Houd je huisdieren koel tijdens de komende nazomer 13
nose and tongue of a white dog, close up, labrador sweats in the summer heat and cools down by panting.
Saved Read later
Deel dit bericht

Houd je huisdieren koel tijdens de komende nazomer

We zijn net van de hittegolf af. Het zweet brak ons uit, de ventilatoren waren niet aan te slepen en de zwembadjes waren bijna overal uitverkocht. Maar als wij het al zo warm hebben stel je dan eens voor hoe onze huisdieren zich voelen. Onze diertjes zijn vaak ook nog eens uitgerust met een lekker warme vacht wat natuurlijk heel fijn is in de winter, maar wat minder prettig met deze hete temperaturen.  Daarom hebben wij wat tips waarmee ook zij een beetje comfortabel de warme dagen kunnen doorkomen. En zeker nu er nog een pittige nazomer op komst is!

Voorkom inspanning

Voorkom zoveel mogelijk dat dieren zich inspannen, lange wandelingen en lekker spelen kun je met deze dagen beter even achterwege laten. Het is nu voor je hond ook helemaal niet fijn om naar buiten te gaan, het asfalt en de stenen zijn bloedheet en dat kan echt pijn doen aan hun pootjes. Beperk het wandelen daarom tot de strikt noodzakelijke rondjes om de behoefte te doen.

Koelartikelen

Koop een koelmatje of een koelband, vooral honden kunnen lastiger hun lichaamswarmte kwijt en dit helpt ze om af te koelen. Een natte handdoek of een nat T-shirt kan natuurlijk ook.

Bekijk ook:
Buitengewone ruimtemissies: Hoe dieren de kosmos eerder verkenden dan mensen

Veel drinken

Zet extra waterbakjes neer want katten zullen het koelste plekje in huis opeisen en er niet snel vandaan gaan om de bak met water op te zoeken. Door op meerdere plekken bakjes neer te zetten is er altijd water in de buurt.

Denk extra aan konijnen

Konijnen kunnen heel lastig hun warmte kwijt dus hou ze tijdens de hitte goed in de gaten.

Vul plastic flessen met water en leg ze in de vriezer, wikkel ze vervolgens in een theedoek en leg ze in hun hok. Als je er geen theedoek omheen doet kan je konijn zich verwonden aan de ijskoude fles. Als ze in een buitenhok zitten zet dit hok dan in de schaduw en leg er natte witte doeken overheen.

Ook wordt bij konijnen aangeraden het hok wat vaker schoon te maken. De warmte trekt vliegen aan die afkomen op uitwerpselen en vieze vacht. De maden daarvan kunnen bloedvergiftiging veroorzaken en dat kan dodelijk zijn voor je konijn.

Bekijk ook:
De 10 beste tips tegen hooikoorts

Bij langharige knaagdieren kun je de haren kort knippen en je kan ze wat vaker groenten geven met veel vocht. Ook kan je hier weer een koude fles in een theedoek in het hok leggen.

Kooi in de schaduw

Om je vogel koel te houden kun je het beste de kooi in de schaduw zetten. Denk er ook eens aan om je kooi wat lager op de grond te zetten, aangezien warmte omhoogstijgt. Zet een badje voor ze neer waarvan je het water regelmatig ververst zodat ze een lekkere duik kunnen nemen.

Nooit ijskoud water over je huisdier gooien!

Belangrijk om ook nog te vermelden is dat het absoluut geen goed idee is om ijskoud water over je huisdier heen te gooien om ze af te laten koelen. Zet ze ook niet in een vol zwembad met ijskoud water. Honden koelen af via hun tong, hun buik en hun poten. Koel ze ook op die plekken als het heel warm is. Een plens koud water kan juist heel gevaarlijk zijn voor een hond die dreigt te oververhitten.

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.