Bij gezondheid denken we al snel aan sporten en gezond eten, maar wist je dat een goed evenwichtsgevoel ook van groot belang is? Evenwicht helpt je in het dagelijks leven en verbetert je sportprestaties. Niet iedereen kan omgaan met een slackline of een balance board. Deze hulpmiddelen helpen je wel bij het verbeteren van je coördinatie en houding, evenals specifieke evenwichtsoefeningen.
De rol van je zintuigen voor lichaamsstabiliteit
Je evenwicht zorgt ervoor dat jij bepaalde bewegingen of houdingen in het dagelijks leven en het sporten goed uit kunt voeren. Evenwichtsgevoel is een complex iets, dat is gebaseerd op de interactie van diverse individuele zintuigen. Zo speelt het evenwichtsorgaan een grote rol in jouw evenwichtsgevoel. Dit orgaan, dat ook wel het vestibulaire apparaat wordt genoemd, bevindt zich in je binnenoor en heeft als taak om beweging in alle richtingen waar te nemen.
Ook zien en voelen spelen een wezenlijke rol wanneer het aankomt op balans. Meestal functioneert het evenwichtsorgaan uitstekend bij een gezond persoon. Wel kan het voorkomen dat het evenwichtsgevoel verstoord is, bijvoorbeeld door duizeligheid.
Evenwicht in het dagelijks leven
Zonder dat je het door hebt, maak je in het dagelijks leven regelmatig aanspraak op je evenwichtsorgaan. Van het aantrekken van je sokken tot het opstaan van een stoel of op de fiets naar school of je werk: het zijn allemaal momenten waarop jij je evenwicht nodig hebt. Deze coördinatievaardigheden nemen af naarmate je ouder wordt. Onderzoek suggereert dat je jouw evenwichtsgevoel al kunt verbeteren door drie keer per week evenwichtsoefeningen te doen. In het geval van ouderen kan dit de valgevoeligheid verminderen, waardoor de kans op nare blessures verkleint.
Niet alleen ouderen hebben een tekort aan evenwicht, maar ook steeds meer jonge mensen vinden het lastig om hun evenwicht te houden. Dit komt volgens experts onder andere door een gebrek aan beweging. Een goed evenwichtsgevoel is bij talloze sporten van groot belang. Denk hierbij aan ballet, yoga, skiën of gymnastiek maar ook bij bijvoorbeeld krachttraining. Veel oefeningen moeten namelijk staand uitgevoerd worden en squats of lunges spreken zeker je evenwichtsgevoel aan.
Balans oefenen
Je kunt jouw balans gemakkelijk thuis oefenen. Daarbij zijn er veel balansoefeningen die je in je eigen sportroutine kunt integreren. Denk hierbij aan het omhoogtrekken van één knie terwijl je staat, het op je tenen gaan staan en vervolgens op je hakken leunen, of de standing scale. Bij deze oefening sta je rechtop, kantel je jouw bovenlichaam naar voren en til je tegelijkertijd een been op. Deze strek je zo recht mogelijk uit. Door je ogen te sluiten kun je iedere balansoefening verzwaren.
Positieve effecten van balanstraining
Het oefenen van je balans heeft verschillende positieve effecten. Zo verbetert je houding en kun je rugpijn voorkomen door aan je balans te werken. Je versterkt namelijk de diepliggende spieren in je core en stabiliseert je gewrichten. Jouw lichaamsbewustzijn verbetert, waardoor je het risico op (sport)blessures verkleint.
Plaats een reactie