Vluchtelingen Afghanistan
Saved Read later
Deel dit bericht

Moet Nederland onderdak bieden aan vluchtelingen uit Afghanistan?

De situatie in Afghanistan lijkt met de dag erger te worden. We krijgen steeds meer verhalen te horen van mensen die daar nog vast zitten, en mensen die al een veilig land hebben bereikt. Ook Nederland biedt opvang voor Afghaanse vluchtelingen, maar daar is niet iedereen het mee eens. In Ede moest de politie gisteravond ingrijpen bij een protest tegen de opvang van de vluchtelingen.

Noodopvang asielzoekers Afghanistan

Sinds 24 augustus 2021 wordt legerplaats Harskamp gebruikt om Afghaanse asielzoekers op te vangen. Dit is de derde noodopvang voor evacués uit Afghanistan, met een vierde noodopvang die binnenkort in Nijmegen open zal gaan. De opvang in Ede biedt plek voor achthonderd asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat weten dat de noodopvang in Nijmegen 750 tot 1000 plaatsen zal bieden tot uiterlijk januari 2022.

Protest Ede loopt uit de hand

In Ede hebben mensen gisteren hun onvrede geuit over de komst van de vluchtelingen. Aan het begin van de avond verliep het protest nog rustig, maar later moest de politie met honden ingrijpen. Naast de harde muziek die overlast veroorzaakte werd er ook een stapel autobanden in brand gestoken. Kort na 23:00 keerde de rust weer terug nadat de politie de demonstranten naar het dorp geleid had. In totaal waren er ongeveer 250 demonstranten aanwezig.

Waarom vluchten mensen uit Afghanistan?

Afghaanse vluchtelingen

Het lijkt natuurlijk vanzelfsprekend dat iedereen weet wat er op dit moment aan de hand is in Afghanistan, maar lang niet iedereen volgt wat er aan de hand is.

Sinds deze week heeft de Taliban, een extremistische groep, de macht in Afghanistan. Dit kon gebeuren omdat de Amerikaanse troepen zich volledig gaan terugtrekken uit het gebied. De hoofdstad is veroverd door de groep waarop de president van Afghanistan, Ghani, het land is gevlucht.

Het is bekend dat de Taliban niet bang is om executies uit te voeren. Mensen die niet binnen hun ideologie passen, of zich niet aan hun kant willen begeven, lopen daarom een groot risico. In dit artikel leggen we uit wie de Taliban zijn en hoe zij het land zo snel hebben kunnen veroveren.

Wie lopen er vooral gevaar voor de Taliban?

De Taliban past een strenge interpretatie van de sharia toe met straffen zoals executie en verminking. Vrouwen hebben onder de Taliban geen rechten en worden toegang tot onderwijs en de arbeidsmarkt ontzegd. Er zijn een aantal groepen mensen in het bijzonder voor wie de Taliban een groot gevaar is.

 • Vrouwen en meisjes
 • LHBT'ers (homoseksueel, biseksueel, lesbisch, transgender, etc.)
 • Bekeerlingen en atheïsten
 • Etnische minderheidsgroepen
 • Tolken of andere mensen die voor de buitenlandse troepen gewerkt hebben
 • Minderjarige jongens (worden gerekruteerd of gedwongen om als ‘dansjongen' te werken waarbij zij als vrouw worden verkleed en voor een mannelijk publiek moeten dansen. Ook seksuele contacten hoort hierbij)

Moet Nederland onderdak bieden?

In 2020 waren er wereldwijd 2,8 miljoen Afghaanse asielzoekers, waarvan 47.370 asiel hebben aangevraagd in Europa. Nederland telde in 2020 389 aanvragen van Afghanen in 2020. Dit jaar stond de teller in het eerste half jaar van 2021 al op 356 aanvragen in Nederland. We merken echter dat steeds meer mensen tegen het opvangen van asielzoekers zijn, en vinden dat er eerst eens gezorgd moet worden voor de eigen burgers. Wij zijn dan ook erg benieuwd naar hoe jullie hier tegenover staan.

Bekijk ook:
Poll: Geef Nederland een cijfer!

 • Moet Nederland onderdak bieden aan Afghaanse vluchtelingen?

  Vluchtelingen Nederland
  • Ja, als ik in die situatie zat zou ik ook naar een veilig land willen vluchten.
  • Nee, het wordt eens tijd dat Nederland eerst zijn eigen problemen op gaat lossen.
  • Ik vind het lastig om hierover te oordelen.
Avatar foto
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.