In deze moderne landen komen nog steeds kinderhuwelijken voor 13
Saved Read later
Deel dit bericht

In deze moderne landen komen nog steeds kinderhuwelijken voor

Kinderhuwelijken zijn een schending van de mensenrechten en veel kinderen hebben geen keuze in het wel of niet trouwen. Kinderhuwelijken hebben daarnaast veel negatieve invloed zoals een grotere kans op overlijden van moeder en kind, het geeft psychische klachten en ook zwangerschappen zijn soms problematisch. Hoewel er in veel landen wetgeving is tegen de kinderhuwelijken trouwen er jaarlijks nog miljoenen kinderen vaak zonder dat zij dit willen.

Afrika, Zuidoost-Azië en Zuid-Amerika worden vaak als hotspots gezien voor deze kinderhuwelijken, ze vinden echter ook op andere plekken in de wereld plaats. Vaak is armoede de reden van de huwelijken, de bruidsschat welke in veel culturen de norm is beweegt ouders om hun kroos te verplichten in het huwelijk te treden. De kinderhuwelijken komen echter ook voor in moderne landen waarvan we er 5 op rij gezet hebben. Hier zijn 5 moderne landen waar kinderhuwelijken voorkomen.

Turkije

In Turkije is de minimum leeftijd om te trouwen 17 maar onder bepaalde voorwaarden kunnen ook 16-jarige er trouwen. Beide groepen zijn volgens Nederlandse norm kinderen. Vaak trouwen de kinderen religieus zonder de voordelen van een legaal huwelijk maar wel met alle nadelen die het huwelijk met zich meebrengt. Kinderen in vooral de landelijke gebieden hebben meer kans om zelf kinderen te krijgen zeker nadat ze getrouwd zijn. Ook armoede speelt hier een rol, meisjes zijn een mond om te voeden trouwen is al snel een oplossing voor de armoede.

De kinderhuwelijken worden ook gezien als een manier van het “helpen” van de jonge meisjes om maagd te blijven en rein. Hoewel de meeste kinderhuwelijken gedwongen zijn trouwen sommige ook juist om misbruik te voorkomen. Toch is misbruik van de meisjes door hun man niet ongebruikelijk in Turkije, van elke vijf meisjes in een kinderhuwelijk blijkt er een misbruik mee te maken.

Canada

Canada is niet een land waar je kinderhuwelijken zal verwachten echter ze komen er wel voor. Er zijn plekken in Canada waar kinderen van 16 of 17 jaar al mogen trouwen als hun ouders dit goedkeuren. Of de kinderen het zelf willen is iets waar vrijwel nooit iemand naar vraagt. Vaak vliegen de kinderen naar het buitenland voor het huwelijk maar soms blijven ze ook in Canada en trouwen ze daar.

Illegale huwelijken met nog jongere kinderen komen ook voor, in Missouri waren minimaal drie huwelijken voltrokken met kinderen van slechts 15 jaar oud. Kinderen die in Canada trouwen zijn vaak slachtoffer van emotioneel en fysiek geweld om over seksueel misbruik nog maar te zwijgen.

Bekijk ook:
De 10 meest bizarre sekten

De Verenigde Staten

The land of the free and home of the brave is niet vrij voor kinderen die gedwongen worden om te trouwen. Hoewel in veel staten het huwelijk pas voltrokken kan worden zodra de kinderen 18 jaar oud zijn, zijn er ook staten waar met goedkeuring van de ouders 16 en 17-jarige kunnen trouwen. Rechters kunnen het zelfs toestaan dat nog jongere kinderen trouwen!

Soms worden kinderen naar het buitenland gestuurd om te trouwen om zo hun nieuwe partner aan een verblijfsvergunning te helpen. In de afgelopen decennia zijn er zelfs kinderen van 12 jaar oud in het huwelijk getreden. Hoewel de huwelijken niet altijd een wettelijke status krijgen (bijvoorbeeld bij een te jonge leeftijd) behandelen ze het huwelijk wel alsof het volkomen legaal is. In New York kan je trouwen als je 17 bent indien beide ouders het goed vinden en in New Jersey weigerde de gouverneur huwelijken onder de leeftijd van 18 te verbieden. Hij stelde dat er altijd uitzonderingen mogelijk zouden moeten zijn.

Het Verenigd Koninkrijk

Hoewel de minimum leeftijd om te trouwen in het Verenigd Koninkrijk 18 is, in Schotland is het toch 16. Vinden de ouders het huwelijk een goed idee dan 16 of 17 geen probleem. Soms worden de kinderhuwelijken niet geregistreerd of pas later bij het bereiken van de legale leeftijd. Ook worden kinderen naar het buitenland gestuurd en daar uitgehuwelijkt. Nee zeggen tegen een vaak geregeld en gedwongen kinderhuwelijk kan je dood beteken.

Ahmed was 17 dronk een fles bleek leeg om aan een huwelijk te ontkomen, haar ouders waren hierop zo boos geworden dat ze haar om het leven brachten. Hoewel de meeste kinderhuwelijken niet uitmonden tot moord zijn ze in ieder geval wel allemaal erg verontrustend. Volgens de Sunday Times bleek tijdens een onderzoek dat Imams in Engeland van plan waren om 12-jarige te trouwen. Omdat deze huwelijken vrijwel nooit geregistreerd zijn is het lastig eruit te komen. Daarnaast kunnen moslim meisjes enkel scheiden als de huwelijksschat terug gegeven is. Willen de ouders deze niet terug geven dan moet het meisje getrouwd blijven.

Bekijk ook:
In deze landen bestaat de doodstraf nog

Nederland

Ja ons eigen land staat ook in de lijst. Het is triest om te moeten melden dat er in Nederland gemiddeld 250 kinderhuwelijken per jaar plaats vinden. Hoewel bij wet verboden trouwen er voornamelijk kinderen met een migranten achtergrond. Vooral in de Somalische gemeenschap trouwen er relatief gezien veel kinderen. Dit kunnen kinderen van tussen de 16 en 17 jaar zijn maar ook jongere kinderen.

Toch valt op dat er een trend is dat de leeftijd van de kinderen steeds hoger lijkt te worden. Dit hangt volgens onderzoek samen met het feit dat de ouders steeds vaker belang hechten aan een opleiding voor de kinderen. Kinderhuwelijken zijn in ons land strafbaar en er staat een gevangenis straf op van twee jaar. Die gevangenisstraf komt echter weinig voor, vaak krijgt de geestelijke die het huwelijk voltrok slechts een boete. Deze boeten betalen de ouders van de bruid en bruidegom natuurlijk maar wat graag om zo toch een huwelijk voor hun kinderen te hebben.

Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.