Stalkerware het hacken van je partner eenvoudig gemaakt
Saved Read later
Deel dit bericht

Stalkerware: het hacken van je partner eenvoudig gemaakt

Heb jij momenteel een relatie? Zo ja, kent jouw partner de code van je smartphone?  En vind jij het niet erg dat deze alles kan checken wat jij uitvoert met je mobiel?  In dat geval is je relatie stabiel. Maar stel je nu eens voor dat je ex-partner ook volledige toegang zou hebben. Niet alleen wat betreft je berichten op Whatsapp, maar je ex kan zo ook je gesprekken afluisteren en zelfs via de camera zien wat jij uitspookt. Lijkt je dat een wat overdreven voorstelling van zaken?

De realiteit is dat de laatste jaren het steeds vaker gebeurt en dan praten we alleen over de gevallen die meestal bij toeval wordt ontdekt. Dat was in het afgelopen jaar niet minder dan 10.000 maal. Kijk jij nu even heel anders naar je smartphone?

Stalkerware met handleiding

Het is niet moeilijk om legaal stalkerware te kopen inclusief een complete handleiding. Daarna heeft de partner of ex-partner alleen nog maar de beschikking nodig over toegang tot jouw smartphone. De stalkerware kan aan de hand van de aanwijzingen worden geïnstalleerd, stapje voor stapje.

De eigenaar van de smartphone merkt er niets van, omdat de stalkerware als een onschuldig programma staat vermeld en niet als een specifieke app. Maar vanaf dat moment draait de software constant mee, spiedend en heeft deze toegang tot al jouw bestanden, indien jij een telefoongesprek voert, kan op afstand je microfoon worden aangezet om mee te luisteren. Ook heeft de stalker toegang tot je camera en kan dus kijken wat er in jouw omgeving gebeurt. Als slachtoffer merk er er niets van behalve dat je partner of ex wel alles over jouw leven te weten komt.

Bekijk ook:
De ergste stalkers

Wat is stalkerware?

Stalkerware is bedoeld om kinderen te monitoren. De aanbieders van stalkerware doen dat legaal en gemiddeld kost een abonnement € 20 tot € 60 per maand,. Daarvoor krijg je de software die geïnstalleerd kan worden op de smartphone van degene die in de gaten moet worden gehouden. Daarnaast is er vaak ook nog een soort dashboard dat je via het internet kan aflezen. Op  dat dashboard krijgt de abonnee een overzicht van wat er op de gehackte telefoon is gebeurd. De makers van de software zeggen dat deze is bedoeld om ouders de mogelijkheid te geven om minderjarige kinderen te monitoren. Dat de stalkerware ook voor andere zaken wordt gebruikt, is wel logisch, maar daar kunnen de makers immers niets aan doen.

Stalkerware

Zowel Android als IPhone kunnen worden gehackt

Omdat deze stalkerware legaal is, kan je deze alleen invoeren als je de beschikking hebt over de smartphone en daar toegang hebt middels de code. Als dat het geval is kan je via de handleiding eerst de virusbescherming uitschakelen die een vreemd programma zou kunnen herkennen. Als die stap is gezet, is het niet moeilijker om stalkerware op een smartphone te installeren dan een willekeurige app.

Dat is ook juist wat de experts zorgen baart. Ook criminelen zouden deze stalkerware kunnen gaan gebruiken om specifieke personen te kunnen gaan volgen. Want als de gehackte telefoon wordt aangesloten op een laptop of tablet, kan ook daar meegekeken worden bij bijvoorbeeld financiële handelingen.

Bekijk ook:
Miljard Android-apparaten gevoelig voor hackers

Hoe herken je stalkerware?

Uiteraard zal die leuke huidige partner nooit stalkerware op jouw smartphone zetten en dat heeft je ex vast ook niet gedaan. Of toch wel? Het herkennen van stalkerware op een smartphone is niet eenvoudig. Heb jij echter het gevoel dat iemand veel meer van je weet dat jij deelt, bestaat de mogelijkheid dat je bespioneerd wordt. Het verwijderen van stalkerware is een professionele klus. Hou er ook rekening mee dat degene die de software heeft geïnstalleerd meteen een signaal krijgt zodra de stalkerware is verdwenen. Gebruik je smartphone niet meer voordat de software is verwijderd en wijzig onmiddellijk al je wachtwoorden. Neem geen onnodige risico’s.

Bekijk ook:
Dit is waarom je een VPN beveiliging moet nemen

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.