Saved Read later
Deel dit bericht

Cybersecurity anno 2020

De wereld is meer verbonden dan ooit. We worden technologisch geavanceerder, markten zijn sterker en er ontstaan voortdurend nieuwe technologieën die onze dagelijkse activiteiten omvatten.

Deze technologische vooruitgang is gebaseerd op naadloze connectiviteit. Terwijl onze digitale transformatie doorgaat, blijven we een meer samenhangende en verbonden samenleving opbouwen. Onze gegevens worden nu gedeeld en gebruikt door meer platforms dan ooit in het datacenter, op de cloud en bijvoorbeeld op internet of things (IoT) apparaten en deze trend zal alleen maar toenemen. Maar dit enorme voordeel brengt kosten met zich mee. Hoe meer verbonden we worden, hoe kwetsbaarder onze gegevens zijn.

Door te kijken naar de ontwikkelingen op het gebied van beveiliging van de afgelopen jaren, is het mogelijk om te voorspellen wat er in de komende 12 maanden waarschijnlijk in het cyberlandschap zal gebeuren. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Dit zijn naar onze mening de belangrijkste trends van cybersecurity in 2020:

1: De “cyber koude oorlog” zal intenser worden

Een nieuwe koude oorlog zien we online uitgevochten worden tussen Oost en West. Technologie en inlichtingen worden minder gedeeld. De handelsoorlog tussen Amerika en China is een goed voorbeeld van de verdeeldheid die er heerst. Cyberaanvallen zullen steeds meer als Proxy worden gebruikt bij conflicten tussen kleine landen, bekostigt en mogelijk gemaakt door de grote spelers die zo hun invloedssfeer willen uitbreiden.

Ook aanvallen op infrastructuur zullen toenemen zoals we zagen bij de aanvallen op nutsbedrijven in zowel Zuid-Afrika als in de Verenigde Staten. Landen zullen drastisch meer moeten gaan doen aan hun online veiligheid.

2: De opkomst van AI

Tijdens de verkiezingen van 2016 in de Verenigde Staten zagen we AI gebaseerde propaganda en fake nieuws het web overnemen. De politiek kwam met smeer campagnes om de tegenpartij zwart te maken en geruchten en nep nieuws werden veelvuldig ingezet als campagnemiddel. Voor de verkiezingen in 2020 is de verwachting dat deze tactiek weer volop ingezet zal worden om de kiezers te beïnvloeden.

Bekijk ook:
Scalable Instructable Multiworld Agent (SIMA): Google ontwikkelt een AI-gebaseerde game tester

Nu ook criminelen zich steeds meer richten op het gebruik van AI zullen veiligheidsdiensten als respons ook steeds vaker gebruik maken van AI algoritme. De meeste beveiliging oplossingen richten zich op door mensen gemaakte dreigingen. Om up-to-date te blijven zullen er echter oplossingen moeten komen die zich richten op door AI aangestuurde dreigingen. Deze dreigingen zijn vaak ingewikkelder, passen zich sneller aan en vragen daarom voor een geavanceerdere beveiligingsoplossing. Criminelen zullen AI echter ook inzetten voor het ontwikkelen van lastiger te ontwijken malware, virussen en voor het uitkammen van data.

Bekijk ook: Deepfakes? Wat zijn het eigenlijk en hoe schadelijk is het?

3: Onze communicatie zal meer bewapend worden

We zien de connectiviteit alleen maar toenemen, met deze toename zien we ook steeds meer cyberaanvallen. In de eerste helft van 2019 was er een groei te zien van 50% in het aantal malware bij mobiel bankieren als in het hele jaar ervoor. Onze betaaldata, inloggegevens worden met een simpele click gestolen. Cybercriminelen worden steeds slimmer in het vinden van manieren om bankgegevens afhandig te maken. Van e-mails tot het opbellen of sturen van een brief via de reguliere post. In sommige gevallen staan ze zelf voor de deur om aan te bellen bij je huis. Via sociale media, game platformen en teksting apps worden onze gegevens ontfutselt, onze communicatie is een wapen aan het worden in het vissen naar gegevens. Grote datalekken en slechte wachtwoorden zorgen ervoor dat onze gegevens vrijwel nergens meer veilig zijn.

4: 5G ontwikkelingen en IoT zorgen voor kwetsbaarheid

Nu 5G overal haar intreden doet en allerlei apparaten aangesloten zijn op internet worden onze netwerken steeds kwetsbaarder. IoT (Internet of things) apparaten zijn vaak nog erg slecht beveiligt en zo een zwakke schakel in onze online beveiliging. Steeds meer gegevens lekken uit, worden gestolen of zijn simpel te achterhalen. Om het IoT veilig te houden zullen nieuwe ontwikkelingen nodig zijn die oude en nieuwe technologie combineren voor optimale veiligheid. Ook het veelvuldige gebruik van camera's heeft voor en nadelen, we kunnen er de boel mee in de gaten houden in en rond ons huis bijvoorbeeld. Voor cybercriminelen is het echter gemakkelijk om via die zelfde camera's te kijken of er wel of niet iemand thuis is bij het plannen van een inbraak.

Bekijk ook:
Top 5 robotstofzuigers met dweilfunctie

Bekijk ook: 5G op je telefoon: wat heb je eraan en met welke smartphones kan het?

5: kritisch kijken naar de cloud

Met steeds meer data in de cloud is het tijd kritisch te kijken naar de voor- en nadelen. Hoe de cloud veilig gehouden kan worden is iets waar niet veel mensen zich mee bezighouden. Er is weinig kennis met betrekking tot een veilige cloud bij veel bedrijven die de cloud gebruiken. Beveiligingstoepassingen zullen flexibel moeten zijn, mee evolueren en cloud-gebaseerde programma's zullen moeten kunnen opschalen qua beveiliging met steeds grotere snelheden.

Er gaat geen dag voorbij zonder een aanval, de aanvallen zijn zo veelvuldig dat zelfs de FBI tegenwoordig niet enkel nog adviseert om geen losgeld te betalen. In sommige gevallen is het betalen van losgeld een gemakkelijke en soms zelfs voordeligere oplossing dat de hack tegen te gaan en risico te lopen dat gevoelige data verdwijnt. In 2019 waren er 90 miljard pogingen per dag om systemen aan te vallen, dit in vergelijking met slechts 6 miljard Google zoekopdrachten. Steeds meer mensen zullen dus in 2020 slachtoffer worden van online afpersing en dergelijk crimineel gedrag.

Hoe beter we de online dreiging kunnen inschatten hoe beter we ons er tegen kunnen beschermen. 2020 zal echter een jaar zijn met meer aanvallen dan het jaar ervoor en deze trend zal niet snel breken. Cybersecurity is iets wat iedereen aangaat, de vraag is niet langer of we met een aanval te maken krijgen, de vraag is wanneer en hoe. Wat te doen als het zo ver is? Kijk hier!

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.