in ,

OMGOMG sadsad AngryAngry

Koopziekte, wat is het en wat kan je ertegen doen?

Hoe herken je koopziekte en wat doe je ertegen?

Koopziekte, wat is het en wat kan je ertegen doen

Over koopzieke wordt nog steeds vaak lacherig gedaan. Het wordt nog steeds beschouwd als een typisch vrouwelijke eigenschap die niet zo serieus moet worden genomen. Als het geld op is, kan er ook immers niets meer gekocht worden. De realiteit is geheel anders. In de medische wereld wordt koopzieke een verslaving genoemd die vergelijkbaar is met drugs, roken en gokken. Ook bij koopziekte kennen mensen geen grenzen meer en kan het leiden tot grote schulden en/of diefstal. Het zijn niet alleen vrouwen die lijden aan koopziekte, ook bij mannen komt het met enige regelmaat voor.

Oniomanie, oftewel dwangmatig koopgedrag

In 1915 werd door Emil Kraeplin dwangmatig koopgedrag geïdentificeerd als een ziekte. Hij noemde deze aandoening oniomanie, een woord dat maar zelden in de volksmond zal worden gebruikt. Maar iedereen kent wel iemand die van koopzieke wordt beschuldigd. Gelukkig valt dat in de realiteit meestal nog wel mee. In onze maatschappij is consumeren nu eenmaal ook gebruikelijk en elkaar de loef afsteken door veel mooie dingen te kopen hoort ook daarbij. Dat is beslist iets anders dan koopzieke omdat de persoon die daaraan lijdt geen grenzen meer kent.

Bekijk ook:
Dit zijn de vreemdste dwangneuroses

Hoe herken je koopzieke?

Twijfel jij of je misschien aan koopzieke lijdt? Check dan de onderstaande signalen eens.

  • Je voelt je angstig en depressief als je niet als je niet kan (web)winkelen of zaken kopen
  • als je wel aan het winkelen bent, is er ook altijd een gevoel van schuldbesef omdat je weet dat dit niet goed is.
  • De kasten puilen uit van spullen die nooit zijn gebruikt en waarvan je niet meer weet waarom je ze hebt gekocht.
  • Er ontstaan steeds meer conflicten met mensen in je directe omgeving die niet snappen waarom jij een dergelijk koopgedrag vertoont.
  • Je blijft steeds meer zaken kopen terwijl je beseft dat jij je deze niet kan veroorloven
  • steeds vaker ga je je aankopen verbergen of lieg je tegen relaties over hetgeen je hebt aangekocht.
  • Ondanks het gevoel van schuld is er bij het winkelen ook altijd een soort bevrediging en geluksgevoel.
  • Vooral als je alleen bent of je niet prettig voelt, is de behoefte extra groot om te gaan kopen.

Koopziekte

Wat is de achtergrond van koopziekte?

Bij koopzieke is er een patroon dat ook bij andere verslavingen valt te onderkennen. Er is sprake van een schuldgevoel maar ook een bevrediging van een behoefte. Het schuldbesef is vaak het hevigst na afloop van een koopsessie. De persoon die aan koopzieke lijdt ervaart echter ook een gevoel van macht en geluk als er maar gekocht kan worden. Derhalve gebeurt het steeds vaker en worden grenzen overschreden.

Er wordt geld geleend om maar te kunnen blijven kopen en over de consequenties van het niet terug kunnen betalen wordt in eerste instantie niet nagedacht. Sociale contacten verwateren omdat het winkelen op de eerste plaats komt. Als er geen andere mogelijkheid meer is, wordt het kopen vervangen door stelen of onbetaald laten van rekeningen. Na een periode is het ‘normale’ leven verdwenen, net als bij andere verslavingen.

Bekijk ook:
Kan jij gehypnotiseerd worden? Wat is hypnose eigenlijk en bestaat het echt?

Valt koopzieke te genezen?

Met een combinatie van therapie en financiële begeleiding is het ook mogelijk om mensen die aan koopzieke lijden weer terug te brengen naar een normaal leven. Daarbij is het gedrag van de omgeving erg belangrijk. Hoe moeilijk het soms ook is om koopzieke te begrijpen, is dat in het belang van degene die eronder lijdt. Beschuldigen en het afdoen van de koopzieke als iets dat slechts een zwak persoon kan overkomen, is contraproductief. Hierdoor is het mogelijk dat de koopzieke alleen meer verborgen zal plaatsvinden en juist niet wordt genezen.

Bekijk ook:
Blijft de fysieke winkel nog bestaan?

Herken jij zaken in dit verhaal? Reageer dan hieronder.

Foutje gezien? Laat het ons weten! Selecteer de tekst en druk Ctrl+Enter.

Geschreven door Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Marokko opent grenzen voor reizigers

Quiz: Wat weet je van Kiki Bertens?