Top 5 veelvoorkomende tuinplagen 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Top 5 veelvoorkomende tuinplagen

De warme zonnestralen strelen je gezicht terwijl je door je weelderige tuin loopt. Het lijkt wel een paradijs, tot je iets opmerkt dat je hart sneller doet kloppen. Rijen mieren marcheren onvermoeibaar door je gazon, alsof ze een duister plan smeden om je geliefde tuin over te nemen. Welkom in de wereld van de tuinplagen, waarin de schoonheid van de natuur kan worden overschaduwd door de dreiging van ongedierte.

1. Mieren in je gazon

Het begint vaak onschuldig. Je merkt een paar mieren die vrolijk rondlopen in je tuin. Maar al snel lijkt het alsof je gazon wordt overspoeld door een leger dat geen genade kent. Mieren in het gazon kunnen een ware nachtmerrie zijn voor elke tuinier. Ze graven onophoudelijk gangen en heuveltjes, waardoor je perfecte grasmat verandert in een hobbelig slagveld.

Mieren in gazon kunnen ook andere problemen veroorzaken, zoals het aantrekken van bladluizen die de sappen uit je planten zuigen. Dit kan resulteren in verzwakte planten en een verlies van tuinpracht.

Hoe kun je deze plaag bestrijden? Er zijn tal van methoden beschikbaar, van natuurlijke oplossingen zoals het gebruik van nematoden tot insecticiden voor de meer drastische tuinier. Lees verder om meer te weten te komen over de andere verschrikkelijke tuinplagen die je tegen kunt komen.

Bekijk ook:
De containerwoning het huis van de toekomst?

2. Bladluizen

Bladluizen zijn als onzichtbare roofdieren die je tuin van binnenuit aanvallen. Deze kleine, zuigende insecten verstoppen zich onder bladeren en zuigen plantensappen op. Het resultaat? Misvormde bladeren, gele vlekken en verzwakte planten die hun kracht verliezen.

Wat dit nog erger maakt, is dat bladluizen vaak worden aangetrokken door mieren. Ja, dezelfde mieren die je gazon kunnen terroriseren, hebben soms een sinistere alliantie met deze sloopzuchtige wezens. Ze “melken” de bladluizen voor de zoete honingdauw die ze afscheiden en beschermen hen tegen natuurlijke vijanden.

3. Slakken en naaktslakken

Terwijl je slaapt, worden je planten aangevallen door nachtelijke grasmaaiers – slakken en naaktslakken. Deze weekdieren verstoppen zich overdag en komen ‘s nachts tevoorschijn om bladeren en zachte stengels van planten te verorberen. Het resultaat is een tuin die lijkt te zijn aangevallen door een horde hongerige monsters.

Wat kun je doen om slakken en naaktslakken op afstand te houden? Er zijn verschillende methoden, waaronder het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals aaltjes, of het plaatsen van scherpe barrières rond je planten. Maar wees gewaarschuwd, deze wezens zijn taai en vereisen vastberadenheid om te verslaan.

Bekijk ook:
Zo hard zijn de prijzen van koopwoningen gestegen in de afgelopen 20 jaar

4. Rupsen

Rupsen lijken misschien onschuldige wezens, maar in hun larvale fase kunnen ze je tuin veranderen in een slagveld. Deze hongerige insecten voeden zich met bladeren en bloemen, waardoor ze verwoestende schade aanrichten. Vooral groentetuiniers kennen de wanhoop van het ontdekken van een kolonie rupsen die hun kostbare gewassen aanvallen.

Het bestrijden van rupsen kan lastig zijn, maar er zijn opties. Overweeg natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen, of gebruik biologische insecticiden om ze te bestrijden.

5. Wolluizen

Wolluizen lijken rechtstreeks uit een sciencefictionfilm te komen. Deze kleine insecten, bedekt met een pluizige witte substantie, hechten zich vast aan planten en zuigen hun sappen op. Dit kan leiden tot verkleurde en verzwakte planten die eruitzien alsof ze zijn getroffen door een mysterieuze ziekte.

Het bestrijden van wolluizen kan een uitdaging zijn vanwege hun beschermende “jas”. Een grondige inspectie van je planten en het handmatig verwijderen van wolluizen is een optie. Je kunt ook zeepwater of een mengsel van alcohol en water gebruiken om ze te bestrijden.

Bron: huis-en-tuin-blog.nl

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

847

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.