in ,

Hoe werkt de vijfsecondenregel nu echt?

En welke dingen mag je wel eens vaker schoonmaken in huis?

hoe werkt de 5 seconden regel

Het eerste wat mensen met een liefde voor eten, zoals mij, zeggen wanneer ze een stukje op de grond laten eten is: “vijfsecondenregel!”, waarna ze gauw dat stukje eten weer oppakken en in hun mond stoppen. We hebben onszelf overtuigd dat al die bacteriën netjes op afstand blijven en tot 5 tellen voordat ze op het eten springen. Hoe werkt de vijfsecondenregel nu precies?

Hoe werkt de vijfsecondenregel?

Of de 5 seconden regel echt werkt is afhankelijk van het type etenswaar en de structuur van de vloer. Een nat stuk voedsel trekt veel sneller bacteriën aan dan een doorg stuk voedsel. Als er bijvoorbeeld een nat stuk fruit op de vloer valt, dan kunnen de meeste bacteriën binnen tien seconden overgedragen zijn. Bij een droog stuk brood kunnen bacteriën ook wel binnen tien seconden overgedragen worden, maar dat zijn dan een heel stuk minder bacteriën dan op het natte voedsel.

Bekijk ook:
Man overleeft wekenlang in vrieskou door zelfgebouwde iglo

Met een gladde vloer zullen er ook meer bacteriën op het eten gaan dan bij een vloer met bijvoorbeeld vloerbekleding. Het ligt er natuurlijk ook wel aan hoe schoon de vloer in eerste instantie is. De 5 seconden regel moet je dus eigenlijk nooit in acht nemen wanneer de vloer al vies is door bijvoorbeeld huisdieren of wanneer er weinig gestofzuigd en gedweild wordt.

Waar zitten de meeste bacteriën in huis?

De 5 seconden regel is dus voornamelijk voor de vloer, maar verspreid door het huis zitten natuurlijk nog meer bacteriën. Waar zitten de meeste bacteriën in huis? En welke plekken mag je wel eens wat vaker schoonmaken? Een spons houdt vaak de meeste bacteriën vast. Het wordt keer op keer gebruikt met de gedachte dat het wel schoon moet zijn na al het schoonmaakspul wat erin zit, maar niets is minder waar. De spons blijft nat en vochtig waardoor bacteriën het heerlijk vinden om hier te verblijven. Deze bacteriën kun je gemakkelijk doden door de spons te wassen en elke 5-6 dagen voor 30 seconden in de magnetron te doen. Door de warmte kunnen de bacteriën niet overleven. De wasbak in de keuken mag trouwens ook wel wat vaker schoongemaakt worden, daar zitten namelijk meer bacteriën dan in de badkamer wasbak.

Bekijk ook:
Smaaktest: Kan jij kiezen tussen deze heerlijke taarten?

Waar zitten denk je ook heel veel bacteriën omdat het nooit schoongemaakt wordt? Ja, ook de mobiele telefoon, maar er is nog iets anders.. De afstandsbediening! Hoeveel handen zitten er per week wel niet aan de afstandsbediening terwijl de handen niet gewassen zijn? Juist! Een paar keer per week met een vochtig doekje afnemen kan dus geen kwaad.

 

Bekijk ook:

Foutje gezien? Laat het ons weten! Selecteer de tekst en druk Ctrl+Enter.

Contributor

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   nieuwe drone regels 2021

   Strengere drone regels vanaf 2021

   laptop voor school

   15 miljoen euro voor extra laptops en tablets thuisonderwijs