Webwinkels buiten de EU, een gevaar voor de consument? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Webwinkels buiten de EU, een gevaar voor de consument?

Webwinkels zijn een groot gemak en vrijwel iedereen maakt er tegenwoordig wel gebruik van. De keuze is vaak enorm en de prijzen zijn laag. Als je voorzichtig bent en je koopt bij betrouwbare winkels, zal je de artikelen meestal geleverd krijgen en loopt het met de betaling ook wel goed. Heb jij weleens iets besteld bij Aliexpress, Wish, Amazon, Light in the Box of Ebay? De namen zullen je beslist bekend in de oren klinken. Al deze webwinkels zijn ook zogenaamde platforms en vormen als het ware de tussenpersonen voor de fabrikanten. De Consumentenbond kocht (samen met 5 Europese zusterorganisaties) 250 artikelen om te testen.

Bijna 66 % van de artikelen deugde niet of was ronduit gevaarlijk

De uitkomsten van een echte schok voor de onderzoekers. Deze hadden ook verwacht dat niet alle bestelde artikelen aan de Europese normen zouden voldoen, maar wat ze in feite aantroffen was bijna ongelooflijk. Bij de elektrische apparaten deugde bijna 75% absoluut niet en daarbij ging het niet om kleine probleempjes. De powerbanks, opladers en reisadapters raakten ook onder normale gebruiks-omstandigheden oververhit, smolten, gaven een schok of vlogen in de brand. Rook- en CO2-melders gaven geen reactie bij hoge concentraties en boden derhalve geen enkele bescherming.

Bekijk ook:
De lekkerste en nieuwste soorten parfums voor deze zomer

Meer dan 4000 maal meer schadelijk stof dan toegestaan.

Een op zich mooie armband bevatte 38% van het zware metaal cadmium. Dat is meer dan 4.000 maal meer dan is toegestaan in de EU. Ook 5 andere van de 7 bestelde sierraden bleken bij test veel te veel gevaarlijke zware metalen te bevatten. Speelgoed met 200 keer meer weekmaker dan wettelijk als maximum is bepaald, vormde geen uitzondering. En wat dacht je van een tandenbleekmiddel dat 70% meer waterperoxide bevat dan goed is voor je tanden en gezondheid. Behalve witte tanden zijn blaren ook verzekerd bij gebruik van dit middel. Ook kleding bevatte stoffen die tot fikse irritatie van de huid kunnen leiden.

Lees ook: Zo geef je minder geld uit aan kleding in 2020

Zijn er geen regels om dit soort problemen tegen te gaan?

Artikelen die in de EU worden verkocht moeten voldoen aan de wettelijke veiligheidsvoorschriften die in het gebied gelden. Webwinkels die spullen willen verkopen aan Europese consumenten moeten zich aan deze regels houden anders krijgen ze geen toestemming om hier hun handelswaar te verkopen. Maar voorschriften opstellen is beslist iets anders dan ze ook kunnen controleren. Een groot aantal van de geteste spullen kwam uit het Verre Oosten, denk aan China, maar ook Vietnam en omliggende landen. Het zal duidelijk zijn dat controle op de productiemethoden in die landen niet eenvoudig is. En eenmaal besteld, komen ze als pakje rechtstreeks bij jou terecht zonder dat er op enerlei wijze wordt getest.

Bekijk ook:
Ben jij een pessimist of optimist?

Webwinkels buiten de EU, een gevaar voor de consument? 15

Waarschuwing van de Consumentenbond

Uiteraard was al bekend dat het bestellen van medicijnen, vitamines en voedingssupplementen bij webwinkels in het algemeen en zeker buiten de EU wordt afgeraden. Op deze artikelen is onvoldoende controle als ze niet via een betrouwbare leverancier worden geleverd. Hierbij zijn al vele doden gevallen. De Consumentenbond raadt nu ook af om kleding, cosmetica, speelgoed of apparaten die op stroom werken buiten de EU te kopen. Dat geldt ook voor de hierboven genoemde platforms.

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.