De puberteit alles wat je erover moet weten
Saved Read later
Deel dit bericht

De puberteit: alles wat je erover moet weten

Ben jij op dit moment een puber of net die leeftijd ontgroeid? Heb jij kinderen in de puberleeftijd of zit dat eraan te komen? In alle gevallen kan je beter het onderstaande even leven. Het zal het niet eenvoudiger maken om met de puberteit of pubers om te gaan. Maar wellicht zal je een aantal dingen wel beter begrijpen.

Wat is prepuberteit?

Voor de puberteit is er eerst de prepuberteit. Dit is doorgaans in de periode van 9 tot 12 jaar, maar verschilt bij elk kind. Prepuberteit is eigenlijk een soort voorbereidende fase op de puberteit.

Wanneer begint de puberteit?

Bij meisjes begint de puberteit meestal rond het 11e levensjaar en bij jongens een paar jaar later. Het is ook mogelijk dat het later inzet en de duur ervan is ook verschillend, net als bij de prepuberteit. Er verandert niet alleen van alles aan de buitenkant van het lichaam maar ook van binnen. Het belangrijkste daarbij is dat de hersens zich nog volop aan het ontwikkelen zijn, veel meer dan vroeger werd gedacht. Het kost daarom pubers soms moeite om weloverwogen keuzes te maken en zich te concentreren.

Terwijl pubers steeds meer op volwassenen lijken, duurt het nog even voordat het brein ook zover is. Dat kan bijvoorbeeld inhouden dat een puber echt niet inziet waarom het van enig belang zou zijn om een vuile spijkerbroek in de wasmand te doen in plaats die midden in de eigen kamer te laten liggen. Al die ontwikkelingen in de hersenen zorgen ervoor dat pubers soms moe zijn en humeurig. Dat wordt dan vaak aangezien voor luiheid en onwil.

Wanneer begint de puberteit?

Wat is puberteit? Wat verandert er?

Het zijn de hormonen die de veranderingen naar volwassenheid moeten inleiden. Bij meisjes begint de groei van de borsten en het schaamhaar. In de puberteit vindt ook de eerste menstruatie plaats. Jongens krijgen baardgroei en een zwaardere stem (baard in de keel). Het geslachtsorgaan wordt groter en zaadlozing wordt mogelijk. Die veranderingen brengen ook vaak onzekerheid met zich mee. In veel opzichten zijn pubers nog kan kinderen. Vrijwel alle pubers kennen ook een groeispurt. In een kort tijdsbestek groeien ze veel meer dan daarvoor. Ook dit vraagt zoveel energie van het lichaam dat er periodes van moeheid en ongemak door veroorzaakt worden.

Bekijk ook:
Deze dingen zei je moeder tegen je in de puberteit

De eigen identiteit komt voorop te staan

In de puberteit zijn kinderen egocentrisch. Ze kijken vooral naar zichzelf en vragen zich af wat ze kunnen en moeten. Dat is vaak moeilijk omdat ze daardoor heel onzeker kunnen gaan worden. Omdat te compenseren gaan ze op zoek naar voorbeelden en trendsetters. Ook in de kleding willen ze keuzes maken. Dan kan variëren van zwarte gothic kleding tot sexy kleding bij meisjes. Jongens willen juist benadrukken hoe cool ze zijn en hoe weinig kleding ze interesseert. Dat kan botsingen opleveren met de ouders. Ook de culturele identiteit wordt belangrijk. Pubers kunnen zich plotseling hevig interesseren voor het land waar hun ouders oorspronkelijk vandaan komen. Maar ze kunnen zich ook (vaak tijdelijk) laten boeien door groepen of zelfs sekten.

Afstand nemen van de ouders

Net als in de dierenwereld worden mensenkinderen ‘klaargestoomd’ om op eigen benen te staan. Er zijn ook maar weinig diersoorten die er zoveel tijd voor nemen als mensen. Waar in de natuur de ouders de jongen meestal dwingen om een eigen territorium te zoeken, lijkt dat bij de mens een beetje anders te lopen. Pubers lijken zich onbewust te willen losmaken van hun ouders:

  • Pubers willen meer beslissingen nemen en verwerpen het ouderlijk gezag.
  • Ze willen meer vrijheid om te experimenteren met zaken die de ouders liever niet zien.
  • Ze gaan zich in kleding en andere keuzes bewust afzetten tegen de ouders.
  • Pubers hebben geen enkel begrip dat ouders ongerust zouden kunnen zijn.
  • Soms kiezen ze ineens een andere volwassene als praatpaal en negeren daarbij de ouders
  • Ze zoeken bewust vriendschappen buiten de kennissenkring van de ouders.
Bekijk ook:
Volgens Freud zoek je een partner die lijkt op je ouders

Pubers en seksualiteit

In de puberteit ontstaat ook de interesse in het andere geslacht of soms hetzelfde geslacht. Vrijwel iedere puber wordt verliefd tussen de leeftijd van 13 en 15. De eerste seksuele ervaringen komen al snel daarna. Het gedrag is bij jongens en meisjes anders. Jongens fixeren zich op prestatiedrang, ze willen goed zijn in seks en verbergen daarmee hun onzekerheid. Bij meisjes is er sprake van diezelfde onzekerheid. Vaak kan dat zich ineens uiting in het dragen van sexy kleding of het sturen van seksueel getinte foto’s. In de huidige tijd kunnen pubers probleemloos informatie vinden over volwassen seks op het internet. Hier is het beeld echter regelmatig vertekent.

Wat is puberteit?

Hoe ga je als puber om met de puberteit?

Het is een tijd van grote veranderingen en dat maakt iedere puber onzeker. Het is een schrale troost dat iedereen dat proces moet doormaken. Omdat jij je voorbereid op onafhankelijkheid is het soms onvermijdbaar dat jij je gaat afzetten tegen je ouders. Dat levert bijna in ieder gezin ruzies op. In sommige gevallen begrijp je als puber niet waar je ouders zich druk om maken.

Vaak is een ruzie ook gewoon bedoeld om te provoceren en te laten zien dat jij je eigen beslissingen nu neemt. Als de boosheid is gezakt, begrijp je vaak niet meer waar het eigenlijk om begonnen was. Het is dan belangrijk om ook je ouders te tonen dat de stemming is veranderd. Het is ook beslist niet zo dat jij de enige bent die het zo moeilijk heeft. Misschien heb je een vriend(in) die hetzelfde meemaakt en kan je daarmee praten. Heb je een oudere broer of zuster, dan weet die ook precies hoe jij je nu voelt. Misschien vind je daar steun en begrip.

Hoe ga je als ouder om met de puberteit van je kinderen?

Voor een ouder is het een moeilijke tijd omdat het veranderende gedrag vaak slecht te begrijpen valt. Toch is het beter om goed naar je kind te luisteren dan beslissingen voor deze te nemen. Leg uit waarom jij het een probleem vindt als je kind te laat thuiskomt. Probeer goed gedrag te belonen want straffen helpt vaak niets.

Stel wel grenzen en behoud je eigen waarden. Als jouw zoon zijn vuile sportkleding niet in de wasmand doet en jij ook niet, moet hij die de volgende keer weer vies aan. Een ander voorbeeld uit de praktijk: een moeder merkte dat haar dochter steeds meer foto’s op de social media zette in zeer sexy kleding. Ze vroeg haar dochter of deze besefte dat niet alleen leuke jongens naar de foto’s zouden kijken, maar ook lelijke oude mannen. Die gedachte vond de dochter zo onverdraaglijk dat de betreffende foto’s verdwenen.

Puberteit of pubertijd?

Puberteit en pubertijd kunnen allebei. Het gaat hier niet om een foutieve spelling, maar het betreft wel twee andere woorden. Puberteit slaat op de fase waar kinderen doorgaan op weg naar volwassenheid. Pubertijd betreft echt de tijd waarin jongeren aan het puberen zijn, dus de periode waarin dit gebeurt. Een klein betekenisverschil dus, maar beide woorden zijn correct.

Bekijk ook:
Man hangt half uur ondersteboven nadat ouders vriendin de relatie niet goedkeuren

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.