Geef je tuin een frisse start: Ontdek de gemakken en voordelen van graszoden 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Geef je tuin een frisse start: Ontdek de gemakken en voordelen van graszoden

Je voor- of achtertuin kan duidelijk toe zijn aan een update. Dat kan met veroudering te maken hebben, maar ook met schade of, niet onbelangrijk, valgevaar. Misschien begin je al te zuchten bij het idee van een tuinrenovatie. Je hebt al genoeg op je bordje en bent blij dat je kunt ontspannen na een lange dag.

Nu kan een tuin op verschillende manieren gerenoveerd worden en dat is altijd smaak gebonden. Men kan bijvoorbeeld een veranda aanleggen of een afdak bouwen. Raak nog niet in paniek, want het kan simpeler dan dat. Wist je dat je profiteert van veel voordelen als je graszoden aanlegt? Daar gaan we in dit artikel op inzoomen. Lees je mee?

Wat zijn graszoden?

Bij het aanleggen van gras, zakt bij veel mensen de moed al in de schoenen. Misschien herken je dat wel. Je bent immers geen hovenier en de kennis ontbreekt. Door middel van graszoden is gras aanleggen in de tuin makkelijker dan je denkt.

Want als je denkt dat gras ingezaaid of geplant moet worden, dan heb je het mis. De dunne matjes graszoden beschikken namelijk al over een bovenlaag van gras. Over een periode van een enkele maanden is dit gras geteeld, waarna het gemakkelijk in de tuin wordt uitgerold. Na de aanleg van het gazon is het een kwestie van goed bijhouden en genieten. Dat is handig, niet waar?

Bekijk ook:
Top 5 veelvoorkomende tuinplagen

Graszoden

Wat zijn de voordelen graszoden in de tuin?

Je bent niet de eerste die niet enthousiast is over een gazon in de tuin. Want als we kijken naar de huidige trendsetters, dan zien we vooral betegelde tuinen terugkomen.

Het is dus niet vreemd dat je je twijfels hebt over een gazon. Toch heeft dit meer voordelen dan je zou denken. Heb je hier totaal geen beeld bij? Bekijk de onderstaande voordelen eens.

1. Direct resultaat

Een van de grootste voordelen van graszoden is het onmiddellijke resultaat. Je rolt ze uit en hebt direct een groene, aantrekkelijke tuin. Geen weken of maanden wachten op graszaadjes om te ontkiemen en te groeien. Als je kinderen of huisdieren hebt die staan te popelen om de tuin in te rennen, dan zijn graszoden ideaal. Ze zijn meestal binnen een paar weken volledig vastgegroeid en klaar om op te spelen.

2. Minder onderhoud

In vergelijking met ingezaaid gras, hebben graszoden minder onderhoud nodig in de eerste weken na aanleg. Je hoeft minder water te geven en hebt minder last van onkruid.

3. Geen onkruid

Wanneer je een gazon inzaait, is de grond eerst kaal en daardoor blootgesteld aan de elementen. Onkruidzaadjes kunnen gemakkelijk landen en ontkiemen in deze open grond. Bij graszoden is dit echter niet het geval; de grond is meteen bedekt met een dichte laag gras, waardoor onkruid minder kans krijgt om voet aan de grond te krijgen.

Graszoden worden gekweekt onder gecontroleerde omstandigheden, waardoor de grassprieten dicht op elkaar groeien. Deze dichte begroeiing zorgt ervoor dat er weinig tot geen ruimte is voor onkruidzaadjes om zich te nestelen tussen het gras. Geen plek om te groeien betekent minder onkruid, zo simpel is het!

4. Het breekt de val

Ben je zelf al eens gestruikeld in een betegelde tuin? Je kunt je lelijk bezeren op zo’n harde ondergrond. Vooral kinderen lopen dit risico, aangezien zij veel spelen en nog niet zo stabiel zijn.

Graszoden aanleggen kan de perfecte oplossing bieden, aangezien een gazon de val aanzienlijk breekt. En dat draagt natuurlijk bij aan de veiligheid. Bovendien hoef je je niet langer druk te maken als je kind(eren) in de tuin ravotten.

5. Meer vogels in de tuin

In een tijd waarin betegelde, strakke tuinen de trend zijn, is het extra belangrijk om stil te staan bij de natuur die we in eigen tuin kunnen brengen. Een vogelvriendelijke tuin is niet alleen een genot om naar te kijken, maar het is ook een manier om iets terug te doen voor de natuur. Een betegelde tuin is natuurlijk makkelijk in onderhoud en modern, maar voor de wilde dieren heeft het een minder positieve uitwerking. Waarom? Er blijft steeds minder voedsel voor ze over. Het wordt dus een stuk stiller en rustiger in de tuin.

Als je ervoor kiest om graszoden aan te leggen in de tuin, dan is de kans groot dat steeds meer vogels je voor- of achtertuin weten te vinden. Het gazon is namelijk een bron van voedsel voor deze kleine beestjes. Zo vinden ze bijvoorbeeld zaden, insecten en wormen. Het is niet alleen gezelliger, je bewijst de natuur ook nog eens een goede dienst. Kies verder voor inheemse planten en struiken die bessen en zaden dragen. Hier kunnen vogels van eten, maar het biedt ook schuilplekken.

6. Een bosrijke omgeving

Heb je door alle bezigheden weinig tijd om de natuur in te trekken? Haal de natuur naar je eigen tuin, door graszoden aan te leggen. Want dankzij de geur en de kleur van het gazon, geniet je vanuit huis van een prachtig uitzicht. Is dat geen voordeel?

Bekijk ook:
Zó heb je een trendy tuin deze lente en zomer!

Samengevat

Steeds meer mensen kiezen ervoor om de gehele voor- of achtertuin te bestraten. Het is modern en makkelijk in onderhoud, maar het kent wel degelijk nadelen. Het is bewezen dat groene ruimtes en natuur een positief effect hebben op onze mentale gezondheid. Een mooi gazon kan zo een oase van rust zijn in een druk leven. Op graszoden-online.nl kan men terecht voor de levering van graszoden, maar óók voor allerlei tips en tricks omtrent het onderhoud. Iedereen kan het, jij ook!

Nu we de voordelen van graszoden hebben uitgelicht, vooral het gemak waarmee ze onkruid op afstand houden, is het duidelijk dat dit een slimme keuze is voor iedereen die een prachtige tuin wil zonder de constante zorg van onderhoud. Of je nu een doorgewinterde tuinier bent of iemand die net begint met het verkennen van de groene wereld, graszoden bieden een praktische oplossing die je tijd, moeite en zelfs geld kan besparen.

Met graszoden hoef je niet maanden te wachten op een weelderig groen gazon, en je hoeft je geen zorgen te maken over talloze uren wieden en verzorgen. In plaats daarvan geniet je direct van een gezonde, groene oppervlakte waar zowel mensen als dieren van kunnen genieten.

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.