hoe ontstaat de hik
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat voor functie heeft de hik?

Heb jij ook wel eens dat vervelende moment waarop je maar niet kan stoppen met hikken? Het liefst zou je willen dat het niet bestaat, want het is bloedirritant en je kunt je niet echt voorstellen dat het een nuttige functie heeft. Hoe ontstaat een hik? En wat kun je het beste doen om de hik te laten stoppen? Zijn er nog specifieke dingen die je beter kunt vermijden als je geen hik wilt krijgen? Heeft het überhaupt een functie?

Wat is de hik?

De hik is een functie van het lichaam wat tot stand komt door het middenrif. Tussen de longen en de buik zit een grote spier, dat noemen we het middenrif. Wanneer deze spier spontaan samentrekt, wordt deze spier korter. Dat is wat we de hik noemen. We kennen twee soorten hik: kortdurende hik, en chronische hik.

Het kan soms pijn doen om de hik te hebben, zeker als de hik langer dan een paar minuten aan blijft houden. Daarnaast kan het ook voor uitputting zorgen. Normaal gesproken zou de hik slechts een paar minuten moeten aanhouden. Als de hik uren, of zelfs dagen, blijft aanhouden, spreken we van chronische hik.

Waardoor wordt de hik veroorzaakt?

Je krijgt nooit zomaar uit het niets de hik. Er is altijd een aanleiding. Helaas zijn er veel verschillende dingen die aanleiding kunnen geven om te hikken, maar lang niet iedereen is daar even gevoelig voor. De meest voorkomende redenen voor de hik zijn:

  • Te snel eten;
  • Te snel drinken;
  • Koolzuurhoudende dranken drinken;
  • Gekruid voedsel eten;
  • Plotselinge temperatuursverandering in de omgeving;
  • Roken;
  • Opwinding.

De chronische hik heeft echter hele andere oorzaken en moet uiterst serieus genomen worden. In zeldzame gevallen kan de hik zelfs jaren aan blijven houden. Chronische hik wordt onder andere veroorzaakt door:

  • Medicijngebruik;
  • Stofwisselingsziekten;
  • Aandoeningen van organen en/of spieren in het lichaam.

Stoppen met hikken

Het is erg vervelend om de hik te hebben, zeker als deze lang blijft aanhouden. Er is veel onderzoek gedaan naar het fenomeen, maar na al die jaren schijnt er nog steeds geen nuttige functie gevonden te zijn voor de hik. Je wil er het liefst dus zo snel mogelijk mee stoppen. Bekende tips zijn om je adem zo lang mogelijk in te houden of te schrikken.

Daarnaast wordt er ook gezegd dat het helpt om ondersteboven te drinken, maar dat is niet helemaal waar. Het klopt inderdaad dat je dan stopt met hikken, of het op zijn minst verminderd, maar dat heeft niets met het drinken te maken. Door jezelf voorover te buigen ontspan je het middenrif, de spier die het hikken veroorzaakt.

Bekijk ook:
Hoe kom je van de hik af?

Ik kan niet stoppen met hikken

Lukt het jou niet om te stoppen met hikken? Als het heel lang blijft aanhouden wordt het aangeraden om een dokter om advies te vragen. De dokter kan medicijnen voorschrijven die dit zouden moeten verhelpen. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan zijn er nog verschillende therapieën die je kunt proberen.

In ernstige gevallen kan er ook overwogen worden om een operatie uit te laten voeren. De chirurg zal dan een zenuw onderbreken die een belangrijke rol speelt bij de hik. Wenselijk is dit echter niet omdat de operatie ernstige ademhalingsklachten met zich mee kan brengen.

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

700

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.