Halloween
Saved Read later
Deel dit bericht

Griezels vrij spel tijdens Halloween: horror of heidens feestje?

Vanavond mag onze “most scary outfit” weer uit de kast voor Halloween. De één staat urenlang voor de spiegel om er enigszins angstaanjagend uit te kunnen zien, terwijl de ander deze gave van nature al heeft maar dat terzijde. Wat we wel willen weten: hoe zit het eigenlijk met Halloween? Is deze avond het perfecte alibi voor de écht zieke geesten onder ons of is “ All Hallows Eve” niet meer dan een Heidens feestje dat wordt verafschuwd door Christenen?

Bekijk ook:
13 Filmtips voor Halloween

Allerheiligen met een scherp randje

Hoewel Christenen hun afschuw uiten over Halloween, hebben ze het gedonder in de glazen toch ook écht aan hun eigen geloof te danken. Het feestje werd destijds bedacht door de Kelten. Zij organiseerden deze feestdag om overleden zielen te kunnen herdenken én om een geslaagd oogstseizoen af te kunnen sluiten. Niets mis mee zou je denken, totdat Paus Gregorius IV het in de 9e eeuw nodig vond om zich actief in de feestcommissie te mengen. De vermenging tussen Allerzielen en All Hallows Eve was snel gemaakt.

“De voordeur naar de onderwereld stond immers toch al op een kier”

De Kelten vierden deze informele bijeenkomst graag met grote vreugdevuren en, eerlijk is eerlijk, hier en daar een menselijk offer. De voordeur naar de onderwereld stond immers toch al op een kier. Deze gratis entree lokte naast lieflijke feeën en tevreden zielen natuurlijk ook minder aantrekkelijke figuren. Demonen, geesten en andere gefrustreerde individuen wisten de weg naar de deur feilloos te vinden. Om zichzelf daartegen te kunnen beschermen, vonden de Kelten het een strak plan om zich eng uit te dossen. Dat is de reden waarom we ons elk jaar op 31 oktober in ons meest angstaanjagende pakje hijsen.

Bekijk ook:
Op deze Nederlandse plekken schijnt het te spoken

Dodelijke trick met een motorzaag of een vergiftigde Pixy Stix treat

Ook tijdens Halloween zijn er mensen die hun taak bloedserieus nemen. De voorbeeldige vader Ronald Clark O’Bryan uit Texas bijvoorbeeld. Plichtsgetrouw loopt hij op de avond van 31 oktober 1974 met zijn kinderen mee langs de huizen in zijn vredelievende buurt. Als één voordeur dicht blijft, heerst er teleurstelling onder de kinderen maar gloort er hoop in het zieke brein van O’Bryan. Terwijl de kinderen hun tocht voortzetten loopt hij terug om zich later weer bij de groep te mengen met een handje Pixy Stixs. Voor het slapen gaan is vader zo lief om zijn zoon nog één snoepje te gunnen. Dit heeft het kind met de eeuwige slaap moeten bekopen. De Pixy Stix zat afgeladen vol met cyanide. Meer dan voldoende om 2 volwassenen mee om te kunnen leggen.

“De Pixy Stix zat vol met cyanide”

Nog een gezellig voorbeeld zijn de verhalen die de ronde doen over een psychopaat met een motorzaag. Tijdens Halloween hoef je gewoonweg niet te verwachten dat de zaag van het apparaat echt is als je beleefd voor “trick” kiest, toch? Wat volgt is inderdaad een handig trucje, alleen is deze eenmalig van aard. Of het hier gaat om een op waarheid berust verhaal of een horrorachtige sage is niet geheel te achterhalen. Voor de zekerheid vanavond toch maar die deur op slot houden. Er is vast wat gezelligs op tv…

Bekijk ook:
6 plekken voor de ultieme Halloween ervaring

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.