Saved Read later
Deel dit bericht

Ontwikkelingswerk steeds populairder

Elk jaar gaan er vele globetrotters op reis. Sommigen gaan een wereldreis maken, en anderen gaan op vakantie in eigen land. In een tijd waar we met z’n allen op dit moment in zitten wordt één soort reis steeds populairder. Het ontwikkelingswerk.

Werken tijdens je vakantie?

Ontwikkelingswerk houdt in dat mensen als vrijwilliger op reis gaan naar een land dat veel armoede kent. Waar het leven niet vanzelfsprekend is en waar alle voorzieningen, zoals ziekenhuizen en scholen nog zwaar achterlopen vergeleken met Europa. Deze vrijwilligers gaan dan meebouwen aan verbetering. Zo helpen sommige vrijwilligers met het maken van extra klaslokalen, zodat de lokale kinderen allemaal naar school toe kunnen.

Ook is ontwikkelingswerk, zoals de naam al zegt werk. Toch voelt het als een soort vakantie. Op vakantie zoeken mensen vaak naar rust en gezelschap. Dit komt overeen met het ontwikkelingswerk. Daar werk je vaak in groepen die ook allemaal bezig zijn met het gezelschap. Van zowel lokale bewoners als dat van de reizigers.

vrijwilligerswerk op school

De gigantische groei

Wetende dat je voor de lokale bevolking iets kan betekenen geeft veel voldoening bij de werkers. Het is een ontzettend leuke ervaring en maakt het wellicht nooit meer mee. Het staat daarnaast ook nog eens prima op je cv. Dat is dan ook nog eens mooi meegenomen.

Bekijk ook:
Zien: Dit is het mooiste vliegveld ter wereld

Ontwikkelingswerk wordt steeds populairder. Dat is ook te zien bij landelijke organisaties die ontwikkelingswerk organiseren, waaronder World Servants. Deze organisatie is in 1987 begonnen met het starten van ontwikkelingswerk voor jongeren in Nederland. Bij de start was er maar één groep van ongeveer 25 jongeren aanwezig. De organisatie bleef met de tijd groeien. Nu. Ruim 33 jaar na de eerste reis zijn er bijna duizend deelnemers, die in de zomer hun steentje bij gaan dragen.

Meer onder de aandacht

Nu op het moment dat iedereen thuis moet blijven en niet op vakantie kan zitten vele inwoners te kijken naar de televisie. Horen plots vreselijke verhalen over mensen in Zuid-Afrika, die ook last hebben van Corona. Dat inwoners vertellen dat ze liever dood gaan aan Corona dan aan de honger. Naast Corona hebben de inwoners in Afrika ook niet genoeg voedsel meer. Het raakt snel op.

Ook daar gaan de ontwikkelingswerkers naar toe. Er worden acties gehouden in Nederland om geld op te zamelen tegen dit probleem. Dit zorgt ervoor dat Nederlanders open ogen en oren krijgen om ook iets te gaan doen voor landen die het minder breed hebben. Vele mensen doneren al, of leveren schoenendozen in op de basisschool, maar ontwikkelingswerk was eerder nog niet zó populair.  Steeds vaker wordt er dan gekeken naar reizen, die voor betekenis kunnen zorgen.

Bekijk ook:
Dit zijn de 5 beste elektrische steps van 2024

Waar gaat de reis naartoe?

Organisaties gaan overal heen. Zo zijn er projecten in Zuid-Amerika en in Azië. Overal. Ook na de zware aardbeving op Haïti in 2010 zijn organisaties er aan de slag gegaan. Ontwikkelingslanden zitten daarom niet alleen in Afrika, zoals vele mensen denken maar kunnen overal zitten.

Naast de bekendste organisatie World Servants zijn er ook nog andere organisaties die ontwikkelingswerk organiseren. Het is daarnaast niet alleen hard werken. Ook neem je een kijkje bij de lokale bevolking. Maak je op zondag een kerkdienst mee en ga je een dag op huisbezoek. Tot slot wordt een werkvakantie vaak afgesloten met leuke activiteiten, zoals op safari in een wildpark en andere culturele bezienswaardigheden

Door deze reizen gaan met name jongeren en jongvolwassenen op reis. Omdat mensen op reis gaan bouwen ze niet alleen, maar leren ze ook elkaar kennen. World Servants heeft één motto: “Bouwen aan verandering” Voor de lokale cultuur, maar dus ook aan jezelf. Dat is hetgeen wat mensen aanspreekt.

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.