hoe werkt de 5 seconden regel
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe werkt de vijfsecondenregel nu echt?

Het eerste wat mensen met een liefde voor eten, zoals mij, zeggen wanneer ze een stukje op de grond laten eten is: “vijfsecondenregel!”, waarna ze gauw dat stukje eten weer oppakken en in hun mond stoppen. We hebben onszelf overtuigd dat al die bacteriën netjes op afstand blijven en tot 5 tellen voordat ze op het eten springen. Hoe werkt de vijfsecondenregel nu precies?

Hoe werkt de vijfsecondenregel?

Of de 5 seconden regel echt werkt is afhankelijk van het type etenswaar en de structuur van de vloer. Een nat stuk voedsel trekt veel sneller bacteriën aan dan een doorg stuk voedsel. Als er bijvoorbeeld een nat stuk fruit op de vloer valt, dan kunnen de meeste bacteriën binnen tien seconden overgedragen zijn. Bij een droog stuk brood kunnen bacteriën ook wel binnen tien seconden overgedragen worden, maar dat zijn dan een heel stuk minder bacteriën dan op het natte voedsel.

Bekijk ook:
Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren

Met een gladde vloer zullen er ook meer bacteriën op het eten gaan dan bij een vloer met bijvoorbeeld vloerbekleding. Het ligt er natuurlijk ook wel aan hoe schoon de vloer in eerste instantie is. De 5 seconden regel moet je dus eigenlijk nooit in acht nemen wanneer de vloer al vies is door bijvoorbeeld huisdieren of wanneer er weinig gestofzuigd en gedweild wordt.

Waar zitten de meeste bacteriën in huis?

De 5 seconden regel is dus voornamelijk voor de vloer, maar verspreid door het huis zitten natuurlijk nog meer bacteriën. Waar zitten de meeste bacteriën in huis? En welke plekken mag je wel eens wat vaker schoonmaken? Een spons houdt vaak de meeste bacteriën vast. Het wordt keer op keer gebruikt met de gedachte dat het wel schoon moet zijn na al het schoonmaakspul wat erin zit, maar niets is minder waar. De spons blijft nat en vochtig waardoor bacteriën het heerlijk vinden om hier te verblijven. Deze bacteriën kun je gemakkelijk doden door de spons te wassen en elke 5-6 dagen voor 30 seconden in de magnetron te doen. Door de warmte kunnen de bacteriën niet overleven. De wasbak in de keuken mag trouwens ook wel wat vaker schoongemaakt worden, daar zitten namelijk meer bacteriën dan in de badkamer wasbak.

Bekijk ook:
Hoe je energiestromen in je huishouden optimaliseert en meer uit je zonnepanelen haalt

Waar zitten denk je ook heel veel bacteriën omdat het nooit schoongemaakt wordt? Ja, ook de mobiele telefoon, maar er is nog iets anders.. De afstandsbediening! Hoeveel handen zitten er per week wel niet aan de afstandsbediening terwijl de handen niet gewassen zijn? Juist! Een paar keer per week met een vochtig doekje afnemen kan dus geen kwaad.

 

Bekijk ook:

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.