in

Dit zijn de vreemdste dwangneuroses

Controleren als dagtaak

Er zijn mensen die een compleet ritueel hebben voordat ze naar hun werk gaan. Op zich hebben wij dat allemaal wel, zoals douchen, tanden poetsen, koffie en de krant, vaak in dezelfde volgorde. Maar er zijn ook mensen die last hebben van een dwangstoornis. Deze mensen moeten bijvoorbeeld eerst 30 keer het licht aan en uit hebben gedaan, de deurknop 20 keer hebben aangeraakt of in een bepaalde manier over de drempel stappen. Hieronder een aantal voorbeelden, dit zijn de vreemdste dwangneuroses.

Smetvrees

We raken allemaal liever niet een vieze deurknop aan. Maar mensen met smetvrees gaan hierin een stapje verder. Mensen met smetvrees maken voortdurend hun handen schoon, trekken schone kleding aan als ze thuiskomen, gooien de barbecue weg na gebruik en zitten niet op stoelen waar een ander op heeft gezeten. Soms hebben mensen dit zo erg dat ze in een sociaal isolement belanden.

Controledwang

We controleren allemaal of de deur goed dicht zit als we boodschappen gaan doen. Mensen met controledwang maken hier een dagtaak van. Ze zijn vaak uren bezig met het checken van het fornuis, de ramen, de kasten, stopcontacten en lichtknopjes. Zelfs in de supermarkt zijn ze continue bezig met controle. Staan de etiketten naar voren? Liggen de komkommers op een rijtje? enz, enz.

Lees ook:
Verbazing om naam pasgeboren kind Elon Musk

Dwang tot ordenen

Dwang tot ordenen is ook een dwangneurose waarbij je je niet hoeft te vervelen. Deze mensen leggen de hele dag hun kleding precies recht in de kast, tellen de centimeters tussen het bestek en kunnen het niet hebben als er ook maar iets is verschoven in de huiskamer. Dit kan ernstige vormen aannemen,waardoor iemands dagelijkse leven compleet wordt beheerst door deze dwangstoornis.

Geestelijke dwang

Geestelijke dwang kan iemands doen en laten compleet veranderen. Mensen met een geestelijke dwangstoornis zijn bijvoorbeeld de hele dag aan het tellen. Ze moeten een bepaald getal zien, of getallen die ze in het dagelijkse leven tegenkomen met elkaar verbinden tot ze uitkomen op een bepaald getal. Deze mensen hebben soms ook een obsessie voor een bepaalde kleur of vorm.

Probeer de gedachten te onderdrukken

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar een dwangneurose groeit niet als je niet toegeeft aan dat stemmetje in je hoofd. Probeer deze dwanggedachten of handelingen te onderdrukken, maar vaak helpt het niet en stopt de dwanggedachte pas als je eraan hebt toegegeven. Het is niet erg als je de handdoeken op kleur in je kast hebt liggen, maar als deze gewoontes je belemmeren in het dagelijkse leven dan is het inschakelen van professionele hulp zo slecht nog niet.

Lees ook:
De gevaren achter Marktplaats herken je zo

Bekijk ook:

2 Reacties

Plaats een reactie
 1. Wie zegt dat dit vreemd is?????
  Wat is vreemd zo kan iedereen wel 10 dingen opschrijven zoals vreemd dat mensen de lichtknopje niet schoonmaken enz.
  Wie bepaalt wat goed is om te doen.

  • Hoi
   Mijn zoontje van 10 heeft erge last van dwangstoornissen , zijn leven (en dat van ons) is een hel.Dus aub zeg niet dat het niet ‘vreemd’ is
   😪🙏🏽🍀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

veilig vlees eten

Is vlees eten nog veilig na besmetting corona medewerkers slachthuis?

Onderzoek wijst uit dat coronavirus niet op markt is ontstaan