultuursector (67%). Opvallend is dat de horeca en de catering minder stijging hebben dan deze bedrijven met 60%.
De werkloosheid is het minst gestegen in de vervoer en logistiek (9%), de overige industrie (11%), en bij de overheid (12%).

Werkloosheid vooral bij jongeren

We zien vooral jongeren tussen de 15 en 25 hun baan verliezen. Het gaat dan ook voornamelijk om jongeren die in de horeca en catering werken. Veel van deze jongeren hebben een flexcontract en zijn dus niet zeker van hun baan. Het is dan ook het makkelijkst om hen los te laten wanneer de werkgever beslist dat er minder personeel nodig is.

 

Bekijk ook:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Genezen COVID-19 patiënten Zuid-Korea worden opnieuw ziek

De schedelmarkt op Instagram