Opnieuw een warme zomer? Zo houd je zonder airco je huis heerlijk koel 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Opnieuw een warme zomer? Zo houd je zonder airco je huis heerlijk koel

Het is nog even een aantal maanden niet aan de orde, maar in het midden van een verzengende zomer lijkt het soms wel alsof je huis een ontsnappingspoging van de zon nodig heeft. De warme zonnestralen dringen de woning binnen, en de binnentemperatuur stijgt al snel. Airco’s kunnen een oplossing bieden, maar komen uiteraard met een prijskaartje. Bovendien zorgen de mobiele modellen voor een koel briesje in huis, maar ook direct een hoge energierekening. Met een aantal gerichte aanpassingen in huis heb je deze vormen van verkoeling gelukkig niet eens meer nodig. Vandaag bekijken we de beste opties om jouw huis niet alleen nu, maar ook tijdens de komende zomermaanden heerlijk koel te houden.

Slimme ventilatie

Begin je dag met de gewoonte door in de vroege ochtenduren en de late avonduren de ramen en deuren van je huis open te zetten en de boel goed te ventileren. Zodra de zon haar hoogtepunt bereikt en de temperaturen stijgen, sluit je je woning vervolgens af om de warmte buiten te houden en de aangename koelte zo lang mogelijk binnen te houden.

Je kunt dit effect nog extra versterken door strategisch geplaatste ventilatoren te gebruiken. Door deze slim te plaatsen, zorgen ze voor een fijne bries die zich subtiel door je hele huis verspreidt. De circulatie van deze verkoelende luchtstromen draagt niet alleen bij aan een aangename temperatuur, maar bevordert ook een gezond binnenklimaat.

Strategische zonwering

Buiten de zonnepanelen op het dak, is het tijdens de zomermaanden vaak de beste optie om delen van het huis zoveel mogelijk uit de zon te houden. En gebruik maken van goede zonwering is een van de beste manieren om dit te doen. Gelukkig is er op dit gebied veel om uit te kiezen, en dat hoeft lang niet altijd meteen veel te kosten. Alleen al het sluiten van de gordijnen en het gebruik maken van zonwerende folie voor de ramen kan al een groot verschil maken. Door deze gelaagde aanpak creëer je niet alleen een krachtige barrière tegen de intense zonnestralen, maar je genereert tevens een welkome schaduw die de temperatuur binnen aanzienlijk verlaagt.

Ben je op zoek naar nog net even iets extra’s? Dan is een andere praktische oplossing om het binnenklimaat te beheersen, het installeren van rolluiken. Rolluiken zorgen voor een effectieve bescherming tegen de zon en dienen als een extra isolatielaag. Ze weerkaatsen niet alleen het zonlicht, maar verminderen ook de hoeveelheid warmte die het huis binnendringt. Door het sluiten van de rolluiken gedurende de warmste uren van de dag, behoud je niet alleen de koelte binnen, maar minimaliseer je ook het gebruik van airconditioning of andere vormen van koeling.

Bovendien bieden rolluiken extra privacy en beveiliging voor jouw woning, waardoor ze voor iedere woning een toevoeging zijn. Interesse in het vakkundig laten plaatsen van een of meerdere rolluiken om zo de warmte uit huis te houden? Bekijk prijs bij bijvoorbeeld de Zonwering Fabriek.

Bekijk ook:
10 tips om beter te slapen in de hitte

Opnieuw een warme zomer? Zo houd je zonder airco je huis heerlijk koel 15

Het plaatsen van een zonnescherm

Als we het over zonwering hebben, mag een zonnescherm natuurlijk niet ontbreken. Het doek van het zonnescherm werpt niet alleen schaduw over je buitenruimte, maar filtert ook schadelijke UV-stralen.

Daarnaast helpt een zonnescherm natuurlijk ook voor de temperatuur binnenshuis, zeker wanneer deze wordt geplaatst op een plek waar veel glas is. Door de directe blootstelling aan de zon te beperken, voorkomt het zonnescherm dat warmte zich ophoopt, waardoor de omgeving koeler aanvoelt.

Door de blokkering van direct zonlicht op ramen en glazen deuren, helpt een zonnescherm de binnentemperatuur te reguleren, waardoor de behoefte aan airconditioning wordt verminderd.

De beste kleur voor een zonnescherm: Licht of toch donker?

Bij het plaatsen van een zonnescherm is het vaak de vraag in welke kleur je deze het beste kunt nemen. Uiteraard kijk je of de kleur past bij de woning en je eigen smaak, maar kan een bepaalde kleur ook helpen bij het tegenhouden van de warmte?

Het antwoord is hierbij vrij simpel: Een donkere kleur zonnescherm zal over het algemeen meer warmte en zonnestralen opvangen dan een lichtere kleur. Bovendien laten donkere kleuren minder licht door. Wanneer je de warmte binnenshuis (afkomstig van de ramen) zoveel mogelijk wilt beperken, is een donker zonnescherm dan ook de beste optie. Vind je het fijner dat er toch nog veel licht binnenkomt? Dan biedt een lichtere kleur zonnescherm een betere oplossing.

Conclusie

Inmiddels kunnen we concluderen dat een warme zomer zeker niet altijd ook meteen een warm huis hoeft te betekenen. Slim ventileren, zonneschermen en rolluiken: Het zijn allemaal manieren om je woning koel te houden zonder gebruik te maken van airco. Kies een optie die past bij jouw situatie, persoonlijke wensen en natuurlijk je budget. En zorg er hiermee voor dat je huis – ook over een aantal maanden wanneer de temperatuur weer gaat stijgen – nog steeds heerlijk koel blijft.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

203

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.