Dit zijn de vreemdste dwangneuroses 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit zijn de vreemdste dwangneuroses

Er zijn mensen die een compleet ritueel hebben voordat ze naar hun werk gaan. Op zich hebben wij dat allemaal wel, zoals douchen, tanden poetsen, koffie en de krant, vaak in dezelfde volgorde. Maar er zijn ook mensen die last hebben van een dwangstoornis. Deze mensen moeten bijvoorbeeld eerst 30 keer het licht aan en uit hebben gedaan, de deurknop 20 keer hebben aangeraakt of in een bepaalde manier over de drempel stappen. Hieronder een aantal voorbeelden, dit zijn de vreemdste dwangneuroses.

Smetvrees

We raken allemaal liever niet een vieze deurknop aan. Maar mensen met smetvrees gaan hierin een stapje verder. Mensen met smetvrees maken voortdurend hun handen schoon, trekken schone kleding aan als ze thuiskomen, gooien de barbecue weg na gebruik en zitten niet op stoelen waar een ander op heeft gezeten. Soms hebben mensen dit zo erg dat ze in een sociaal isolement belanden.

Controledwang

We controleren allemaal of de deur goed dicht zit als we boodschappen gaan doen. Mensen met controledwang maken hier een dagtaak van. Ze zijn vaak uren bezig met het checken van het fornuis, de ramen, de kasten, stopcontacten en lichtknopjes. Zelfs in de supermarkt zijn ze continue bezig met controle. Staan de etiketten naar voren? Liggen de komkommers op een rijtje? enz, enz.

Bekijk ook:
Snelheid, explosieven, en dodelijke risico's: De keiharde realiteit van plofkraken

Dwang tot ordenen

Dit zijn de vreemdste dwangneuroses 15

Dwang tot ordenen is ook een dwangneurose waarbij je je niet hoeft te vervelen. Deze mensen leggen de hele dag hun kleding precies recht in de kast, tellen de centimeters tussen het bestek en kunnen het niet hebben als er ook maar iets is verschoven in de huiskamer. Dit kan ernstige vormen aannemen,waardoor iemands dagelijkse leven compleet wordt beheerst door deze dwangstoornis.

Geestelijke dwang

Geestelijke dwang kan iemands doen en laten compleet veranderen. Mensen met een geestelijke dwangstoornis zijn bijvoorbeeld de hele dag aan het tellen. Ze moeten een bepaald getal zien, of getallen die ze in het dagelijkse leven tegenkomen met elkaar verbinden tot ze uitkomen op een bepaald getal. Deze mensen hebben soms ook een obsessie voor een bepaalde kleur of vorm.

Probeer de gedachten te onderdrukken

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar een dwangneurose groeit niet als je niet toegeeft aan dat stemmetje in je hoofd. Probeer deze dwanggedachten of handelingen te onderdrukken, maar vaak helpt het niet en stopt de dwanggedachte pas als je eraan hebt toegegeven. Het is niet erg als je de handdoeken op kleur in je kast hebt liggen, maar als deze gewoontes je belemmeren in het dagelijkse leven dan is het inschakelen van professionele hulp zo slecht nog niet.

Bekijk ook:
NHS geeft bizar kijkje in onnodige 112-meldingen in Verenigd Koninkrijk

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

2 Comments

 1. Trending Reply

  Wie zegt dat dit vreemd is?????
  Wat is vreemd zo kan iedereen wel 10 dingen opschrijven zoals vreemd dat mensen de lichtknopje niet schoonmaken enz.
  Wie bepaalt wat goed is om te doen.

  1. Anoniem Reply

   Hoi
   Mijn zoontje van 10 heeft erge last van dwangstoornissen , zijn leven (en dat van ons) is een hel.Dus aub zeg niet dat het niet ‘vreemd’ is
   😪🙏🏽🍀

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.