Super League
Saved Read later
Deel dit bericht

Super League lijkt nu al een mislukking

Het was niet helemaal een donderslag bij heldere hemel. Het is al een tijdje bekend dat er topclubs in Europa zijn die niet tevreden zijn met de opbrengsten van de Champions League. In de nacht van zondag op maandag kwamen 12 grote (rijke) clubs uit Engeland, Italië en Spanje met het idee van een Super League. De reactie waren niet mis. Niet alleen in de overige landen, maar zelfs in de landen waar de clubs vandaan komen, was er vooral afkeuring. De Europese voetbalorganisatie kondigde meteen keiharde maatregelen aan tegen de 12 clubs en de spelers daarvan. Maar waar draait het bij de Super League eigenlijk om?

Wat is de Super League en waar draait het om?

De Super League draait om geld, de deelnemende clubs denken zelf aan een opbrengst van € 10 miljard per jaar. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de Super League zal bestaan uit 20 clubs. Naast de bestaande 12 lijkt het erop dat het vizier in eerste instantie daarbij was gericht op de topclubs in Duitsland en Frankrijk. De clubs uit die landen hebben zich echter tegen het plan gekeerd.

De clubs in de Super League zouden naast de nationale competitie ook iedere week een wedstrijd spelen in de Super League. De huidige 12 clubs moeten daarbij nog aangevuld worden met 3 topclubs (Duitsland en Frankrijk) en de 15 ‘founders’ van de nieuwe competitie kunnen dan niet meer degraderen. Deze vaste kern wordt aangevuld met 5 ‘mindere’ clubs die wel het risico lopen uit de Super League te verdwijnen. Omdat de grote clubs alleen nog wedstrijden op het ‘hoogste’ niveau willen spelen, zal er geen ruimte zijn voor teams uit kleine voetballanden zoals Nederland of Portugal. Daarbij gaat het dan niet om sportieve prestaties maar het feit dat deze landen te klein zijn om voldoende opbrengsten te genereren voor de Super League.

Bekijk ook:
Cristiano Ronaldo Quiz

Woedende reacties uit de voetbalwereld

Supporters maar ook regeringsleiders hebben verontwaardigd gereageerd op de plannen, omdat ze het ‘hart’ van de meest populaire sport ter wereld zouden aantasten. Wellicht dat in de Super League iedere week prachtige wedstrijden zouden zijn te zien, maar dan ontbreekt er altijd iets. In de sport is de rol van de underdog ook zeer belangrijk. Af en toe lukt het een club uit een kleiner voetballand om de giganten te evenaren. Het laatste voorbeeld was Ajax, dat op een haar de finale van de Champions League miste. In de opzet van de Super League is geen plaats meer voor ‘kleine’ clubs. Het is ook de vraag op de 20 teams in de Super League op termijn nog interesse zouden houden in deelname in de nationale competitie. De daar te behalen prijzen devalueren immers, omdat deelname aan de Super League voor 15 founder clubs niet meer afgedwongen hoeft te worden.

Super League voetbal

De UEFA reageert snel en fel op de Super League

De UEFA bracht maandag een nieuwe opzet naar buiten voor de Champions League en andere Europese toernooien. Deze zijn al gebaseerd op de wensen van de grote voetballanden, zodat ook daarin minder ruimte is voor kleine clubs. De plannen werden volledig genegeerd door de voorgestelde Super League. Door invoering van een dergelijke competitie van de ‘groten’ zal ieder ander Europees toernooi immers veel minder aandacht krijgen. De reactie van de voetbalorganisatie was dan ook niet mis. De volgende maatregelen werden al aangekondigd:

  • De deelnemers aan de Super League mogen niet meer meedoen aan de nationale competitie.
  • Spelers van clubs in de Super League worden uitgesloten van WK en EK toernooien. Hierdoor zou meteen de helft van het huidige basis elftal van Oranje worden getroffen.

Maar de UEFA overweegt nog verdere stappen. Wellicht worden 3 van de 4 huidige halve finalisten in de Champions League verwijderd uit het toernooi. Alleen Paris SG behoort niet tot de 12 dissidenten.

Voor voetballiefhebbers wordt het een spannende tijd.

Bekijk ook:
Bijzondere voetbalrecords in de Eredivisie

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.