Waarom jij je evenwicht zou moeten trainen 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom jij je evenwicht zou moeten trainen

Bij gezondheid denken we al snel aan sporten en gezond eten, maar wist je dat een goed evenwichtsgevoel ook van groot belang is? Evenwicht helpt je in het dagelijks leven en verbetert je sportprestaties. Niet iedereen kan omgaan met een slackline of een balance board. Deze hulpmiddelen helpen je wel bij het verbeteren van je coördinatie en houding, evenals specifieke evenwichtsoefeningen. 

De rol van je zintuigen voor lichaamsstabiliteit

Je evenwicht zorgt ervoor dat jij bepaalde bewegingen of houdingen in het dagelijks leven en het sporten goed uit kunt voeren. Evenwichtsgevoel is een complex iets, dat is gebaseerd op de interactie van diverse individuele zintuigen. Zo speelt het evenwichtsorgaan een grote rol in jouw evenwichtsgevoel. Dit orgaan, dat ook wel het vestibulaire apparaat wordt genoemd, bevindt zich in je binnenoor en heeft als taak om beweging in alle richtingen waar te nemen. 

Ook zien en voelen spelen een wezenlijke rol wanneer het aankomt op balans. Meestal functioneert het evenwichtsorgaan uitstekend bij een gezond persoon. Wel kan het voorkomen dat het evenwichtsgevoel verstoord is, bijvoorbeeld door duizeligheid. 

Bekijk ook:
7 opmerkelijke verschillen tussen ochtend- en avondmensen

Waarom jij je evenwicht zou moeten trainen 15

Evenwicht in het dagelijks leven

Zonder dat je het door hebt, maak je in het dagelijks leven regelmatig aanspraak op je evenwichtsorgaan. Van het aantrekken van je sokken tot het opstaan van een stoel of op de fiets naar school of je werk: het zijn allemaal momenten waarop jij je evenwicht nodig hebt. Deze coördinatievaardigheden nemen af naarmate je ouder wordt. Onderzoek suggereert dat je jouw evenwichtsgevoel al kunt verbeteren door drie keer per week evenwichtsoefeningen te doen. In het geval van ouderen kan dit de valgevoeligheid verminderen, waardoor de kans op nare blessures verkleint. 

Niet alleen ouderen hebben een tekort aan evenwicht, maar ook steeds meer jonge mensen vinden het lastig om hun evenwicht te houden. Dit komt volgens experts onder andere door een gebrek aan beweging. Een goed evenwichtsgevoel is bij talloze sporten van groot belang. Denk hierbij aan ballet, yoga, skiën of gymnastiek maar ook bij bijvoorbeeld krachttraining. Veel oefeningen moeten namelijk staand uitgevoerd worden en squats of lunges spreken zeker je evenwichtsgevoel aan. 

Bekijk ook:
Het begrijpen van letselschade: van ongevallen tot vergoedingen

Balans oefenen

Je kunt jouw balans gemakkelijk thuis oefenen. Daarbij zijn er veel balansoefeningen die je in je eigen sportroutine kunt integreren. Denk hierbij aan het omhoogtrekken van één knie terwijl je staat, het op je tenen gaan staan en vervolgens op je hakken leunen, of de standing scale. Bij deze oefening sta je rechtop, kantel je jouw bovenlichaam naar voren en til je tegelijkertijd een been op. Deze strek je zo recht mogelijk uit. Door je ogen te sluiten kun je iedere balansoefening verzwaren.

Positieve effecten van balanstraining

Het oefenen van je balans heeft verschillende positieve effecten. Zo verbetert je houding en kun je rugpijn voorkomen door aan je balans te werken. Je versterkt namelijk de diepliggende spieren in je core en stabiliseert je gewrichten. Jouw lichaamsbewustzijn verbetert, waardoor je het risico op (sport)blessures verkleint.

2.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.