Zo werkt geur (en neutraliseer je geuren in huis) 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Zo werkt geur (en neutraliseer je geuren in huis)

Geur is er altijd. Maar hoe werkt ons reukvermogen eigenlijk? Wat zijn de populairste geuren uit de natuur, wat bepaalt nu wanneer we een geur onwenselijk vinden, en wat kun je doen aan ongewenste geuren in huis? Dit artikel is de complete gids tot een schoon en fris ruikende woning!

Hoe werkt ons reukvermogen?

We ruiken met ons reukepitheel, een stuk weefsel in de binnenkant van onze neus die verantwoordelijk is voor het waarnemen van stoffen. Deze stoffen binden zich aan een van de honderden reukreceptoren, die vervolgens een seintje geven aan de hersenen. Iedere geur is een samenstelling van verschillende moleculen, waardoor we miljarden geuren van elkaar kunnen onderscheiden.

Wat zijn de meest populaire geuren?

Als je af wilt van ongewenste geuren kan het een flinke uitdaging zijn om een geur te vinden die mensen over het algemeen waarderen. Geur is immers ook subjectief en het staat niet vast dat we een bepaalde geur lekker vinden ruiken. Er zijn echter wel enkele populaire geuren die vaak gebruikt worden. Een van de meest gebruikte essentiële oliën is lavendel. Lavendel staat bekend als een frisse, diepe en bloemige geur die vooral ontspannen werkt. Deze geur past goed bij veel andere geuren en werkt vaak als middelste toon in parfums.

Bekijk ook:
Nederlandse huishoudens kiezen vaker voor een groene tuin

Citronella is ook een veelvoorkomende geur. De frisse, citroenachtige geur werkt uitstekend tegen insecten, maar ook tegen vermoeidheid en lusteloosheid. Citronella is door de overheersende en typerende geur vaak te vinden in geur maskerende kaarsen en schoonmaakmiddelen.

Tot slot: eucalyptus. Deze sterke, maar frisse geur verspreidt zich gemakkelijk door ruimtes heen en zou helpen stress te verminderen. Ook wordt eucalyptus vaak gebruikt om de luchtwegen te openen, bijvoorbeeld bij ziekte of verkoudheid.

Ongewenste geuren

Simpel gezegd werkt stank op precies dezelfde wijze. Het primaire doel van ons reukvermogen is afstoten of aantrekken: we vinden rottend fruit stinken en zijn daardoor veel minder geneigd om beschimmeld fruit te eten. Dat is maar goed ook, want beschimmeld eten is doorgaans slecht voor onze gezondheid. Dat geldt voor meer ongewenste geuren. Denk bijvoorbeeld aan schimmel, chemicaliën en rook.

Er speelt echter wel een cultureel aspect mee in het identificeren van stank. Sterk ruikend eten zoals schimmelkazen, het Zweedse Surströmming en de befaamde durian vrucht zijn in veel culturen welgewaardeerde voedingsmiddelen. In landen waar deze niet worden geconsumeerd worden ze aangemerkt als stinkend eten.

Bekijk ook:
Waarom de Segway Navimow i108e de slimste robotmaaier op de markt is

Desondanks zijn er een paar universele geuren waarvan we in onderzoeken massaal onze onvrede over uiten. Geuren worden gewaardeerd met de hedonische waarde, waarbij -4 het laagst mogelijk is. Daar staat bijvoorbeeld overrijp fruit, rottende eieren, ontlasting en ontbindende lichamen. In huis gaat het gelukkig om mildere geuren, zoals de geur van afval, dieren, of luchtjes door het koken.

Het neutraliseren van ongewenste geuren

Het feit dat elke geur uit geurmoleculen bestaat betekent gelukkig ook dat we ongewenste geurtjes vrij eenvoudig kunnen bestrijden. Terpenen zijn organische moleculen die in planten voorkomen en zijn sterk geurend. Elke soort terpeen heeft weer een tegen geur. Dit zijn geurmoleculen die, wanneer ze in contact komen met een specifiek terpeen, geneutraliseerd worden. De essentiële oliën die in veel geurneutraliserende middelen zitten zijn dan ook afkomstig van terpenen. Het neutraliseren van geuren is aan te raden, omdat veel middelen enkel populaire geuren gebruiken om ongewenste luchtjes te maskeren. Om geuren te neutraliseren wordt gebruik gemaakt van complexe formules die de moleculen aantrekken en middels een chemisch-biologische reactie de geur neutraliseren. Dergelijke middelen zijn ideaal om geur te neutraliseren in huis, want ze werken zonder tussenkomst van chemicaliën en andere schadelijke stoffen.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.