Wat gebeurt er als je in een psychose zit? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat gebeurt er als je in een psychose zit?

Bang zijn in het donker, bang dat er achter een boom wellicht iemand schuilt. Dit gevoel kunnen we allemaal wel eens hebben als we een heftige thriller hebben gezien. Dit zijn hele milde psychotische ervaringen, maar gelukkig ben jij in staat te onderscheiden wat echt is en wat niet. Je kunt zelf nog toetsen wat de realiteit is. Maar een echte psychose, wat is dat precies?

Verward en achterdochtig

Als je een psychose hebt, hoor of zie je dingen die er niet zijn en geloof je daar ook daadwerkelijk in. Je bent verward en achterdochtig. Je kunt het gevoel hebben dat je wordt afgeluisterd, bespioneerd of op andere manieren beïnvloed wordt. Als je politieauto's ziet rijden, kun je bijvoorbeeld denken dat deze er rijden om jou in de gaten te houden. Vaak gaat dit hand in hand met gevoelens van somberheid en angst. Het levert meestal spanningen op voor vrienden of familie, omdat de situatie voor hen lastig te begrijpen is. Een psychose kan van korte duur zijn, maar ook weken tot maanden aanhouden.

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

Wanen

Je kunt er van overtuigd zijn dat er iets vreemds aan de hand is, dat je bijvoorbeeld wordt achtervolgd, vergiftigd, bespioneerd of erin gelooft dat jij hele bijzondere eigenschappen hebt. Vaak voelen mensen in een psychose alsof iedereen naar hen kijkt en in de gaten houdt. Zelfs je naasten kunnen volgens jou in een complot zitten. Als deze overtuigingen zo sterk zijn, spreekt men van wanen of waandenkbeelden. Als je dingen hoort, ruikt, proeft, voelt of ziet die andere mensen niet ervaren, spreekt men van hallucinaties. Een voorbeeld is het horen van stemmen, terwijl je alleen bent of niemand iets zegt. Dat kan beangstigend zijn, zeker als deze stemmen commentaar op je hebben, bepaalde opdrachten geven of schelden. In het uiterste

Geen besef

Het lastige van een psychose is dat degene meestal niet beseft dat er sprake is van waanideeën , hallucinaties of verwardheid. Sterker nog, het kan juist voelen alsof hij of zij de puzzel eindelijk heeft opgelost en zogenaamd weet hoe het in elkaar zit. We spreken van een volle psychose wanneer psychotische ervaringen je leven zo erg gaan beheersen dat je in het dagelijks leven niet meer (goed) functioneert. Je gaat helemaal op in jouw realiteit en kunt geen onderscheid meer maken tussen waan en werkelijkheid

Bekijk ook:
Last van allergie? Verminder pollen en luchtverontreiniging in huis

 

Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.