wetenschappelijke verklaring geesten
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe worden paranormale verschijningen wetenschappelijk verklaard?

Koude plekken, rare geluiden en beelden die je niet kunt verklaren. Dit zijn allemaal dingen waardoor mensen zeggen dat er geesten in de buurt zijn. Je kunt de wereld eigenlijk in twee groepen verdelen: mensen die in het paranormale geloven, en mensen die dat niet doen. Een aantal paranormale verschijningen hebben een hele logische wetenschappelijke verklaring. Wat deze verklaringen precies zijn? Wij leggen het uit.

Koude plekken

Soms kan het gebeuren dat je op bepaalde plekken in een huis kou voelt. Een stapje naar links of rechts en het voelt weer normaal. Er wordt dan gezegd dat er op die koude plek een geest is, maar daar is een logische wetenschappelijke verklaring voor. In sommige gevallen gaat het om lucht die via een schoorsteen of raam het huis binnen dringt, maar er kan ook sprake zijn van wervelende lucht.

Ieder object heeft zijn eigen temperatuur. Deze objecten zijn altijd bezig om de kamertemperatuur gelijk te maken door warmte te verliezen middels convectie. Warme lucht stijgt op, koele lucht daalt. Droge lucht zakt naar de vloer, vochtige lucht stijgt naar het plafond. Hierdoor ontstaat wervelende lucht die koel aanvoelt, en dus ook die specifieke koud plek in een kamer veroorzaakt.

Geesten met het blote oog zien

Sommige mensen geven aan dat zij een geest met het blote oog gezien hebben. Soms ziet zelfs een heel gezin die geesten. Nu willen wij het bestaan van geesten natuurlijk niet afdoen, maar in zo'n geval wil je misschien eerst een koolmonoxidemelder in huis halen. Koolmonoxide is kleurloos, reukloos gas, waardoor het eigenlijk niet te detecteren is zonder apparatuur.

Koolmonoxide kan voor zuurstoftekort zorgen, wat weer symptomen heeft zoals misselijkheid, verwardheid, zwakte, en uiteindelijk de dood. Je kunt er echter ook hallucinaties van krijgen voordat het zover is. Wees op je hoede bij dit soort waarnemingen en installeer die koolmonixdemelder.

Ionen

wetenschappelijke verklaring spoken

Volgens spokenjagers wijzen ionen op een paranormale aanwezigheid. Ionen kunnen echter op allerlei manieren geïnterpreteerd worden. Ze worden veroorzaakt door het weer, radongas, zonnestraling, noem het maar op. Wetenschappers zullen dus al gauw roepen dat de meting natuurlijk is, terwijl spokenjagers juist zullen zeggen dat het paranormaal is.

Als je volgende keer in een spookhuis loopt, en je voelt je gespannen, beroerd, of hebt hoofdpijn, dan kan dit komen door positieve ionen. Negatieve ionen laten je juist kalm en ontspannen voelen.

Bezetenheid

Er zijn mensen die er heilig in geloven dat iemand bezeten kan raken. Onder andere Dr. Henry Stapp, een gerespecteerd kwantumfysicus, gelooft deze theorie. Het menselijk bewustzijn zou afkomstig zijn van microtubuli in onze hersencellen. Alle informatie die onze hersenen bevatten zouden ons lichaam verlaten bij het overlijden, maar wel blijven bestaan als mentale entiteit. De theorie is dat deze entiteit terug kan keren naar onze fysieke wereld middels bezetenheid.

Op dit moment is hier nog geen concreet bewijs voor. Het is dus slechts een theorie. Als deze theorie echter zou kloppen, zou dit dus betekenen dat je op de een of andere manier toch nog in contact zou kunnen komen met de persoonlijkheid van een overleden dierbare. Klopt deze theorie volgens jou? Of is dit een kwestie van te hoopvol denken?

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.