Genieten van luxe in een houten bijgebouw 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Genieten van luxe in een houten bijgebouw

U ziet ze steeds vaker in de Nederlandse tuinen verschijnen: houten bijgebouwen. Hiermee wordt geen schuur of een tuinhuisje voor opslag van gereedschap bedoeld, maar een serieus luxe aangekleed bijgebouw. Deze bijgebouwen zijn meestal van hout. Een dergelijk bijgebouw is tegenwoordig een ware trend in tuinen en luxe en comfort staan hier centraal. Houten bijgebouwen kunnen diverse bestemmingen hebben, van een luxe tuinhuis tot buitenkantoor of zelfs een luxe carport. Een ding is zeker, de huidige houten bijgebouwen zijn fraai ontworpen en zijn een blikvanger en een bijzondere aanvulling voor uw tuin.

Waarvoor kunt u een bijgebouw gebruiken?

Een bijgebouw kan verschillende bestemmingen hebben. U zult een luxe bijgebouw uiteraard niet gebruiken als opslagplaats voor uw gereedschappen, hiervoor heeft u een schuur of een eenvoudig tuinhuis. Vaak wordt het bijgebouw ingericht als een luxe plek om te zitten. Heeft u een grote tuin, dan komt het vaak voor dat het achter in de tuin een stuk rustiger is om te zitten. Op het terras bij uw huis heeft u misschien last van geluidsoverlast van een weg die hier langs loopt. Achterin de tuin geniet u dan van rust en van alle comfort die u thuis ook gewend bent. Maar er zijn ook andere mogelijkheden met een bijgebouw. Werkt u veel vanuit huis of bent u zelfstandig ondernemer? Als u thuis geen kamer over heeft, dan is het lastig om een thuiskantoor te creëren en aan de keukentafel werken is niet ideaal. Een bijgebouw in de tuin kan dienst doen als buitenkantoor. Wanneer u deze luxe inricht, dan kunt u hier zelfs relaties ontvangen. Heeft u een zwembad in de tuin? Dan is het vanzelfsprekend dat een bijgebouw als poolhouse dienst doet. Hierin kunt u de ´machinekamer´ van het zwembad plaatsen en tevens een relaxruimte maken. Ook een jacuzzi of sauna plaatsen in uw bijgebouw is mogelijk. U heeft dan altijd een wellness bij de deur om te ontspannen.

Waarom kiezen voor een houten bijgebouw?

Waarom wordt er meestal gekozen voor een houten bijgebouw in de tuin? Eigenlijk is dit gemakkelijk te verklaren. Hout is een natuurlijk product en past daarom in vrijwel iedere tuin. In zowel een klassieke als moderne tuin zal het bijgebouw een goede plek hebben. Een bijgebouw van hout zal als het ware opgaan in de natuurlijke omgeving van een tuin. Hout heeft ook een warme uitstraling en dit is nodig als u een rustieke sfeer wilt scheppen. U zult mede door de aanwezigheid van het vele hout helemaal tot rust komen, hoe u het bijgebouw ook inzet. Natuurlijk is hout ook een sterk en duurzaam materiaal. Dit is overigens wel afhankelijk van welke houtsoort u kiest.

Bekijk ook:
Geef je tuin een frisse start: Ontdek de gemakken en voordelen van graszoden

Welke houtsoort gebruikt u voor het bijgebouw?

De houtsoort is van groot belang voor de uitstraling van uw bijgebouw, maar ook voor de levensduur. Hout is in te delen in een bepaalde duurzaamheidsklasse. Hardhout valt in de hoogste duurzaamheidsklasse en is zeer duurzaam met de langste levensduur. Dit gaat overigens wel om erg prijzig hout. Daarom wordt tropisch hardhout bijvoorbeeld zelden gebruikt voor een bijgebouw. Vurenhout en grenenhout is weer vele malen minder duurzaam en voor een luxueus uitziend bijgebouw ook niet de goede houtsoort. Een zeer goede keuze zal een eiken bijgebouw zijn. Eiken is een duurzame houtsoort en zeer geliefd om de kleur, tekening en structuur van het hout. Eikenhout straalt luxe en warmte uit en is ideaal om een landelijk uitstraling te creëren. Bovendien is een eiken bijgebouw heel wat goedkoper dan een bijgebouw van tropisch hardhout. Toch is er tegenwoordig een trend om meer en meer te werken met padouk. Padouk heeft net als eik als groot voordeel dat het onderhoudsvrij is. Het kan wel na enige tijd verkleuren en wat grijzer worden maar dat geeft het net een mooie charme.

Welk soort dak op het bijgebouw?

De eerste keuze voor het dak die u moet maken, is of u een plat dak, hellend dak of een nog ander daktype wilt. Een plat dak kan uiteraard en is ook gemakkelijker en goedkoper om te bouwen, maar heeft ook grote invloed op de uitstraling. Den hierbij vooraal aan roofing op EPDM. Wilt u een luxe en/of een landelijke uitstraling krijgen met uw bijgebouw, dan is een hellend dak mooier om te zien. Ook het soort dakbedekking speelt mee in de uitstraling. Dakpannen zullen het altijd goed op een hellend dak en ze zijn goed betaalbaar. Ook een dak met shingles is goed betaalbaar en eenvoudig te installeren. De shingles worden geplakt of geniet op het dak. Wilt u echt een karakteristieke uitstraling, dan is een rieten dak het mooiste. Een rieten dak heeft bij uitstek de ideale landelijke uitstraling en doet ook luxe en stijlvol aan. Enige obstakel hierbij is de prijs. Voor een rieten dak moet u gemiddeld 110€/m2 rekenen.

Bekijk ook:
Creëer je eigen wellnesspa thuis met deze top gadgets

De aankleding van uw bijgebouw

Naast het soort hout en de vormgeving van het bijgebouw, is er de aankleding, zowel van binnen als buiten. De aankleding van de binnenzijde is vooral afhankelijk van welke bestemming het bijgebouw krijgt. Wilt u een zitruimte maken, dan moet de binnenzijde een gezellige sfeer uitstralen. Hiervoor zijn talloze oplossingen mogelijk en meestal ook smaakgebonden. Een erg gezellige en landelijke uitstraling krijgt u als u veel met hout werk. U kunt gerust de wanden met hout bekleden, want het uw buitenhuis in de natuur. Vergeet ook niet uw bijgebouw te isoleren. In de zomermaanden kan het anders te heet worden om in te vertoeven. In de winter kan het dan ook dienst doen en zal u minder moeten bijverwarmen. Een luxe buitenkeuken kunt u ook in het bijgebouw plaatsen en het voordeel is dat u de keuken bij mooi weer ook naar buiten kunt zetten.

Ook de buitenzijde van het bijgebouw moet mooi aangekleed worden, maar overdrijf niet met allerlei versiersels en ornamenten. Het moet geen kitsch worden. Mooie landelijke gevellampen horen wel aan de buitenzijde van het bijgebouw. Als landelijke gevellampen kunt u bijvoorbeeld denken aan gevellantaarns. Lantaarns hebben bij uitstek een gezellige en luxe uitstraling en passen ook heel goed in een landelijke omgeving. Lantaarns zijn sfeervol voor zowel in de avond met verlichting als overdag als sfeerornament.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.