Huizenprijzen stijgen flink in Europese Unie; Nederland bij de grootste stijgers 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Huizenprijzen stijgen flink in Europese Unie; Nederland bij de grootste stijgers

De prijzen van koopwoningen in de Europese Unie zijn het afgelopen jaar flink gestegen. De transactieprijzen van de woningen waren in het tweede kwartaal van 2021 gemiddeld 7,3 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De prijsstijging in Nederland ligt fors boven het huidige gemiddelde. De woningprijzen zijn nu ongeveer 13 procent hoger dan vorig jaar. Nederland behoort daarmee wederom tot de grootste stijgers van huizenprijzen binnen de Europese Unie. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. 

Dat we in Nederland een woningcrisis hebben is ondertussen wel bij iedereen bekend. Er zijn op dit moment te weinig woningen en daardoor zijn de prijzen van de woningen die nu te koop staan niet bepaald mals te noemen. Een huis kopen voor de gevraagde prijs is op dit moment ook een rariteit, want nu maak je vaak alleen nog maar kans als je een bedrag biedt dat flink boven de vraagprijs ligt. Als gevolg zijn de transactieprijzen van de Nederlandse koopwoningen in het laatste jaar met 12,8 procent gestegen. Dat is een flinke stijging, maar ook in de rest van Europa zien we dezelfde trend. We zijn dus niet het enige land met een probleem in de woningmarkt.

Bekijk ook:
Poll: Waar in Nederland zou je liever wonen?

Huizenprijzen in Europese Unie stijgen

De huizenprijzen in de Europese Unie zijn in het afgelopen jaar ook flink gestegen. Gemiddeld liggen de prijzen van woningen nu 7,3 procent hoger dan een jaar eerder.

De grootste prijsstijging vond het afgelopen jaar plaats in Estland. In Estland stegen de huizenprijzen met gemiddeld 16,1 procent. In Denemarken (+15,6 procent), Tsjechië (+14,5 procent), Luxemburg (+13,6 procent) en Litouwen (+13,3 procent) stegen de huizenprijzen ook met flinke getallen. Nederland volgt hier (helaas) met een stijging van 12,8 procent.

In totaal zijn er 13 landen van de Europese Unie waar de huizenprijzen een stijging kennen die groter is dan 10 procent. Naast de bovengenoemde landen, stegen de prijzen ook met meer dan 10 procent in Letland, IJsland, Hongarije, Oostenrijk, Zweden, Duitsland en Noorwegen. In Slovenië, Bulgarije, Polen en België stegen de huizenprijzen tussen de 7 en 10 procent.

Bekijk ook:
Top 10 rijkste landen van Europa

De huizenprijzen in Portugal, Kroatië, Frankrijk, Ierland, Finland, Malta en Slowakije stegen in het afgelopen jaar ook. Maar, in tegenstelling tot de bovengenoemde landen lag die stijging onder het gemiddelde van de Europese Unie. De huizenprijzen stegen in deze landen met ongeveer 5-6 procent. In Spanje en Roemenië stegen de huizenprijzen nog minder gestaag, daar lag de stijging namelijk rond de drie procent.

De huizenprijzen in Italië zijn in het afgelopen jaar bijna niet veranderd. De Italiaanse huizenprijzen stegen namelijk met ongeveer een half procentje. Dat hebben ze dan weer goed voor elkaar!

Slechts één land van de Europese Unie zag de huizenprijzen dalen. In Cyprus daalde de prijzen namelijk met zo'n 5 procent. Hopelijk zien we die trend straks ook in andere landen van de unie terug!

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

911

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.